Foto: Region Midt
Af Eigil Jacobsen
Bliver man syg eller kommer til skade, skal man ringe til lægevagten, hvis det ikke kan vente til egen læge åbner.
Fra 1. marts tager Lægevagten fortsat telefonen mellem kl. 16 og 23, men som noget nyt vil Lægevagtens Natberedskab tage telefonen mellem kl. 23 og 08.
Lægevagtens Natberedskab drives af Præhospitalet i Region Midtjylland, som nu melder klar til start. Præhospitalet modtager i forvejen sundhedsfaglige opkald til 1-1-2 og har bl.a. ansvar for ambulancerne.
Man skal gøre, som man plejer
Selvom Region Midtjylland overtager lægevagtens opgaver om natten, skal syge og tilskadekomne borgere fortsat ringe på det samme nummer som altid – når det altså ikke kan vente til egen læge åbner.
Får man brug for lægevagten om natten, skal man fortsat ringe 70 11 31 31.
Lægevagtens Natberedskab vurderer i løbet af samtalen, hvad der er behov for. Det kan fx være vejledning, en fysisk konsultation, et besøg i hjemmet af en af de tre sygebesøgsbiler bemandet med en sygeplejerske, paramediciner eller ambulancebehandler – ”eller om det efter en god snak kan vente til egen læge åbner den efterfølgende hverdag”, siger Susanne Buch (F), som er formand for Udvalg for Nære Sundhedstilbud.
Når Region Midtjylland overtager telefonerne om natten fra de praktiserende læger, skal det bl.a. være med til at sikre bedre tid hos de praktiserende læger til at hjælpe patienterne i dagtimerne.
Fakta
• Lægevagten og Lægevagtens Natberedskab er til sygdom og skade, der ikke kan vente til egen læge åbner.
• Lægevagtens Natberedskab vurderer i løbet af samtalen, hvad der er behov for. Det kan fx være vejledning, en fysisk konsultation eller et sygebesøg i hjemmet.
• Hos Lægevagtens Natberedskab bliver opkald besvaret af læger eller sygeplejersker i tæt samarbejde.
• Sygebesøg i hjemmet varetages af erfarne paramedicinere, ambulancebehandlere og sygeplejersker i Præhospitalets gule biler.
• Borgerne kan opleve lidt længere ventetid på et sygebesøg i hjemmet om natten end om aftenen.