|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge jour.emer.

 

MÅNEDENS KLUMME.

 

Så gik september. Det ældre danske navn for måneden var fiskemåned. Det oprindelige latinske navn er Septem, der betyder syv, da måneden i den romerske kalender var årets syvende måned. Kejser Caligula opkaldte i sin tid måneden efter sin far Germanicus, men månedsnavnet blev glemt igen.

September blev den første hele måned med den nye skolereform, og det kan vel konstateres, at alle involverede – lærere, elever og forældre – har overlevet indtil videre.

Inden skoleåret startede kunne DR fortælle om fraværsdage i den danske folkeskole. På landsplan har en elev 11,4 fraværsdage. I Favrskov dog kun 9,2 dage, hvoraf de 6,2 er sygdom, 2,3 er lovligt fravær, og kun 0,7 er ulovligt fravær (landsgennemsnittet for ulovligt fravær er 1,6). Man kan også se, at jo større skole des mere fravær.

Men inden man forarges alt for meget over skolebørnenes fraværsprocent er det nok værd at minde om en lignende undersøgelse fra CBS, København. Den viser, at lærernes fravær er højere end elevernes. Landsgennemsnittet er hele 27 dage.

Men når ellers både elever og lærere er på plads, så får man noget for pengene. En undersøgelse fra økonomi- og indenrigsministeriet fortæller, at en elev i 9. klasse i Favrskov koster 70.000 kr. om året, og eleven opnår en karakter på 7,1. Til sammenligning koster en tilsvarende elev i Norddjurs 90.000 kr. og får en karakter på 6,4.

Der var dumpekarakter, da Jem&Fix åbnede ved Gl. Sellingvej i september. På åbningsdagen var der et sandt kaos fra morgenstunden: kunder, ansatte og leverandører kæmpede om pladsen på den smalle snoede vej frem til herlighederne. Midt i det hele kom elselskabet og ville lave gadelys. Og det hele løb af stabelen på præcis det tidspunkt, hvor masser af skolebørn på vej til skole skulle krydse på tværs af lastvogne, varevogne og en hærskare af trailere. Men kommunen havde bare ikke fået stierne og den nye tunnel klar til brug. Der er vel kun ét råd der dur: Få det nu fix’et.

Nogen har også fix’et lidt ved det arkitektoniske på den store røde bygning, som kaldes Hadsten-Centret. Specielt køn har bygningen aldrig været, men dog rimelig ensartet i sit udtryk. Hvilket er slut nu. De to midterste etager har hidtil indeholdt i alt 74 ens vinduer mod vest, syd og øst. Og nu har man så udskiftet 27 af dem til en anden type. Mens alle de 74 vinduer før var delt på tværs, er der nu 27 som er delt på langs. Det kan synes som en lille detalje, men helhedsindtrykket af den markante bygning er pist væk. Før var Hadsten-Centret bare jævnt kedeligt at se på. Nu er det vel nærmest grimt.

Til slut månedens mening: ”Uddannelse er at lære noget som du slet ikke vidste at du ikke vidste”.

Sagt af den amerikanske historiker Daniel Joseph Boorstin.

 

Til alle PingvinNyts læsere: ha’ en rigtig god oktober.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.JULEN SIG NÆRMER...

JULEN SIG NÆRMER…

Måske snart sneen jorden dækker? Pingvinnyts julekalender nærmer sig også med gammelnisseskridt, og den kommer som nævnt med posten. Skal vi ikke nappe en juleøl i ventetiden...? ... læs mere
Har ikke råd til to gamle damer!

Har ikke råd til to gamle damer!

af motorredaktør Jørgen Kjær Hadsten ... læs mere
Nyheder for 1. division Damer

Nyheder for 1. division Damer

af Simon Buus Olsen ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Til lykke med de 20 år! ... læs mere
Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Den 11. januar 1921 blev Hadsten Lystfiskeriforening stiftet og har siden da været en forening, der har samlet lystfiskere omkring de herlige naturoplevelser lang foreningens vande ... læs mere
GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

Pingvinnyts julekalender fortæller fra 1.12. om postservice i svundne tider, men vi lægger ud med en tankevækkende klumme af Ole Juul, der omhandler samme emne. Dermed er vi klar til at tage hul på december ... læs mere
Nu også i Hadsten

Nu også i Hadsten

af Gert Jensen Hadsten ... læs mere
Julekoncert i Vejerslev Kirke

Julekoncert i Vejerslev Kirke

Den 12. december kan man opleve en dejlig julekoncert med Grundfoskoret i Vejerslev Kirke ... læs mere
HØST 10 gange om året

HØST 10 gange om året

Hadbjerg Ødum Selling Tidende er dit og mit blad - og bladet er kun så godt, som vi gør det ... læs mere
TILLYKKE Med de 80 år

TILLYKKE Med de 80 år

Erik Steenfeldt, - superaktiv Natteravn ... læs mere
Loading...