søndag d. 5. juli 2020
|

Langt billigere at være husejer – men ikke i København

Lavere rente og stigende realløn gør det billigere at bo i eget hus

 

. Men i Storkøbenhavn er det blevet dyrere at bo siden huspriserne bundede i 2012. I dag går næsten halvdelen af lønnen til boligudgifter.

 

 

Selv om huspriserne – siden markedet bundede i 2012 – er steget med 29,6 procent på landsplan, er det alligevel blevet billigere at bo for en typisk børnefamilie, der har valgt at købe et 150 m2 stort parcelhus. 

Det viser Dansk Ejendomsmæglerforenings (DE) indeks over udviklingen i den såkaldte boligbyrde for 4. kvartal 2019. Boligbyrden angiver familiens samlede boligudgift set i forhold til husstandens indkomst efter skat.

Gør Videncentret Bolius det godt nok?

Vi vil gerne have din mening.

Vi trækker lod om 6 x 2 biografture inklusiv “Guf pakke” blandt deltagere i vores årlige brugerundersøgelse.

Deltag her

Faldende renter og stigende løn gør det billigere at være husejer

På landsplan brugte en  familie 18,1 procent af husstandsindkomsten i 4. kvartal 2019 på at bo i et gennemsnitshus, hvilket er 1,0 procentpoint mindre end i samme kvartal 2012, viser statistikken.

Forklaringen skal søges i en blanding af faldende renter og stigende realløn, som på landsbasis har fjernet den økonomiske effekt af de stigende huspriser. Boligejerne har fået flere penge mellem hænderne, hvilket giver dem råd til at betale en højere pris for boligen – uden at skulle bruge relativt flere penge på boligen.

Fx er renten på et fastforrentet lån faldet med cirka tre procentpoint siden 2012 og ligger i dag lige omkring 1,2 procent.

Alene rentefaldet siden 4. kvartal 2012 har betydet, at en boligejer har råd til at betale cirka 15 procent mere for boligen, uden at skulle af med en højere månedlige nettoydelse. Eksemplet er beregnet på grundlag af et fastforrentet lån med afdrag.

 

Store geografiske forskelle i boligbyrden

Den gennemsnitlige boligbyrde på 18,1 procent  dækker over store forskelle mellem de enkelte landsdele. En københavnsk husejer skal i 4. kvartal 2019 bruge 45,2 procent af sin disponible indkomst på boligen, mens samme husejer i 2012 kunne nøjes med 40,2 procent.

Omvendt er det blevet relativt billigere at bosætte sig i Jylland, Fyn og størstedelen af Sjælland, hvor boligbyrden siden 2012 er faldet med mellem 0,8 og 2,5 procentpoint.

Udviklingen afspejler dermed den aktuelle tendens med færre indbyggere i de i forvejen tyndt befolkede landdistrikter og en betydelig tilflytning til hovedstadsområdet og de regionale vækstcentre.

Må vi vise dig en infografik?

Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.

 

Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

Som eksempel kan nævnes det østjyske vækstområde omkring Vejle og Horsens, hvor den seneste prognose fra Danmarks Statistik spår en vækst i indbyggertallet på 7–10 procent over de kommende 10 år, mens flere af nabokommunerne står til et fald i indbyggertallet.

Svært for førstegangskøbere i storbyområder

Forklaringen på en højere boligbyrde i Københavns-området ligger i en kraftig stigning i huspriserne, der siden 2012 er steget med 63 procent.

Udviklingen indebærer, at det bliver stadig sværere for en almindelig lønmodtager-familie med en indkomst på omkring 750.000 kr. at få råd til en bolig i fx Københavns Kommune.

Typisk koster en mindre villa cirka 4 millioner kr., hvilket er lige på grænsen for en førstegangskøber, der skal have sparet cirka en kvart million kr. sammen til udbetaling og omkostninger.

Samtidig kan økonomisk svage førstegangskøbere næppe nøjes med minimumsudbetalingen på 5 procent, men bør kalkulere mindst 10 procent i og omkring de to storbyområder. Årsagen er de særlige finansieringsbetingelser, som boliger i landets to storbyområder er underlagt.

Rekordlave boligudgifter i Vest- og Sønderjylland

Omvendt ser det ud i Vestjylland og Sønderjylland, hvor Danmarks Statistik spår en tilbagegang i befolkningen på 2-3 procent i flere kommuner over de kommende ti år. 

De to områder er kendetegnet ved nogle af landets de laveste prisstigninger på huse siden 2012. Eksempelvis er er gennemsnitligt hus i Sydjylland kun steget med 19,6 procent, siden markedet bundede i 2012. 

De lave prisstigninger slår ud i en lav boligbyrde, der i 2. kvartal 2019 udgjorde 13 procent i Sydjylland.

Bo for 3.100 kr. om måneden i Gråsten

Går du efter den lavest mulige boligudgift, er Sydjylland med sin charmerende natur et godt sted at starte søgningen.

Under postnummeret 6300 Gråsten er det ikke svært at finde en nydelig murermestervilla uden for centrum til omkring 600.000 kr. 

Med en udbetaling på 60.000 kr. ligger den månedlige ydelse på 3.100 kr. efter skat og inkl. ejerudgift, men ekskl. forbrugsudgifter.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, Boligøkonomisk fagekspert

Vis alle kilder og henvisninger add

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Udsigt til sommerferie i hjemlige rammer? Kig ind på favrskovbib.dk, hvor der er ekstra mange –gratis – sommeraktiviteter for børnene ... læs mere
Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Lokale foreninger arrangerer aktiviteter for ældre og personer med handicap. I sensommeren og efteråret vil Favrskov Kommune stå for en række aktiviteter for beboerne på plejecentre og botilbud ... læs mere
Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Cykl 60 eller 100 km lørdag 12. september 2020 ... læs mere
Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Beboerne på plejecentrene kan igen få besøg på mere normal vis ... læs mere
PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
Loading...