|

Lyt til historien om Jyllands genfundne kongegrav

PODCAST: En ny podcast fortæller om “Høj Stene” – en gammel kongegrav ved Vejerslev Skov i Favrskov.

Der er ikke meget at se, når man står i den store lysning midt i Vejerslev Skov i Favrskov Kommune. Kun få spor markerer, at der tilbage i jernalderen har foregået noget helt ekstraordinært netop her. En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger – Høj Stene – var nævnt i ældre optegnelser og efter lang tids arbejde blev gravmonumentet i 2017 lokaliseret af arkæologer fra Moesgaard Museum, der har foretaget undersøgelser i området. I podcasten ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” fortæller overinspektør Lars Krants fra Moesgaard Museum netop den historie. 

Skibssætninger (store sten placeret i skibsformation) har været genstand for interesse i århundreder, og der har gennem tiden været mange tolkninger af anlæggene såsom gravsteder, kultsteder, tingsteder og astrologiske observatorier, forklarer Lars Krants. Men nu viser fundene fra skibssætningen, der ligger ved Vejerslev, for første gang med sikkerhed, at sådanne skibssætninger har fungeret som gravmonumenter.  

– Det store monument og de kostbare fund, vi har gjort på stedet, skal formodentlig ses som udtryk for den daværende elites behov for at manifestere sin magt, som legitimeres ved monumenternes reference til fortiden og ”skibenes” symbolske forankring ved ældgamle gravhøje. Det hele skete på et tidspunkt i historien, hvor tidlige små kongedømmer var i en konsolideringsfase, og hvor markante gravmonumenter er udtryk for et samfund i forandring og præget af de ledende familiers indbyrdes konkurrence, påpeger Lars Krants.

Stort samarbejde baner vejen for nye måder at formidle

Den nye podcast om genopdagelsen af skibssætningen “Høj Stene”  er en del af podcastserien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen”. Podcastserien er blevet til i et samarbejde mellem blandt andet otte jyske museer, og herudover deltager turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

I projektet indgår også et uddannelsesforløb, som skal klæde partnere på til at bruge podcast som formidlingsform på den lange bane.

– Hos Moesgaard Museum har vi fået meget ud af at deltage i forløbet. Vi er altid åbne overfor nye måder at formidle vores viden på, og i den kategori finder vi også podcasts, vurderer Lars Krants.

Hver måned udkommer et nyt afsnit i podcastserien, og i næste afsnit fortæller museumsinspektør Jytte Thordal fra Energimuseet om Danmarks største kunstige sø, der blev anlagt som vandkraftsø til Tangeværket i starten af 1900-tallet.

”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres i din foretrukne podcast app,  iTunes eller i Podbean – eller lyt til den her:

Lyt også til de andre podcasts i serien på oplevgudenaa.dk/podcast

Dato:17. februar 2020

Senest opdateret:

19. februar 2020

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Grønt lys til håndbold-EM i Danmark

Grønt lys til håndbold-EM i Danmark

Regeringen giver grønt lys til, at EM i kvindehåndbold kan afholdes med Danmark som enlig vært ... læs mere
Så er der julehistorier

Så er der julehistorier

K.V Svendsen skriver igen! ... læs mere
Færdselsuheld i Ødum

Færdselsuheld i Ødum

af Østjyllands Politi ... læs mere
Bittert nederlag i Odense

Bittert nederlag i Odense

23. november 2020 08:08 , af Simon Olsen ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
DANBOLIG oplyser

DANBOLIG oplyser

LÆS VIDERE ... læs mere
Jule-soul i Sløjfen

Jule-soul i Sløjfen

Nogle traditioner skal der holdes fast i – også under en pandemi. Én af disse er julekoncerten i Sløjfen den første søndag i december ... læs mere
Hadsten Håndbold  har nye ideer

Hadsten Håndbold har nye ideer

af Eventchef Simon Olsen ... læs mere
Magnoliedalens keramik Julesalg i en Coronatid

Magnoliedalens keramik Julesalg i en Coronatid

Magnoliedalens keramik holder, frem til jul, åbent hver torsdag og fredag kl. 14-17 ... læs mere
Åbenhed om sagsbehandlingstider

Åbenhed om sagsbehandlingstider

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Loading...