|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

Så gik maj, og mon ikke have- og terrasse-ejere har fået gjort klar til sommeren? Den sidste forårsmåned kan – uanset vejret – bruges til klargøring, og ikke mindst rengøring.

Det sidste gælder ikke i helt så udpræget grad for kommunale arealer. De mange grønne områder i byen har flydt med skidt og møg, og de er ikke blevet meget pænere. Hvis man går en tur i det grønne, kan man overalt blandt blomster, buske og træer se en sand svinesti med plastickrus, papir, pap, dåser og knust glas. Byens grønne arealer er simpelt hen ikke præsentable. Hvis vi havde en strand, og den så ud på samme måde, ville turisterne flygte.

Eller gå en tur gennem tunnelen i midtbyen, svineri overalt. Samme syn i Søndergade, hvor belægningen består at en usmart kombination af brosten og fliser. Resultatet er en masse fuger, som lige præcis passer til tusindvis af cigaretskod – som ingen fjerner. Kig selv efter i Søndergade – hvis du ellers kan få øje på skidtet for ulovligt parkerede biler og ødelagte cykelstativer.

Hele svineriet kunne måske være klaret med en ekstra indsats i en eller anden ordning: nyttejob, flygtningejob, kontanthjælpsjob – kald det hvad som helst, bare det kunne hjælpe.

Men nyttejob dur nok ikke. Den slags er for folk som ønsker offentlig forsørgelse. Når de tropper op på et kommunalt kontor og beder om dét, så mødes de af et krav om gengæld i form af en indsats. Den kommunale opgørelse for 2015 viser, at 73 søgte om offentlig forsørgelse. Da de hørte om betingelserne, vendte 69 af dem om igen.

Men det er ikke skidt og møg det hele. Gå en tur i Lilleåparken her i forsommeren, og nyd de store flotte rhododendron-buske. De er kæmpestore – og kæmpeflotte (og forsøg så at se bort fra at også Lilleåparken altid trænger til oprydning og rengøring).

Eller betragt åens løb gennem parken. Det er spændende at se, hvor meget åløbet har ændret sig gennem årene. Strømmen æder sig ind i syd-brinkerne, men afleverer pænt en tilsvarende mængde å-bred på nordsiden. Lilleåen har faktisk flyttet sig mange meter på visse strækninger. Om mange år vil villaerne i kvarteret Engparken have åen i baghaven. Til den tid kan beboerne så sidde på terrassen og fiske.

Til sidst maj-status på handelslivet: Cafe Zhello lukkede, Kop og Kande genåbnede. Altså hverken afvikling eller udvikling totalt set.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i maj. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

4. juni er det 40 år siden Arbejdsretten idømte 800 typografer i Det Berlingske Hus en bod på 160.000 kr. fordi de ikke ville ta’ overarbejde.

5. juni er det 300 år siden at England og Tyskland gennem Westminster-traktaten forpligter sig til gensidigt forsvar i tilfælde af krig. Den aftale holdt som bekendt ikke.

12. juni er det 30 år siden at et stort flertal i Folketinget enes om en fast forbindelse over Storebælt.

18. juni er det 30 år siden Danmark bliver slået ud af fodbold-VM i Mexico. Spanien vinder 5-1 i ottendedelsfinalen.

25. juni er det 100 år siden Shakespeares ”Hamlet” for første gang opføres på Kronborg Slot. Nicolai Neiiendam havde titelrollen.

27. juni er det 290 år siden at en storbrand ødelagde Viborg Domkirke. Kun murene og hvælvingen stod tilbage.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god juni.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...