|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik august, og det bedste af sommeren er nok forbi. Nogle fik sol i udlandet, andre regn derhjemme – eller omvendt. Og nogle blev siddende i skyggen med en bog, blandt dem denne skribent.

En af bøgerne har været sangskriver Allan Olsens bog ”Laksetrappen”, en slags erindringer om nordjydens karriere indtil nu. En munter del af hans erindringer handler om dengang først i 80’erne da han boede i kollektiv på Haukærgård i Lyngå. Her dyrkede man grøntsager, og havde ænder i fryseren. Begge dele endte med at blive et økonomisk problem for Allan Olsen. Skattevæsenet ”inde i Hadsten” fik øje på ham, og han følte sig – med rette eller urette – forfulgt. Måske blev der spillet lidt sort, men ligefrem at blive beskattet af egne grøntsager og dybfrosne ænder, det var li’godt for meget for den gæve nordjyde.

Han endte med næsten at flygte fra Lyngå og den emsige skattemand ”i det tarvelige rødstensbyggeri inde i Hadsten”. Men selv da han fik adresse i Aarhus modtog han en skatteregning på næsten 60.000 kr. fra skattefar i Hadsten.

Som man forstår, har Allan Olsen gode minder om Lyngå, men ikke de bedste minder om Hadsten. Måske burde man, i enten Lyngå eller Hadsten, invitere sanger Olsen til at gense de gamle steder, så han kan komme af med sine traumer.

For en masse unge – langt yngre end Allan Olsen – bliver Hadsten en væsentlig del af deres liv de næste tre år. Nemlig de mange unge, som her i august er startet på Favrskov Gymnasium. Hele ti fyldte 1. G klasser er startet. På den anden side af Ellemosevej ligger håndværkerskolen, og også her er søgningen uændret stor. Hadsten er fortsat en populær skoleby.

Det er også vældig populært at gå til Lilleåmarked i august, men i år blev det en fest i pløre og ælte.

Kræmmeren som solgte gummistøvler havde klart den bedste omsætning. Det årlige Hadsten-træf på markedet bød i år på et par nyheder. Ideen med at bede firmaer invitere tidligere og nuværende medarbejdere til træf var en succes, der var flere deltagere end sædvanlig. Men ideen med et par lokale viser blev bestemt ikke nogen succes. Folk der kommer til træf, kommer ikke for at synge, de kommer for at snakke. Mon ikke det var første og sidste gang med visesang?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i august. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. september er det 80 år siden Tyskland invaderer Polen, og dermed reelt starter 2. verdenskrig.
  • 4. september er det 60 år siden at bystyret i New York bandlyser sangen ”Mack the Knife”. Det skyldes en række knivstikkerier blandt byens unge.
  • 8. september er det 70 år siden komponisten Richard Strauss dør, 85 år. Han skrev sit første stykke musik da han var seks år. Da han var 18 havde han skrevet 140.
  • 13. september er det 410 år siden den britiske opdagelsesrejsende Henry Hudson ankommer til den flod, som senere får hans navn: Hudson River ved New York.
  • 20. september er det 160 år siden Danmarks første zoologiske have åbner i København. Blandt de fremviste dyr var en sæl i et badekar og en skildpadde i en spand.
  • 28. september er det 50 år siden Willy Brandt bliver Vesttysklands første socialdemokratiske kansler.
  •          

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god september.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen ... læs mere
Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Bor du i en kommune med mange indbrud, kan prisen på din indboforsikring stige markant, også selvom der ikke er mange indbrud i lige netop dit område ... læs mere
Helt og aldeles grotesk!

Helt og aldeles grotesk!

EU har bremset dansk tiltag mod rygning ... læs mere
2 indbrud iFavrskov

2 indbrud iFavrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Stemningsfuld søndagsmusik i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 491.

Ugens naturbilleder nr. 491.

Efteråret er halvvejs og på søndag er sommertid helvejs. Om vi vil eller ej, er det den mørke tid vi går i møde. Dette giver anledning til at nyde det farverige efterårsløv, for inden længe er det væk ... læs mere
KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

Danmarks Naturfredningsforening viser nye film om de flotteste naturperler i Favrskov ... læs mere
Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
Loading...