|

Hvad blev der af drømmene og håbet for fremtiden?

Læserbrev d. 4.aug 2020 af Lone Glarbo (V), Favrskov Byråd, medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Århusvej 55, 8382 Hinnerup. 

Men er det det, der sker, når vi bliver gamle og svagelige, afhængige af andre. Når vi kommer på plejehjem, i beskyttet bolig eller bliver plejekrævende i eget hjem? Ren opbevaring i denne sidste fase af livet, tid der blot skal gå, til vi dør og skal synges ud. 

Det er bare ikke jordomrejse, nyt arbejde, ny bolig eller nyt køkkenbord, der skal være fokus på. 

Drømmene, skal vi hjælpe hinanden med at holde fast i. Vi skal finde nye ønsker til livet. Som jeg ser det, så er det de pårørendes og plejepersonalets fornemste opgave, at vi giver de gamle mulighed for at ønske og drømme om fremtiden.  Livet skal ikke bare fordrives, det skal bruges. 

Det kan være, at lykken er en god bog (evt. som lydbog), som lader tankerne flyve til fremmede himmelstrøg, en tartelet som mor lavede den, en udflugt til en sø med en madpakke, en tur på stranden, en fagbog om ens tidligere erhverv. 

Vi ved, at erindringsfremkaldende aktiviteter har stor betydning for livskvaliteten.  Det er vigtigt, at værdigheden bevares, at vi har vores tidligere liv med os på plejehjemmet. Personalet skal kende til, og være nysgerrige på de gamles fortid, på mennesket. Fortiden kan meget vel være et værdifuldt udgangspunkt for fremtiden. 

Den gamle tømrer skal måske besøge et træværksted, så han kan lugte savsmuldet igen, høre værktøjet arbejde i træ. .  Rytteren skal have lov til at lugte hestestalden igen, røre med den bløde mule, duften af hø og høre lydene fra heste igen.  Den gamle kogekone, landmanden, bageren… , der er jo ingen umiddelbare begrænsninger. 

Berøring og sociale sammenhænge er uhyre vigtige. Øjenkontakt, snak, tid til lytning. “Støj”, fra familien, børne- og oldebørn, andres børn. 

Drømme og ønsker for næste måltid, denne dag, næste uge eller måned har ingen udløbsdato.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kræftramte børn skal også kunne behandles på Aarhus Universitetshospital!

Kræftramte børn skal også kunne behandles på Aarhus Universitetshospital!

Anders G. Christensen, Formandskandidat til Regionsrådet Region Midtjylland, Venstre, Lyøvej 58C - 8370 Hadsten Mobil: 2022 9806 ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Glædelig 1. søndag i advent!

Glædelig 1. søndag i advent!

Jul er for børn. Kræft er ikke for børn ... læs mere
Solo uheld

Solo uheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
RITUALER

RITUALER

Julen er kommet for at blive. Ole Juul skriver om den velgørende advents- og juletid, så læs denne skønne juleklumme og kom i stemning ... læs mere
Tømrerfirma er flyttet til Hadsten

Tømrerfirma er flyttet til Hadsten

Tømrermester Torben Hansen er flyttet til Hadsten ... læs mere
“Skills træning er LEGENDARISK”

“Skills træning er LEGENDARISK”

Godt nyt fra Hadsten Håndbold ... læs mere
Skal! Skal ikke…

Skal! Skal ikke…

Statsminister Mette Frederiksen og Fødevarestyrelsen brugte ordet ”skal” i alt 31 gange i forbindelse med ordren om, at alle mink i Danmark skulle aflives ... læs mere
Hyggelig lørdag formiddag i Søndergade i Hadsten

Hyggelig lørdag formiddag i Søndergade i Hadsten

Julen kommer nærmere og nærmere og det viste sig også i Hadsten ... læs mere
Borgermøde om opklassificering af veje i Hadsten

Borgermøde om opklassificering af veje i Hadsten

Favrskov Kommune inviterer til borgermøde om opklassificering af veje i Hadsten ... læs mere
Loading...