|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge, jour.emer.

 

Så gik november. Det blev den måned, hvor man gik i gang med at rydde op på det areal, der i mange år rummede hjulfabrikken. Og der er virkelig noget at gi’ sig i kast med.

Det viste sig nemlig, at virksomheden har forurenet ganske grundigt gennem mange år. Opløsningsmidler er sivet ned i undergrunden, hvor der allernederst ligger fint og rent grundvand.

Det bliver en dyr affære at fjerne 4000 tons jord i ned til 14 meters dybde. Og da det selskab, som stod for svineriet, forlængst er opløst (det er meget nemmere at opløse et firma end at opløse opløsningsmidler), så ender regningen hos det, der hedder ”samfundet”. Det vil sige os skatteydere. Vi får en regning på op mod tre millioner kroner. Så måske får vi slet ikke råd til at handle i de butikker, der i fremtiden kommer på grunden.

 

Der var mange, som havde råd til en flok bajere på årets Lilleåmarked. Men der var ikke mange nok. Markedets overskud blev ”kun” på 90.000 kr. Fint nok med et plus for arrangørerne Lions Club, men ret beset ikke nok når man tænker på, hvor mange mennesker der skal knokle i fire døgn for at skaffe et så forholdsvis beskedent beløb. Der var plads til mange flere i de kun halvfyldte telte på festpladsen. Den dag Lions finder tilbage til det rette koncept vil overskuddet stige. Eller måske skulle Lions bare overbevise byrådet om at Lilleåmarkedet er markedsføring, så kommer der 150.000 kommunale kroner. Det er set før.

 

Og sporten kort, fodbold: Hadsten og Hadbjerg rykkede ned, Voldum klarede lige skærene. Ynk, ynk, ynk. Men nu er der da endelig mulighed for et lokalopgør mellem Hadsten og Voldum.

 

Hvis handelslivet var en sportskamp, så ville Hadsten føre stort over Voldum. I Hadsten er der fem, snart seks, store dagligvarebutikker. I Voldum har man cirka en halv. Købmandsbutikken lukker og åbner og lukker og skifter ejer. Nogle lokale ildsjæle hjælper og sætter i gang. Og snart står man i suppedasen igen. Den nyeste købmand er fra Mørke. Men lad os da ønske ham en lys fremtid.

Alle i Voldum beklager at det kniber for det lokale indkøbssted at rende rundt. Nogle kan slet ikke forstå det, og mange familier snakker om situationen når de mødes ved køkkenbordet hjemme i Voldum efter arbejdstid. – alt imens de tømmer poserne fra Føtex, Kvickly, Rema 1000 og Netto fra de større omegnsbyer.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i november. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

3. december er det 330 år siden at ægteparret Chr. Nielsen Holberg og Karen Munthe i Bergen fik en lille dreng. Han fik navnet Ludvig Holberg.

6. december er det 110 år siden at verden ser det første julemærke. Det udsendes i Danmark.

7. december er det 90 år siden komponisten Bent Fabricius Bjerre blev født.

11. december er det 120 år siden verdens første biludstilling åbner. Der var ni udstillere i Paris.

21. december er det 170 år siden at 28 vævere i England startede verdens første brugsforening.

24. december er det 390 år siden at det danske postvæsen startede efter forordning fra Christian d. 4.

26. december er det 10 år siden at et jordskælv ved Sumatra udløste en tsunami, som kostede omkring 300.000 mennesker livet i de omliggende lande.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god december

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...