|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge, jour.emer.

 

Så gik november. Det blev den måned, hvor man gik i gang med at rydde op på det areal, der i mange år rummede hjulfabrikken. Og der er virkelig noget at gi’ sig i kast med.

Det viste sig nemlig, at virksomheden har forurenet ganske grundigt gennem mange år. Opløsningsmidler er sivet ned i undergrunden, hvor der allernederst ligger fint og rent grundvand.

Det bliver en dyr affære at fjerne 4000 tons jord i ned til 14 meters dybde. Og da det selskab, som stod for svineriet, forlængst er opløst (det er meget nemmere at opløse et firma end at opløse opløsningsmidler), så ender regningen hos det, der hedder ”samfundet”. Det vil sige os skatteydere. Vi får en regning på op mod tre millioner kroner. Så måske får vi slet ikke råd til at handle i de butikker, der i fremtiden kommer på grunden.

 

Der var mange, som havde råd til en flok bajere på årets Lilleåmarked. Men der var ikke mange nok. Markedets overskud blev ”kun” på 90.000 kr. Fint nok med et plus for arrangørerne Lions Club, men ret beset ikke nok når man tænker på, hvor mange mennesker der skal knokle i fire døgn for at skaffe et så forholdsvis beskedent beløb. Der var plads til mange flere i de kun halvfyldte telte på festpladsen. Den dag Lions finder tilbage til det rette koncept vil overskuddet stige. Eller måske skulle Lions bare overbevise byrådet om at Lilleåmarkedet er markedsføring, så kommer der 150.000 kommunale kroner. Det er set før.

 

Og sporten kort, fodbold: Hadsten og Hadbjerg rykkede ned, Voldum klarede lige skærene. Ynk, ynk, ynk. Men nu er der da endelig mulighed for et lokalopgør mellem Hadsten og Voldum.

 

Hvis handelslivet var en sportskamp, så ville Hadsten føre stort over Voldum. I Hadsten er der fem, snart seks, store dagligvarebutikker. I Voldum har man cirka en halv. Købmandsbutikken lukker og åbner og lukker og skifter ejer. Nogle lokale ildsjæle hjælper og sætter i gang. Og snart står man i suppedasen igen. Den nyeste købmand er fra Mørke. Men lad os da ønske ham en lys fremtid.

Alle i Voldum beklager at det kniber for det lokale indkøbssted at rende rundt. Nogle kan slet ikke forstå det, og mange familier snakker om situationen når de mødes ved køkkenbordet hjemme i Voldum efter arbejdstid. – alt imens de tømmer poserne fra Føtex, Kvickly, Rema 1000 og Netto fra de større omegnsbyer.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i november. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

3. december er det 330 år siden at ægteparret Chr. Nielsen Holberg og Karen Munthe i Bergen fik en lille dreng. Han fik navnet Ludvig Holberg.

6. december er det 110 år siden at verden ser det første julemærke. Det udsendes i Danmark.

7. december er det 90 år siden komponisten Bent Fabricius Bjerre blev født.

11. december er det 120 år siden verdens første biludstilling åbner. Der var ni udstillere i Paris.

21. december er det 170 år siden at 28 vævere i England startede verdens første brugsforening.

24. december er det 390 år siden at det danske postvæsen startede efter forordning fra Christian d. 4.

26. december er det 10 år siden at et jordskælv ved Sumatra udløste en tsunami, som kostede omkring 300.000 mennesker livet i de omliggende lande.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god december

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

LYKKE CUP

LYKKE CUP

Superstjerner fra Favrskov Fighters afsted til stævne ... læs mere
Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

af René Schneider - Byrådskandidat, Favrskov Rækkevej 4, Lyngå Mobil: +45 2872 6095 Mail: dialog@reneschneider.dk ... læs mere
Projekter med GADEBERG - XL i Hadsten

Projekter med GADEBERG – XL i Hadsten

Hvad skal du i gang med??? ... læs mere
Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer - fx på terrasser. Læs, hvad der bliver ulovligt ... læs mere
Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Af Rasmus Foged - Folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Alternativet +45 23 70 18 70 ∞ Rasmus.Foged@altern - ... læs mere
Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Byrådsmedlem Anders g. Christensen , Hadsten er spidskandidat ... læs mere
DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

Vær med i det landsdækkende læsefællesskab, der mødes og diskuterer seks af sæsonens stærkeste danske romaner ... læs mere
Borgermøde med mange spørgsmål

Borgermøde med mange spørgsmål

I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen. Der var et fint fremmøde i Uhresalen til borgermødet om budgetforslaget. I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen.   Previuos slideNext slide Omkring 45 personer deltog i gårsdagens borgermøde ... læs mere
Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Af Indbakke Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Loading...