|

Isbaneløb, en sjælden men populær sport

…en sjælden, men populær sport. Jørgen Kjær fortæller i dag om kørsel på is.

Af Jørgen Kjær

Der er vel ingen, der ikke har bemærket at vinteren har været lang og kold, alt for lang og kold vil nogle nok mene. Andre har nydt den frostkolde luft, og et af goderne ved den lange frostperiode er at søer og fjorde fryser til, og dermed bliver der mulighed for den noget sjældne isbanesport.

Flere motorklubber har i år arrangeret løb og køreprøver, hvor også vi almindelige mennesker kan deltage. Løjerne på isen er nogle gange gået så vidt, at man har oplevet sammenstød og politiet har overvejet at gribe ind.

Mig bekendt er der dog ikke nogen, der har udfordret de glatte baner med deres klassiske køretøj. Det kunne ellers være sjovt!

Hvorfor er der egentlig ikke nogen, der har taget initiativ til at få en dispensation fra forsikringsselskaberne, så bilerne kunne prøves i dette element? Ja, jeg ved godt der er salt på vejene, men det kan da vaskes af igen. Jeg kunne ellers godt have tænkt mig en tur i min Citroen Traction Avant på sådan en isbane, der kunne dens køreegenskaber – og sikkert også mine egne – rigtig blive afprøvet.

Isbanesport har altid været populær

Tidligere var motorsportsklubberne ofte friske på en gang isbaneløb, når vinteren blev lang og kold nok. I de kolde vintre i 1940 og 1947 var der således velbesøgte løb på for eksempel Frederiksborg Slotssø, og vi husker sikkert også billeder af de pigdæk man forsynede motorcyklerne med. Det lignende lange søm, der stak igennem. Nærmest livsfarlige ved styrt og påkørsler.

image.2011-01-13.8682859501

Henrik Heide fra Hørning havde lige som så mange andre unge i slutningen af 1960`erne og starten af 1970`erne deres første biloplevelser med en Folkevogn. Mange prøvede også kræfter – både med bilen, men også med vennerne – til forskellige motorløb. Bare man havde en bil og lidt mod kunne man være med.

Henrik Heide husker for eksempel et isbaneløb han oven i købet vandt.

-Ja det var et helt almindeligt åbent isbaneløb arrangeret af Skanderborg Motorklub, hvis jeg husker rigtigt. Det var et åbent løb hvor alle kunne deltage, og der blev arrangeret en række løb i de kolde vintre 1968/1969 og 1969/1970 dels på Mossø og dels på Skanderborg Sø.

Ved et isbaneløb lørdag den 21/2 1970 blev det til en 3.plads. Om søndagen blev det en flot 1. plads ud af 202 deltagende køretøjer.

Henriks kone Hanne deltog også i isbaneløbene, først i Mascot og i VW 1302 nogle år senere.

-Min VW var en helt almindelig model 1200 hvor sporvidden var forøget og undervognen sænket, hvilket formodentlig ikke har haft den store indflydelse på resultatet.

image.2011-01-13.9191351777

-Med hensyn til instrumenter var dette også et af ungdommens påhit, så jeg kunne holde øje med olietryk, ladestyrke, olietemperatur og et vacuummeter der fortalte hvor hårdt motoren var belastet samt omdrejningstæller. Alle disse instrumenter var jo standard i rigtige sportsvogne, men de var jo i et prisleje som lå udover min økonomiske formåen på daværende tidspunkt, fortæller Henrik.

-Jeg kørte jo VW, og alle mine kammerater Mascot på daværende tidspunkt, og de havde også som minimum omdrejningstæller, så her kunne jeg hævde mig med hensyn til instrumentering.

Alle har formodentlig på daværende tidspunkt været mørkerædde, så derfor ekstra lygter, der var relæstyrede for at give ordentlig lys hvilket jo ikke var VW’ens styrke med kun 6 volt. Dækkene var helt almindelige vinter diagonaldæk i standardstørrelse.

image.2011-01-13.9540981779

-Jeg kørte 170.000 km i bilen, der havde gået 100.000 km, da jeg fik den, så den første ejer, der var Struers Laboratorium i Aarhus, har haft travlt, slutter Henrik Heide, der i dag stadig har flere klassiske køretøjer sammen med sin kone Hanne. De kan for eksempel ses til træf i Hannes MGA eller Corvette.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.JULEN SIG NÆRMER...

JULEN SIG NÆRMER…

Måske snart sneen jorden dækker? Pingvinnyts julekalender nærmer sig også med gammelnisseskridt, og den kommer som nævnt med posten. Skal vi ikke nappe en juleøl i ventetiden...? ... læs mere
Har ikke råd til to gamle damer!

Har ikke råd til to gamle damer!

af motorredaktør Jørgen Kjær Hadsten ... læs mere
Nyheder for 1. division Damer

Nyheder for 1. division Damer

af Simon Buus Olsen ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Til lykke med de 20 år! ... læs mere
Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Den 11. januar 1921 blev Hadsten Lystfiskeriforening stiftet og har siden da været en forening, der har samlet lystfiskere omkring de herlige naturoplevelser lang foreningens vande ... læs mere
GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

Pingvinnyts julekalender fortæller fra 1.12. om postservice i svundne tider, men vi lægger ud med en tankevækkende klumme af Ole Juul, der omhandler samme emne. Dermed er vi klar til at tage hul på december ... læs mere
Nu også i Hadsten

Nu også i Hadsten

af Gert Jensen Hadsten ... læs mere
Julekoncert i Vejerslev Kirke

Julekoncert i Vejerslev Kirke

Den 12. december kan man opleve en dejlig julekoncert med Grundfoskoret i Vejerslev Kirke ... læs mere
HØST 10 gange om året

HØST 10 gange om året

Hadbjerg Ødum Selling Tidende er dit og mit blad - og bladet er kun så godt, som vi gør det ... læs mere
TILLYKKE Med de 80 år

TILLYKKE Med de 80 år

Erik Steenfeldt, - superaktiv Natteravn ... læs mere
Loading...