|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

 

Så gik december, og dermed 2015. Vi kan hver især gøre regnestykket op over hvad året bragte os af godt og skidt. Facit vil givetvis blive forskelligt fra person til person.

Derimod er der måske en linje i facit, når Hadstens handelsliv skal gøre resultatet op. Det ser ikke lige rosenrødt ud alle steder. De små og mellemstore byer (vælg selv hvor Hadsten hører til) har svære tider. Storbyerne opruster, storcentrene lokker. Flere og flere køber på nettet, ”Dansk Erhverv” vurderer endda, at nethandlen fordobles i løbet af de næste fem år.

Tilbage står handelsbyer af Hadstens størrelse med vigende eller faldende omsætning. Om få uger lukker en af byens ældste købmandsbutikker, som senest har heddet MENY. Officielt fordi huslejen er for høj, men lukningen har sikkert også noget med manglende omsætning at gøre.

 

 

Det er rigtig ærgerligt for Hadsten med denne lukning. For byen mister ikke kun et supermarked, lukningen er også et markant tegn på, i hvilken retning det går. Butikken har været ”lokomotivet” for hele Hadsten-Centret, ja vel sådan set for hele nordbyen. Og vi kan nok ikke regne med, at de flere og flere tomme butikker hele tiden kan rumme en ny frisørsalon. Ingen kan på lang sigt leve af at klippe hinanden. 

 

 

Hvad kan vi så gøre som kunder? En del, faktisk. Vi kan lade være at køre til Bilka for at købe en ny stegepande. Vi kan lade være at køre til Randers for at købe børnetøj og sko. Vi kan lade være at køre til Aarhus for at gå i biografen. De nævnte ting kan man lige så fint gøre i Hadsten.

Og gør vi så det? Nej. Så Hadsten vil også i 2016 være truet som handelsby. Og når butikkerne lukker og slukker i de kommende år, så vil vi alle sammen sige ”Det var vel nok ærgerligt” og ”Det er da ikke til at forstå”. Kun ganske få vil sige ”Det er jo min egen skyld”. Men vi kunne måske alle sammen tænke denne tanke: ”Hvis jeg vil have en lokal butik i morgen, så må jeg bruge den i dag”.

 

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i december. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

2. januar er det 30 år siden Halleys komet kunne ses på himlen. Næste gang bliver i 2062.

9. januar fylder FN-formand Mogens Lykketoft 70 år.

12. januar er det 20 år siden at waliseren Gwilyn Hughes så sin film nummer 22.447. Det gjorde ham til den i verden, som havde set flest film.

13. januar er det 40 år siden at forsvarsminister Orla Møller fastslog, at Christiania skal lukkes senest 1. april samme år. Det blev som bekendt ikke til noget.

21. januar er det 510 år siden at verdens ældste (endnu eksisterende) hær oprettes: Schweizergarden i Vatikanstaten.

23. januar er det 60 år siden Danmarks første motorvej, Hørsholmvejen, indvies. 300 indbudte gæster i 13 busser kørte fast i sneen på vej til indvielsen.

27. januar er det 260 år siden komponisten Wolfgang Amadeus Mozart fødes i Salzburg, Østrig. Han døde som 35-årig.

 

Til alle PingvinNyts læsere: ha’ en rigtig god januar.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

LYKKE CUP

LYKKE CUP

Superstjerner fra Favrskov Fighters afsted til stævne ... læs mere
Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

af René Schneider - Byrådskandidat, Favrskov Rækkevej 4, Lyngå Mobil: +45 2872 6095 Mail: dialog@reneschneider.dk ... læs mere
Projekter med GADEBERG - XL i Hadsten

Projekter med GADEBERG – XL i Hadsten

Hvad skal du i gang med??? ... læs mere
Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer - fx på terrasser. Læs, hvad der bliver ulovligt ... læs mere
Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Af Rasmus Foged - Folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Alternativet +45 23 70 18 70 ∞ Rasmus.Foged@altern - ... læs mere
Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Byrådsmedlem Anders g. Christensen , Hadsten er spidskandidat ... læs mere
DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

Vær med i det landsdækkende læsefællesskab, der mødes og diskuterer seks af sæsonens stærkeste danske romaner ... læs mere
Borgermøde med mange spørgsmål

Borgermøde med mange spørgsmål

I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen. Der var et fint fremmøde i Uhresalen til borgermødet om budgetforslaget. I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen.   Previuos slideNext slide Omkring 45 personer deltog i gårsdagens borgermøde ... læs mere
Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Af Indbakke Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Loading...