|

JULEMENU FRA RANDERS

Den 17. december får Kurt Villy læst og påskrevet om det, der hører julemiddagen til i Randers og omegn. Husk i øvrigt at knappe en X-Mas op før den 18., for da skal vi på Hadsten Kro…

JULEMENU FRA RANDERS

Dagens ret serveres af: Gammelnissen på heden

Dagens fantastiske julekort fra Røginds hånd er der ægte julestemning over: Sendt med glædelige julehilsner fra Ellen Poulsen – mor til fire – den 23.12.1910 til Hr. Overtrompeter Andersen i Viborg, som dermed kan være sikker på en hilsen juleaftensdag.

Se engang den nisse: Sådan kan han kun tegnes af Carl Røgind, og så er motivet fra kunstnerens hjemby, for som Kell Pedersen ganske rigtigt fastslog ved denne julekalenders begyndelse, var Røgind fra Randers.

På min hedematrikel er jeg temmelig langt fra den kronjyske laksestad, men til tider bliver man alligevel mindet om sin østjyske fortid.

Når jeg løber en runde i Sønder Feldborg Skovdistrikt, hænder det, at jeg cykler ind først for i skoven og smider jernhesten bag en dynge stammer. På den måde undgår jeg at løbe på asfalt, for hårdt underlag kan være en temmelig gennembankende fornemmelse, som let fremkalder sortsyn.

For at være sikker på at nå rundt uden at gå sukkerkold, drikker jeg først på Joan Andersens opfordring en enkelt “Stroh-Rom” efterfulgt af et par af Henny Pliths ”Dark Ale” fra Hancock – den sorte hammer, som jeg kalder den, fordi dens virkning er nogenlunde som et hook fra Poul ”Manse” Knudsens højrehånd i gamle dages Randers.

Det giver en yderst fornøjelig 8-km-tur, og da jeg galopperede rundt om hjørnet, hvor Engvej går ind i Hjortevej, mødte jeg pludselig en lavstammet, gammel mand, som legede ”Put” bag en stub, hvilket sikkert ville have fornøjet min kusine, Mona Lisa, i Holstebro.

Han var ældre end mig, så jeg vover det ene øje og kalder ham gammel. Ganske lille fyr – nærmest en mandsling – iført rød spidshue og langt gråt skæg samt en trøje med striber og en pibe i overlommen. Hvis jeg ikke vidste bedre, havde jeg forvekslet ham med Gammelnissen Uffe fra Voldum.

-Godaw´ sagde han. -Nå, du er lige ude og løbe, inden det går løs, hwa´? Ja – det er vel dig, der bor henne i Olgas og Emils hus..?

-Jooo, det er vel nærmest Annemettes og Anders, som…, begyndte jeg, men han var ikke interesseret i indsigelser.

-Er der ikke noget med, at du kommer ovre fra Randers-kanten af..?

-Jooo, det er så´n nærmest Hadsten, forsøgte jeg spagfærdigt.

-Ja nemlig, råbte han: -Hadsten. Det var jo det, jeg sagde. Så ved jeg godt, hvad du skal ha´ at spise til jul. Alle folk fra Randers og omegn æder nemlig altid det samme:

I får et stort fad ind med flæsk og ribben i bunden, og ovenpå er der en rede af pølser, hvor der sidder en stegt and ombundet med røde silkebånd ved siden af et halvt grisehoved fyldt med fars. Når I har gnasket det i jer, kommer der byggrød og stegt pølse på bordet, og I afslutter altid med grisetæer og grønlangkål…

… Og så drak I altid en masse bajere fra det der bryggeri, der lå oppe på bakken. Jeg ved godt, hvordan man holder jul på Randers-kanten hos jer Thor-folk…

-Kurt Villy Gammelnisse, Kurt Villy Gammelnisse – må vi få lidt af din dejlige julemad…?
-Nej – jeg vil ha´ min Randers-mad i ro og fred, og ingen – slet ingen – vil jeg dele med…! 🙁

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Loading...