Af Eigil Jacobsen
Der er næppe tvivl om, at dagene er ved at være talte for den trykte papirudgave af den lokale avis.
Siden 2010 har de regionale og lokale aviser i Danmark mistet halvdelen af deres læsere og 90 pct. af deres annonceindtægter, som stort set er deres eneste indtægtsgrundlag. Antallet af lokalredaktioner bortrationaliseres derfor i et stadigt større og større omfang.
Ifølge Mediawatchs nyhedsbrev i denne uge fordoblede Jyllands Postens lokalaviser deres underskud fra 2022 til 2023.
Lokalavisen Favrskov er en af disse lokalaviser og for nylig lukkede og slukkede avisen deres lokalredaktion i Hadsten og flyttede den til Jyllands Postens hovedsæde i Aarhus.
Lokale medier er vigtige for sammenhængskraften
Fremtidens avis er uden tvivl digital. Papiravisernes dage er ved at forsvinde.
Men den digitale avis har også sine udfordringer. Det kom bl.a. til udtryk, da FavrskovLIV måtte smide håndklædet i ringen efter forgæves at have forsøgt at få abonnenter til at betale for lokale nyheder.
Det ændrer ikke noget fundamentalt for lokalsamfundets nyhedsformidling at fremtidens lokalavis er digital. Men selv om den er billigere at producere og distribuere, kræver det stadigvæk ressourcer at frembringe lokalt kvalitetsjournalistik.
De bekymrende udviklingstendenser som de sociale medier flyder med, hvor der manipuleres og fordrejes på livet løs, gør den kritiske journalistik vigtigere end nogensinde.
Vigtigt for lokalsamfundet og lokaldemokratiet med en lokal presse
Det er helt essentielt for lokaldemokratiet og for borgerne, at der er en lokal presse, som kan skabe den lokale debat, og som holder et vågent øje med de lokale politiske beslutninger. Ikke for at skabe lukrative forretninger, men for at skabe overblik, fællesskab og sammenhæng i nyhedsformidling og debat.
Uden en levedygtig lokalpresse mister de folkevalgte politikere deres eneste talerør med deres vælgere. Få følger de enkelte politikere på de sociale medier og færre kommer i partiforeningerne. Mange læser politikernes læserindlæg i lokalpressen.
Uden en levedygtig lokalpresse, der retter sit kritiske søgelys mod kommunale myndigheder, miljøproblemer og trafikforhold, samt beretter om kulturliv, erhvervsliv og alt andet, der foregår tæt på læseren, mistes sammenhængskraften i det lokale samfund.