|

Kædeansvar

af Søren Frandsen, Vestervej 6, 8382 Hinnerup, byrådsmedlem for SF. og Bodil Kvistgaard Olsen, Houlbjergvej 10, 8870 Langå, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Søren Frandsen  SF   

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stiller forslag i Favrskov Byråd om, at kædeansvar indskrives i Favrskov Kommunes politik for anvendelse af sociale klausuler og arbejdsklausuler.

Det fremgår eksplicit af den nuværende vedtagne politik, at kædeansvar ikke anvendes.

I Favrskov Byråd har der været enighed om, at Favrskov Kommune skal medvirke til at sikre rimelige løn- og arbejdsvilkår for at modvirke social dumping.

Den måde, vi gør det på, er ved at stille krav i de kommunale udbud til bygge-og anlægsopgaver. Firmaer, der arbejder for kommunen, skal overholde visse klausuler og retningslinjer. Der er forskellige krav i forhold til opgavens størrelse.

Det handler om, at den valgte leverandør skal sikre sine medarbejdere løn- og ansættelsesvilkår, der mindst svarer til det, der er aftalt i de danske overenskomster. Det kan dreje sig om lønnens størrelse, feriepenge, løn ved sygdom og barsel og lignende. Vores leverandører skal overholde og efterleve de overenskomster, som arbejdsmarkedsparter har forhandlet sig frem til.

Der er dog desværre ikke enighed om, at det vindende firma til en totalentreprise eller en fagentreprise skal sikre sig, at firmaets underleverandører i samme grad lever op til de beskrevne klausuler.

Der er desværre ikke enighed omkring at indføre og håndhæve kædeansvar. Kædeansvar betyder, at vores hovedleverandør hæfter for eventuelle brud på udbuddets arbejdsklausuler eller sociale klausuler. Uanset om et arbejde udbydes i totalentreprise eller fagentreprise, kan udbyderen benytte sig af underentreprenører, Og uden kædeansvar, har han ikke ansvaret, hvis eksempelvis underentreprenøren går fallit.

Regningen ender hos kommunen. Hos skatteyderne.

Hvis underentreprenøren ikke overholder klausulerne, som f.eks. den danske overenskomst på området, så er hovedentreprenøren også ansvarsfri her.

Allerede tilbage i 2014 havde Københavns Kommune gode erfaringer med at undgå dette. Kædeansvar sikrede, at den kunne tilbageholde løn til 17 polske arbejdere, der var blevet snydt af en underentreprenør.

Det er travlt i byggebranchen. Det vil vække interesse ved lykkeriddere, der ønsker at score en hurtig gevinst. Kædeansvar sikrer, at vi ikke får lykkeriddere ind, som underbyder, vel vidende, at det kun kan lade sig gøre, ved at underbetale arbejderne.

Søren Frandsen, Vestervej 6, 8382 Hinnerup, byrådsmedlem for SF.

Bodil Kvistgaard Olsen, Houlbjergvej 10, 8870 Langå, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Æbledag
22. okt. 2021

Æbledag

Højskoletime
4. nov. 2021

Højskoletime

Loading...

BREDT UDVALG

BREDT UDVALG

GADEBERG XL GØR DET IGEN ... læs mere
”Four more years”…

”Four more years”…

Selv om man ikke får Nils Borring til at sige ”den er hjemme”, så virker det mest sandsynligt, at han også sidder for bordenden i kommunen efter valget i november ... læs mere
Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Den nye formand Jan Kjærulff-Møller var rigtig godt tilfreds med Petangue Sportens dag ... læs mere
Lille boks lover store ord –

Lille boks lover store ord –

kan Voltbox skære 90 procent af din elregning? ... læs mere
Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

En kreds af borgere har sendt følende til Pingvinnyt ... læs mere
Standset af Politiet

Standset af Politiet

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Cafémøde med Lars Storgaard

Cafémøde med Lars Storgaard

I rækken af cafémøder hos Mester Jacob i Hadsten er turen denne gang kommet til de konservatives spidskandidat Lars Storgaard ... læs mere
UD I NATUREN (45)

UD I NATUREN (45)

EFTERÅRSFERIE🍁EFTERÅRSSTEMNING🍁EFTERÅRSFARVER🍁EFTERÅRSHYGGE🍁EFTERÅRSMOTIVER🍁EFTERÅRSVEJR🍁 ... læs mere
Vi må ikke glemme landsbyerne

Vi må ikke glemme landsbyerne

Af Morten Bang - Hinnerup Venstre kandidat til det kommende Byrådsvalg ... læs mere
En ”fuldblods” SF’er…

En ”fuldblods” SF’er…

Søren Frandsen - spidskandidat for SF i Favrskov – var til cafémøde med PingvinNyt ... læs mere
VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

Hvordan ser det ud med ældreboliger i Favrskov Kommune? Hvordan er bemandingen i ældreplejen, og hvordan ser fremtiden ud for kernevelfærden? ... læs mere
Loading...