|

Kampen for skolen – fra 1849 til 2021

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre

Birgit Liin – Venstre

 

Grundlovens § 76 giver alle børn ret til gratis undervisning i folkeskolen, og samtidig har forældrene frihed til at vælge den undervisningsform, der passer den enkelte bedst.

Allerede i forbindelse med juni-grundloven i 1849 diskuterede man forældreansvaret over for statens opdragelse af børnene. Man debatterede dannelses- og oplysningsidealet over for folkeskolen som afrettelsesanstalt. Og man diskuterede, om retten til frit skolevalg skulle gælde for alle, eller om de fattiges børn skulle have pligt til at gå i folkeskole, mens de rige kunne vælge selv. Disse temaer er stadig aktuelle.

Børnene er forældrenes ansvar, og kommunen skal ikke fratage forældrene ansvaret, men selvfølgelig gribe ind, hvis ansvaret ikke magtes. Det lykkedes at få dette skrevet ind i den kommunale børne- og ungepolitik, mens det ikke lykkedes at få forældreansvaret grundlovsfæstet i 1849.

Venstre i Favrskov arbejder for et dannelses- og oplysningsideal med udgangspunkt i det grundtvigianske tankegods, hvilket genfindes i kommunens børne- og ungepolitik. Skolen skal ikke være en afrettelsesanstalt, som opdrager elever til at passe ind i systemet og blive lydige skatteborgere. Derimod handler dannelsen om, at vi som mennesker skal vide nok om verden, os selv og vores medmennesker til at kunne træffe egne livsvalg. Det er en liberal sejr, at dannelsen står så centralt i den kommunale politik. Sådan skal det blive ved med at være.

Venstre arbejder generelt for frihed til at vælge den skoleform, som forældrene ønsker, og friheden skal gælde for alle, ikke kun de rigeste. Derfor er det stærkt beklageligt, at Socialdemokratiet ønsker gøre det dyrere at vælge en friskole. Det skaber sociale skel – ligesom det var tilfældet med den første grundlov i 1849, hvor friheden kun gjaldt de rige forældre.

Venstre i Favrskov ønsker endvidere frihed for folkeskolerne til at udføre kerneopgaven. Væk med elevplaner i mærkelige systemer, som tager lærernes tid. Væk med dokumentation for dokumentationens skyld. Til gengæld ønsker vi fagligt stærke folkeskoler. Vi kæmper for skolen, for friheden og ansvaret. Ingen af delene kan tages for givet.

 

Birgit Liin
Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg
8870 Langå

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...