|

MÅNEDENS KLUMME

af Sven Erik Ginge jour.emer.

 

MÅNEDENS KLUMME.

 

 

Så gik februar. Måneden er vistnok opkaldt efter Februus, etruskernes gud for underverdenen og for renselse. Men navnet kan også stamme fra romernes Febris, gudinden der beskyttede mod feber og malaria.

Det vides ikke helt, hvorfor februar er kortere end årets andre måneder. En forklaring stammer fra munken Johannes de Sacrobosco, der i 1235 kritiserede den julianske kalender, og beskyldte kejser Augustus for at have overført en af februars oprindelig 29 dage til august, så ”hans” måned fik lige så mange dage som Julius Cæsars juli.

Fortidens magthavere kunne altså heller ikke unde hinanden noget som man ikke selv har.

Sådan er det med magt og indflydelse, også helt lokalt. I den forløbne måned blev det ”borgmester-bærende” parti i vores kommune således et medlem mindre, da en vinduespudser pludselig fik et klarsyn om, at han vist ikke havde så megen indflydelse som han havde troet han ville få. Så nu har byrådet, der består af 25 medlemmer, hele fire enmandsgrupper. Og situationen har allerede givet den borgerlige opposition den første 13-12 afstemnings-sejr.

Der skete også – igen-igen-igen – ændringer i kulturhuset Sløjfen, som fik endnu en ny bestyrer i cafeen. Ingen har snart tal på hvor mange der har forsøgt sig, uden at hverken bestyreren eller bestyrelsen har fundet den helt rette form for cafe-driften. Og denne gang fortsætter man endnu en gang i det samme spor: Bestyreren har cafeen som sin sekundære beskæftigelse, mens den primære drift ligger et andet sted. Det er ligesom set før. Men lad os håbe at det enten lykkes – eller bliver forandret.

Forandring er der også foran Sløjfen. I nogle måneder var der en hyggelig fredags-torvedag, men den er tilsyneladende opgivet igen.

Februar er måneden, hvor de første forårstegn så småt viser sig, hvis man kigger godt efter. De, som færdes på stræder og stier, kan i hvert fald konstatere, at der trænger til en grundig forårsrengøring i naturen. Det vrimler med pap, papir, dåser, plastic og andet affald af snart sagt enhver art. Og det er ikke kun kommunen, som burde rydde op. Banestyrelsen burde kigge langs jernbanen gennem Hadsten. Det er ikke noget kønt syn.

Det er det bestemt heller ikke ved Kirkevej. Her ligger den udbrændte gamle realskole stadig hen som en uhyggelig – og grim – brandtomt. Det er over et halvt år siden bygningen brændte, og siden har ruinerne ikke ligefrem pyntet på bydelen. Endelig ser det nu ud til, at resterne kan rives ned, og det er da et skridt på vejen mod noget pænere. Men politikerne mangler stadig at finde ud af, hvad grunden så skal bruges til. Måske kunne man bygge noget blivende til erstatning for de efterhånden mange pavilloner, som misklæ´r andre steder i byen? Så ku’ vi borgere få rådhusparken tilbage.

Men nu til noget anderledes positivt: Hadsten-drengen Palle Hjorth, eminent tangentspiller, blev i februar kåret som ”Årets Steppeulv”. Det vil sige, at de danske musikkritikere synes, at Palle i det forløbne år har været Danmarks bedste musiker. Dén titel er både flot og fortjent.

 

Og til slut månedens mening: ”Jeg kan kun to stykker – det ene er ”Clair de Lune”, og det andet er det ikke”.

Sagt af den danske klavervirtuos og humorist Victor Borge.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god marts.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Fordebat om solcelleanlæg

Fordebat om solcelleanlæg

Et projekt med et solcelleanlæg ved Voldby er blevet revideret og sendes nu i en fordebat frem til 13. oktober 2021 ... læs mere
Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

af Michael Jensen - Formand og kandidat ved kommunalvalget for Venstre Favrskov ... læs mere
Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Boligsalget flader ud

Boligsalget flader ud

og rammer næstlaveste niveau for året ... læs mere
Hvem i  Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Hvem i Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Torben og Peter fylder 30 år tirsdag ... læs mere
Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Flemming Mortensen har været sanger i 75 år ... læs mere
STOR SEJR

STOR SEJR

Hadsten Håndbold piger vandt stort over AGF ... læs mere
Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Når Region Midtjylland kommunikerer via sociale medier, er det et ledelsesmæssigt ansvar, at sikre, at budskaberne forstås ... læs mere
Loading...