|

Lyt til historien om Jyllands genfundne kongegrav

PODCAST: En ny podcast fortæller om “Høj Stene” – en gammel kongegrav ved Vejerslev Skov i Favrskov.

Der er ikke meget at se, når man står i den store lysning midt i Vejerslev Skov i Favrskov Kommune. Kun få spor markerer, at der tilbage i jernalderen har foregået noget helt ekstraordinært netop her. En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger – Høj Stene – var nævnt i ældre optegnelser og efter lang tids arbejde blev gravmonumentet i 2017 lokaliseret af arkæologer fra Moesgaard Museum, der har foretaget undersøgelser i området. I podcasten ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” fortæller overinspektør Lars Krants fra Moesgaard Museum netop den historie. 

Skibssætninger (store sten placeret i skibsformation) har været genstand for interesse i århundreder, og der har gennem tiden været mange tolkninger af anlæggene såsom gravsteder, kultsteder, tingsteder og astrologiske observatorier, forklarer Lars Krants. Men nu viser fundene fra skibssætningen, der ligger ved Vejerslev, for første gang med sikkerhed, at sådanne skibssætninger har fungeret som gravmonumenter.  

– Det store monument og de kostbare fund, vi har gjort på stedet, skal formodentlig ses som udtryk for den daværende elites behov for at manifestere sin magt, som legitimeres ved monumenternes reference til fortiden og ”skibenes” symbolske forankring ved ældgamle gravhøje. Det hele skete på et tidspunkt i historien, hvor tidlige små kongedømmer var i en konsolideringsfase, og hvor markante gravmonumenter er udtryk for et samfund i forandring og præget af de ledende familiers indbyrdes konkurrence, påpeger Lars Krants.

Stort samarbejde baner vejen for nye måder at formidle

Den nye podcast om genopdagelsen af skibssætningen “Høj Stene”  er en del af podcastserien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen”. Podcastserien er blevet til i et samarbejde mellem blandt andet otte jyske museer, og herudover deltager turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

I projektet indgår også et uddannelsesforløb, som skal klæde partnere på til at bruge podcast som formidlingsform på den lange bane.

– Hos Moesgaard Museum har vi fået meget ud af at deltage i forløbet. Vi er altid åbne overfor nye måder at formidle vores viden på, og i den kategori finder vi også podcasts, vurderer Lars Krants.

Hver måned udkommer et nyt afsnit i podcastserien, og i næste afsnit fortæller museumsinspektør Jytte Thordal fra Energimuseet om Danmarks største kunstige sø, der blev anlagt som vandkraftsø til Tangeværket i starten af 1900-tallet.

”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres i din foretrukne podcast app,  iTunes eller i Podbean – eller lyt til den her:

Lyt også til de andre podcasts i serien på oplevgudenaa.dk/podcast

Dato:17. februar 2020

Senest opdateret:

19. februar 2020

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.annonce : Storkøbspakker og ugepakker fra Bakkjærsminde Gårdbutik

annonce : Storkøbspakker og ugepakker fra Bakkjærsminde Gårdbutik

Levering uden beregning - klik ind på vores Bannerreklame her på PingvinNyt ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 462.

Ugens naturbilleder nr. 462.

Påsken er over os og vejret er venligt stemt. Det har vi brug for og det giver rig mulighed for at komme ud i naturen nu da alle påskearrangementer er aflyst. I dag er det 80 år siden landet blev ... læs mere
Han malede regnbuens farver

Han malede regnbuens farver

9. april 1940 skulle maleren Arild Rosenkrantz fejre sin 70 års fødselsdag, - men så kom tyskerne ... læs mere
Vil du aflyse håndværkeren grundet corona? Her er reglerne

Vil du aflyse håndværkeren grundet corona? Her er reglerne

Har du hyret en håndværker, men vil gerne annullere kontrakten på grund af corona-frygt, manglende økonomi eller noget helt tredje? Læs her, hvad dine muligheder er ... læs mere
Digitale turboforløb i coronatiden

Digitale turboforløb i coronatiden

Med et godt it-fundament og en lynhurtig implementering har Favrskov Kommune kunnet skrue op for de digitale hjælpemidler i coronanedlukningen ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Aflysning af Lilleåmarked i 2020

Aflysning af Lilleåmarked i 2020

Pressemeddelelse fra Lions Clubben i Hadsten ... læs mere
Vi ønsker alle en god påske

Vi ønsker alle en god påske

Du kan trygt handle hos os, hvor fagpersonale står klar til at hjælpe dig ... læs mere
GOD PÅSKE!

GOD PÅSKE!

"SAT PÅ SPIDSEN" holder påskeferie ... læs mere
Der er ikke gevinst hvergang

Der er ikke gevinst hvergang

Af detektorfører Herluf Nydam Jensen - Hadsten ... læs mere
Loading...