|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Så gik september, og brugerne af Sct. Pauls Kirke glæder sig til kirkens genindvielse og 100 års fødselsdag i november. Men ikke kun kirken shines op, det gør også kirkegården. Her er en del af de sten- og grusbelagte stier blevet til græsplæner. Grønnere, men ikke kønnere. Det hele er nu så grønt, at menighedsrådet kalder områderne for ”skovkirkegården”. Indtil videre består ”skoven” dog kun af enkelte træer. Men både her og ved fællesplænerne har menighedsrådet gjort sig til en slags ensretnings-politi. Skilte fortæller, hvad man som gæst må og især ikke må. Nu skal man have en kalender med sig ved besøg på kirkegården.

I store dele af året er det forbudt at lægge buketter, lys og andre effekter på eller ved gravene! Den unge brud, som gerne vil lægge sin brudebuket på mormors gravsted: det er forbudt. Den unge familie, der mistede et barn, og gerne vil lægge barnets yndlingslegetøj ved gravstenen: det er forbudt. Sønnen, som bor i udlandet, og hvert andet år kommer til Hadsten for at tænde et lys ved forældrenes gravsten: forbudt. Noget er tilladt i en kort vinterperiode, men ellers fjernes effekterne til marts! Ak ja, selv i døden er vi nu omgivet af forbud.

Det der med at fjerne effekter hører nu ellers mest til inden for indbrudstyvenes brancheforening. Men noget tyder på, at indbrudstyvene har holdt sommerferie i år. Politiet har nemlig opgjort antallet af anmeldelser i sommerferieperioden. For Favrskovs vedkommende er der et meget markant fald i antallet af sommer-indbrud: fra 48 til ”kun” 15. Hvilket dog stadig er 15 for meget. Og det havde nu været rart, hvis vi også fik at vide, hvor mange af dem der er blevet opklaret.

Derimod er det nu opklaret, hvordan byens nye store bagerbutik ser ud. ”Mester Jacob” er flyttet fra Østergade til Sundhedshuset, det tidligere Hadsten-Center. Flot og stort er det, både ude og inde, men lidt underligt, at det hele vender ”ryggen” til byen. Sådan et stort bageri har brug for meget teknik, hvilket man kan se på taget af bygningen. Her er kasser og rør og meget andet, så man både kan slippe af med lugten i bageriet, og genanvende al den varme som et bageri producerer. Effektivt er det sikkert, men det har godt nok ikke pyntet på bygningen. Og folk med hang til skæv humor trækker lidt på smilebåndet over, at Sundhedshuset også rummer en butik med flødeskumskager.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i september. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 1. oktober er det 30 år siden verdens første homoseksuelle vielse finder sted på Københavns Rådhus. Eigil og Axel Axgil hed parret.
  • 6. oktober er det 30 år siden Tibets åndelige leder Dalai Lama får Nobels fredspris for sin ikke-voldelige kampagne mod Kinas besættelse af Tibet.
  • 7. oktober er det – ifølge jødisk tradition – 5780 år siden gud skabte Adam. Dagen er udgangspunkt for den hebraiske kalender.
  • 15. oktober er det 490 år siden Sultan Suleiman af Tyrkiet opgiver belejringen af Wien. Tyrkerne kommer dog igen 150 år senere.
  • 21. oktober er det 140 år siden at Thomas Edison præsenterer den første brugbare kultråds-glødelampe. Den havde en brændetid på godt 12 timer.
  • 29. oktober er det 30 år siden OB kåres som danske fodboldmestre foran Brøndby og Lyngby.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god oktober.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Voldum

Indbrud i Voldum

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Pakker med skinkestrimler fra COOP svulmer op

Pakker med skinkestrimler fra COOP svulmer op

Coop Danmark A/S tilbagekalder skinkestrimler på grund af opsvulmede og bulede pakker ... læs mere
Allergen (nødder) i risdessert

Allergen (nødder) i risdessert

Tilbagetrukne fødevarer ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvinde skabte utryghed i Hinnerup

Kvinde skabte utryghed i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hinnerup Bibliotek renoveres og nyindrettes

Hinnerup Bibliotek renoveres og nyindrettes

Der bliver bedre plads til fordybelse og flere uformelle mødesteder for borgerne, når bibliotekets stueetage renoveres og nyindrettes i perioden 25. november – 20. december 2019 ... læs mere
Risiko for listeria i laks

Risiko for listeria i laks

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
Christian vil nu skilles fra sin barokengel

Christian vil nu skilles fra sin barokengel

Af motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Vegansk pålæg med udeklareret soja ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Biller i kikærter ... læs mere
Sundhedsaftalen går konkret til værks

Sundhedsaftalen går konkret til værks

Sundhedsaftalen mellem hospitaler, kommuner og praktiserende læger er på plads for 2019-2023 ... læs mere
Loading...