|

Kunne ikke glemme den populære PICK-UP

af motorredaktør Jørgen Kjær Hadsten

Den gamle Peugeot 404 pick-up og Morten Milthers båd ANNA, eller som den er bedre er kendt som: Ostebaaden klæder hinanden. -Båden har hele sit liv, indtil jeg overtog den, solgt ost og andre varer til de jordløse københavnere. Først fra Børsbroen og siden 1932 fra Havnegade hvor Nationalbanken nu ligger. I dag ligger skibet bag Operaen, hvor man kan være heldig at nyde både bil og båd.

 

Af Jørgen Kjær

Da Peugeot i 1960 præsenterede deres nye familiebil, model 404 var pressen begejstret. Den nye model, hvis udseende var lagt i hænderne på legendariske Pininfarina, begejstrede også Mogens H. Damkier, der i Skandinavisk Motorjournal i en prøvekørsel i november 1960 skrev:

-Lad det være sagt med det samme: Peugeot 404 er en af de vogne, man vil huske, fordi den har glimrende køreegenskaber, og fordi den er usædvanlig gennemtænkt i sin konstruktion. Desuden er den en smuk vogn med en størrelse og et kraftoverskud, der vil tiltale en meget stor del af bilisterne, og dog kører den næsten 11 km pr liter ved 100 km/t. Med andre ord god automobilteknik indenfor fornuftige rammer. Det er som sagt en vogn man lægger mærke til!

 

Morten Milthers synes at den gamle Peugeot spiller fint op til den gamle båd, der bliver bemærket af mange i Københavns havn.

 

Modellen kom i første omgang i en 4 dørs sedanudgave i både benzin- og dieselversion. Senere kommer en van/stationcarudgave, og i 1962 kommer en cabriolet og året efter en coupeversion. Først i 1967 kommer den legendariske pick-upudgave, som vi præsenterer i denne artikel.

Produktionen af Peugeot 404 foregik både i Frankrig og flere andre lande som blandt andet Argentina, Sydafrika, Australien og Chile. I Frankrig stoppede produktionen af sedanudgaven i 1975, mens produktion fortsatte i de øvrige lande en del år endnu. Pick-up udgaven blev dog fremstillet i Frankrig frem til 1979 og i andre lande som Kenya frem til 1989. I alt blev der fremstillet 1.847.568 404 eksemplarer i Frankrig, medens den samlede produktion af Peugeot 404 på alle fabrikationssteder endte på 2.885.374 eksemplarer.

Peugeot 404 var trods den rosende omtale ikke den mest udbredte bil i Danmark, og da Danmark heller aldrig har været et rigtig pick-up land er det begrænset, hvor mange der har overlevet og eksisterer i dag. Enkelte er importeret i de senere år.

Pick-up udgaven af Peugeot 404, der også kunne fås i både benzin- og dieseludgave, var derimod ualmindelig populær i en lang række andre lande, blandt andet i Mellemøsten. Det var den også i Israel, hvor Morten Milthers stiftede bekendtskab med den for godt tredive år siden. Og han kunne akkurat som Mogens H. Damkier ikke glemme bilen.

Der er god og praktisk plads i den gamle Pick-up

 

Manglede en god varebil

-Jeg boede i Israel i flere år i halvfjerdserne og firserne, og der var alle varianter af 404’en i spil, både som taxaer, privatbiler og ikke mindst pickuppen som arbejdsbil. Da jeg manglede en god varebil, ”googlede” jeg og fandt min pick-up i Holland. Den havde været handlet lidt i årene siden den fra starten i 1977 havde kørt 36 år i nærheden af Marseille i Frankrig. Den havde tilhørt en bonde, der kørte til marked engang om ugen. Jeg har alle servicerapporterne, og jeg kan se, at han kun kørte i snit 720 km om året, fortæller Morten Milthers fra København og fortsætter.

Den høje canvasoverdækning sædvanligt udstyr på Peugeot 404 Pick-up 

 

-Jeg kørte selv de cirka 800 km hjem fra Holland på en dag! Det gik helt uden problemer med maks. 90 km/t, den plejede jo ellers kun at køre 720 km på et helt år. Bilen er nu indregistreret på gule plader, og derfor skulle jeg kun betale en importafgift baseret på km/l, så det var kun 3.500 kr. Det er en 1,6 l benzin. Det er tredje år, jeg har den, og den har nu kørt 44.000 km. Så jeg kører cirka 2. 000 km om året!

-Jeg spurgte en peugeotfan fra Israel, og han fortalte, at der kun er få tilbage i landet. I Danmark er der 5 indregistrerede, men de andre kører sjældent. Jeg har skiftet tårnlejer og vinduesviskere og fået den rustbeskyttet ellers er resten originalt fra 1977, forklarer Morten Milthers, der kører i den næsten dagligt.

-Jeg har også et 92 år gammelt træskib, og derfor har jeg brug for transport af lidt af hvert. Bilen får faktisk mere opmærksomhed end skibet! Bilen kører som en “ny bil”, er dog lidt tung at styre og bremse sammenlignet med nyere biler, men det er en vanesag. Uanset hvor jeg kører, fra Christiania til Whiskeybæltet vækker den glade smil fra både unge og gamle, smiler også Morten Milthers.

Der er god og praktisk plads i den gamle Pick-up

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
- Det er det bedste, jeg har prøvet

– Det er det bedste, jeg har prøvet

Christian Hasager Christensen har draget stor nytte af at deltage i et af kommunens gratis rygestopforløb ... læs mere
Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
Loading...