|

MÅNEDENS KLUMME

af Sven Erik Ginge, jour.emer.

Så gik marts. Måneden er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Et ældre dansk navn er Thors måned, som henviser til guden Thor. Måneden kaldtes også for tordmåned. Ordet tord betyder gødning, for marts er jo den måned, hvor sneen smelter og markerne bliver tørre, så der kan køres gødning ud.

Gødning er der heldigvis ikke i vandet, men det lokale varmeværk har nu alligevel et forureningsproblem for tiden. I marts har værket derfor tilsat et selvlysende sporstof (Flourescein, også kaldet Uranin) til fjernvarmevandet.

Det skyldes, at der af en eller anden grund strømmer koldt vand ind i varmeværkets vand, formentlig fra folks utætte varmtvandsbeholdere. Man kan selv prøve ved at fylde to glas med vand: et med varmt og et med koldt. Måske kan man de næste par måneder opleve, at det varme vand et gulligt og ligefrem selvlysende. Og hvad var det så lige stoffet hed: Uranin. Fjern de to midterste bogstaver, så har du farven.

Man ser det for sig: vask dit hår i dejligt varmt vand, og få en ny karriere som standerlampe. Eller vask ungernes flyverdragter på kogeprogrammet, og spar refleksbrikkerne. Tænk selv videre.

Man skal også tænke sig om hvis man er brandmand. Da den gamle realskole brændte i august havde Arbejdstilsynet en medarbejder på brandstedet, og nu, mere end et halvt år efter, er det kommet frem, at tilsynet har påtalt, at brandmændene midt i slukningen tillod sig at spise et rundstykke uden at vaske hænder først.

Skidt med grådige flammer, giftig røg, mure der vælter og lofter der styrter ned over hovedet på folk. Men husk at vaske hænder. Så for fremtiden vil man måske se, at der til enhver udrykning også hører en skurvogn med blå blink og håndvask. Det næste bliver sikkert en rygekabine.

Det med renlighed kunne man også godt håbe at byens ungdom ville gøre lidt mere i. Især dem som bruger Sunds Plads til skatere og løbehjul. Det er dejligt, at pladsen nu endelig bruges. Men når ungdommen går hjem med brættet under armen, så efterlader de sig et værre griseri. Hver morgen flyder pladsen med pizzabakker og glasskår. Så ryd dog op. Sunds Plads skulle nødig blive til usund plads.

I marts dukkede der – foruden solen og skaterne – også et helt nyt begreb op i Hadstens forretningsliv: natåbent.

”Byen der aldrig sover” var kampråbet. Måske ikke så meget for at få ekstra omsætning, men for at prøve noget nyt og anderledes, for også Hadstens handelsliv har brug for ilt. Butikkerne holdt åbent uafbrudt fra fredag morgen til lørdag eftermiddag. Sådan da.

Måske burde slogan’et have været ”Byen som kun halvsover”. En optælling i den lokale ugeavis’ annoncer viser nemlig, at 12 butikker holdt natåbent, mens 13 butikker lukkede ved midnat eller før.

Men et sjovt påfund var det. Og en del kunder stod åbenbart gerne op midt om natten for at spare en snes procent eller mere på indkøbene. Næste gang kunne man måske lave natåbent på en lys og lun midsommeraften/nat. Og arbejde på at få langt flere af butikkerne med.

 

Og til slut månedens mening: ”Vand i glasset lammer din tunge, vin i glasset får dig til at sjunge”.

Italiensk ordsprog.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god april.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Fordebat om solcelleanlæg

Fordebat om solcelleanlæg

Et projekt med et solcelleanlæg ved Voldby er blevet revideret og sendes nu i en fordebat frem til 13. oktober 2021 ... læs mere
Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

af Michael Jensen - Formand og kandidat ved kommunalvalget for Venstre Favrskov ... læs mere
Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Boligsalget flader ud

Boligsalget flader ud

og rammer næstlaveste niveau for året ... læs mere
Hvem i  Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Hvem i Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Torben og Peter fylder 30 år tirsdag ... læs mere
Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Flemming Mortensen har været sanger i 75 år ... læs mere
STOR SEJR

STOR SEJR

Hadsten Håndbold piger vandt stort over AGF ... læs mere
Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Når Region Midtjylland kommunikerer via sociale medier, er det et ledelsesmæssigt ansvar, at sikre, at budskaberne forstås ... læs mere
Loading...