|

Hvorfor fejrer vi påske

Hvorfor vi fejrer påske, er en ganske lang historie som mange rent faktisk mere eller mindre kender. De fleste ved, at påsken på en eller anden måde hænger sammen med religion. Her får du lige en hurtig genfortælling af påskenhistoriens vigtigste aspekter.

 

Jødisk påske

Påsken er en af de vigtigste højtider i kristendommen, men påsken starter faktisk hos jøderne. Påsken er oprindeligt en jødisk fest kaldet ”Pesach”, hvor jøderne fejrer og mindes om, hvordan de engang blev befriet fra slaveriet i Egypten.

Matzos
På dansk oversættes Pesach til forbigang.

På dansk oversættes Pesach til forbigang

Pesach er faktisk en af jødernes største fester og varer 7 dage. I disse syv dage må man ikke spise ”chametz”, som oversat er alt hvad der kan gære. Det vil sige at alt ris, kiks, og stort set alt lavet af mel, skal smides ud eller gives væk. Man laver derimod noget usyret brød som bliver kaldt ”matzah”. Det symbolske ved matzah er at man dengang forlod Egypten så hurtigt, at dejen ikke kunne nå at hæve.
Der er mange traditioner og ritualer forbundet med den jødiske påske, som størstedelen af alle jøder deltager i. Selvfølgelig er nogle mere ortodokse end andre, ligesom i alle andre religioner. Generelt bliver påsken/pesach dog taget mere seriøst i den jødiske tro.

Den kristne påske

I kristendommen fejrer vi Kristi opstandelse i påsken. Påsken ses som en af kristendommens vigtigste højtider og fest, da rigtig meget kristen historie vedrører påsken.

jesus-pa-korset
Man ved at Jesus hang på korset i ca. 6 timer før han døde

Skærtorsdag indtog Jesus, sammen med sine disciple, et sidste måltid inden han blev forrådt af Judas. Jesus død på korset skete dagen efter på langfredag og derefter, til alles overraskelse, genopstår Jesus fra sin grav om søndagen også kaldet påskedag. Der skete altså rigtig meget på blot en 3-4 dage, som betyder rigtig meget for kristendommen.

Det var længe tradition, at faste i 40 dage op til påske, som en indlevelse i Jesus lidelser. Det gør vi dog ikke længere den dag i dag. Påsken hænger historisk meget sammen med fastelavn.

Læs også: Hvorfor holder vi fastelavn?

Påsken i dagens Danmark

Påsken og dens historie er utrolig præget af religion, men Jesus korsfæstelse og opstandelse er ikke længere noget den almindelige dansker forbinder med påsken, i følge spørgeskemaer. I dag forbindes påske ofte med ferie, påskefrokost og familie. Vores nuværende påsketraditioner bygger på netop disse elementer. Påskeæg, gækkebreve og påskebryg har altså ikke noget med kristendommen at gøre, og er kommet for at blive. Hvor og hvornår det helt præcist tog en mindre kristen drejning er ikke til at sige, men det skyldes nok, at chokoladeæg og øl bare lyder bedre end 40 dages fasten og en tur i kirken.

Glem aldrig en højtid eller mærkedag igen!
Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv altid påmindet om de vigtige mærkedage og højtider.
 
Kilde  Tradition.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen ... læs mere
Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Bor du i en kommune med mange indbrud, kan prisen på din indboforsikring stige markant, også selvom der ikke er mange indbrud i lige netop dit område ... læs mere
Helt og aldeles grotesk!

Helt og aldeles grotesk!

EU har bremset dansk tiltag mod rygning ... læs mere
2 indbrud iFavrskov

2 indbrud iFavrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Stemningsfuld søndagsmusik i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 491.

Ugens naturbilleder nr. 491.

Efteråret er halvvejs og på søndag er sommertid helvejs. Om vi vil eller ej, er det den mørke tid vi går i møde. Dette giver anledning til at nyde det farverige efterårsløv, for inden længe er det væk ... læs mere
KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

Danmarks Naturfredningsforening viser nye film om de flotteste naturperler i Favrskov ... læs mere
Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
Loading...