Kommunen er blandt de 10 kommuner i Danmark med det højeste forbrug af antipsykotisk medicin til demente over 65 år. Med en andel på 25,4 pct. ligger man langt over den landsdækkende målsætning, som Folketinget har fastsat på 10 pct. for 2025.
Det er virkeligheden i Favrskov Kommune.
Øget risiko for blodpropper og for tidlig død
25 pct. er markant højere end den målestok, der er blevet sat af Sundhedsstyrelsen, som sigter efter at få andelen ned under 10 pct. i 2025.
Sundhedsstyrelsen og Nationalt Videnscenter for Demens advarer mod at anvende antipsykotisk medicin til demente, medmindre det er absolut nødvendigt, da det kan medføre alvorlige bivirkninger.
På trods af disse advarsler har flere kommuner, herunder Favrskov, været langsomme til at nedbringe forbruget af denne medicin, fremgår det i dagens artikel i Jyllands-Posten.
Til Jyllands-Posten udtaler Ældrerådets formand, Erik Bertelsen: »Vi har rejst spørgsmålet for social- og sundhedsudvalget, og vi blev fortalt, at der arbejdes på at nedbringe forbruget,«
»Men det er vigtigt at huske, at det er lægerne, der ordinerer medicinen, ikke kommunen. Derfor er det nødvendigt med en tættere dialog mellem plejepersonale, læger og pårørende.«
Bertelsen påpeger, at Ældrerådet er bekymret over, at kommunen ligger så højt på listen, især fordi det ikke nødvendigvis betyder, at de demente borgere har et særligt højere behov for medicin i Favrskov end i andre kommuner. Det er derfor en prioritet at finde måder at reducere medicinforbruget på uden at gå på kompromis med beboernes trivsel.
»Vi anerkender, at der er et behov for at bruge medicin i nogle tilfælde, men vi mener, at der bør være et større fokus på alternative løsninger. Vi har set, at andre kommuner, der har arbejdet med alternative metoder, har opnået succes med at nedbringe forbruget.«
Byrådsmedlem Mette Nøhr (C) understreger over for Jyllands-Posten, at politisk vilje og flere ressourcer er nødvendige for at kunne reducere forbruget af antipsykotisk medicin i Favrskov.
Nøhr påpeger, at kommunen skal tage ansvar og se på, hvordan man kan udvikle pleje- og omsorgsmodeller, som ikke er afhængige af medicin i så høj grad.
»Det er vigtigt, at vi skaber flere muligheder for at afhjælpe de demente på en værdig og respektfuld måde. Vi skal finde løsninger, der tager udgangspunkt i de demente menneskers behov for tryghed, aktiviteter og kontakt.«
Hun fremhæver også, at kommunens nye tiltag ved at afsætte penge til en demenskonsulent er et skridt i den rigtige retning. Demenskonsulenten vil have en central rolle i at vejlede og coache plejepersonalet og dermed sikre, at de demente får den bedst mulige pleje uden overforbrug af medicin.
»Vi skal skabe en kultur i kommunen, hvor vi er åbne for alternative løsninger, og hvor vi giver plejepersonalet de rette ressourcer og værktøjer til at tage de rigtige beslutninger,« siger Nøhr og uddyber:
»Det handler om at give både personalet og de demente borgere de bedste forudsætninger for at trives.«