|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge, jour.emer.

 

MÅNEDENS KLUMME

Så gik maj. I de nordiske almanakker hed måneden i gamle dage Blomstermåned. Men den er oprindelig opkaldt efter den romerske gudinde Maja, som var frugtbarhedens og naturens gudinde. Den katolske kirke har siden middelalderen indviet maj måned til Jomfru Marias ære.

Maj blev den måned, hvor vi for alvor kravlede ud af vinterhiet i Hadsten og resten af verden. Og ikke mindst den tid hvor de lyse nætter begyndte. Der kunne spares på gadebelysningen. Og det bliver der for alvor i de kommende år. Favrskov Kommune vil nemlig bruge over 40 millioner kroner i de næste år på at udskifte tusindvis af gadelamper og lige så mange el-pærer. Og man starter i Hadsten. Nu kommer der de såkaldte LED-lys i gadelygterne. Alle statistikker og beregninger peger på, at skatteborgerne hvert år kan spare mindst fire millioner kroner. Altså bedre oplysning for færre penge (og det har slet ikke noget med skolereformen at gøre…).

Og hvad skal man så lige bruge besparelsen til? Joh, de fleste millioner skal nok sendes til Tirstrup for at holde liv i den skrantende lufthavn, som vi allesammen er medejere af. Og så er der da også her i maj lige brugt godt en million til nye borde og ny teknik i byrådssalen i Hammel.

Der kunne måske også godt bruges lidt anderledes ”lys i pæren” når det gælder indretningen af Sunds Plads foran kulturhuset Sløjfen. Det er nævnt tidligere, og det kan gøres igen: hvor er det godt at pladsen nu endelig bliver brugt. Men følgende er også beskrevet tidligere: svineri og affald er der over det meste af pladsen.

Nu er den så efterhånden også blevet plastret til med alt muligt: Tre forskellige slags bænke, som ikke passer sammen. To bordtennisborde som ikke bruges til formålet. En masse trækasser, flade og buede, som bruges flittigt at skaterne og løbehjuls-børnene. En række træer, hvoraf nogle er behængt med de underligste ting. En minifodboldbane som sjældent bruges, og omkranses af grimme reklameskilte. En skulptur af ubestemmelig art. En vandkunst som er fyldt med affald. Skraldespande som ikke er fyldt med affald. De er lige så tomme som de mennesker, der smider affaldet ved siden af. Det hele garneret med cirka en million glasskår.

Alt det er kulturhusets ”ansigt” mod byen og gæsterne. Flot er det ikke. Hvor man dog savner, at en eller anden med et tilstrækkeligt antal stjerner på skulderen dukker op og forlanger, at der nu snart kommer lidt struktur og orden på pladsen. Den er blevet til en slem rodebutik. Man kunne måske starte med at oprette et nyttejob til daglig oprydning.

Og til slut månedens mening: ”Statistik er som en gadelygte: ikke særlig oplysende, men god at støtte sig til”.

Sagt af den danske humorist Robert Storm Petersen.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god juni.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...