|

LØSAGTIGHED…

Ole Juuls tankevækkende klumme er af ældre dato, men almen gyldig – og aktuel som aldrig før…

DET MINDER MEST AF ALT OM LØSAGTIGHED

Af Ole Juul

Engang i 80’erne udtrykte daværende statsminister Poul Schlütter på sin egen bramfri måde sin personlige mening om folkestyre og ideologier. ”Ideologier er noget bras”, sagde han, og lagde hermed op til en debat, der handlede om for den enkelte folkevalgte politiker at frigøre sig fra den spændetrøje, som han anså de stivnede ideologier for at være. Selv var han barn af konservatismen, men denne ideologi blev for ham aldrig den altafgørende målsætning. Dertil var han for meget pragmatiker og realpolitiker.

              Jeg vil medgive Poul Schlütter, at det også dengang var sundt for det danske folkestyre at arbejde mod brede forlig og på den måde se længere end en historisk given ideologisk tanke og idé. Men når det er sagt, så skal det også siges, at hvis perspektivet for enkelte politikere kun bliver at holde for eksempel Dansk Folkeparti fra fadet, ja, så bliver det altså for tyndt. Og når det så ikke lykkes, og ens egen politik ikke kan gennemføres mod et flertal i gruppen, og man derfor vælger at blive løsgænger, så minder det mest af alt om løsagtighed og mangel på respekt for folkestyret og for de vælgere, der stemte en ind i folketinget.

              Naturligvis har man som folkevalgt politiker sin grundlovssikrede ret til at melde fra, men udmeldingerne fra de seneste løsgængere synes rimeligt tynde og tyder mest af alt på frustration over ikke længere at kunne bringe sig selv i fokus. Det har i øvrigt aldrig været meningen. Tværtimod er man blevet valgt ind for at kunne fremme et bestemt politisk program og ikke sig selv. Trofaste ”partisoldater” er ikke i høj kurs for tiden, men ser vi tilbage på det danske folkestyre i nyere tid, så er det netop trofastheden overfor partiet og partiets politiske program, der har styrket folkestyret.

              Jeg savner ikke ideologierne, men jeg savner en ansvarlighed overfor vælgerne og overfor det partipolitiske program, man er valgt ind på. Jeg savner en ydmyghed overfor det faktum, at der også i det politiske liv er noget, der er ”større end mig”, noget, der holder den enkelte politiker på sporet. I den forstand kunne man godt ønske sig de overordnede politiske ideer og holdninger tilbage, så det ikke kun handler om den enkeltes succes eller mangel på taburetter og udvalgsposter. Der er kommet en forkælelse ind i dansk politi, som skæmmer og som gør, at man mener, at man er sin gode ret til at forlade et parti i utide for at fremme ens egen politiske og personlige ambitioner. Det vil uden tvivl blive straffet ved næste folketingsvalg.

              Jeg savner ikke ”partisoldater”, der aggressivt angriber andres politik, men ”partisoldater”, der loyalt og uden at skele til personlig vinding indædt forsvarer en forud vedtaget politik og politisk linie i partiet. Og måske er det det, der er hele miseren i moderne dansk politik, at en sådan ikke længere findes. Deraf opstår et idémæssigt tomrum, og det kan åbenbart kun fyldes med fornærmelse og personlige ambitioner. Der er nok en grund til, at man fra tid til anden taler om politikerlede.

”Der er kommet en forkælelse ind i dansk politik, som skæmmer og som gør, at man mener, at man er sin gode ret til at forlade et parti i utide”

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.2 Færdselsuheld i Favrskov

2 Færdselsuheld i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Blev sigtet efter hashfund i bilen

Blev sigtet efter hashfund i bilen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsiden.dk:

Boligsiden.dk:

Salget af byggegrunde er efter 1. halvår højere end i hele 2019 ... læs mere
UD I NATUREN (31)

UD I NATUREN (31)

I dag lægger vi vejen forbi høst på Bidstrup, blomstereng ved fiskeparken, en varm dag på Rækkevej samt diverse blomster ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Fra Favrskov Affald A/S ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En diplomatisk personlighed kombineret med gennemslagskraft

En diplomatisk personlighed kombineret med gennemslagskraft

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Loading...