|

Mangeartede sommersysler

Motorredaktøren Jøgen Kjær Hadsten fortæller her om sine “mangeartede sommersysler”

Postkort fra Gedser færgehavn med færge Travemünde. Den sejlede til 1970, men hvornår er postkortet fra.

Mangeartede sommersysler

Af Jørgen Kjær

De fleste af os med interesse for gamle motorkøretøjer er jo ofte udstyret med en form for samlergen. Vi samler på ting med relation til de gamle køretøjer, automobilia som emaljeskilte, oliedunke, kølerfigurer og måske ting i mindre målestok – brochurer, bøger, pins, frimærker med biler og så måske postkort med motorkøretøjer. Interessen for sidstnævnte er stigende, og ligesom indenfor frimærkesamlerne er der mange, der koncentrerer sig om specielle motiver. Det kan være forskellige bilmærker, traktorer, seværdigheder, lande, byer, alderen på postkortet og så videre.

 

Jeg har selv i flere år samlet på postkort med Citroen Traction Avant og postkort med traktorer til personbefordring som for eksempel Sandormen, der i årtier og stadig kører turister til Grenen. Udbuddet af især sidstnævnte er ikke særligt stort, så derfor er glæden jo endnu større, når der endelig dukker et nyt op.

Det var tider for færgefarten over Storebælt indtil broen ”ødelagde” det frivillige eller ufrivillige stop på turen til hovedstaden. Hvem husker begrebet ”vi kører på chancen”? Færgen ”Broen” sejlede i peroden 1956-67.

Da jeg en dag sad i bilen og ventede på en færge til Sjælland opstod tanken: Hvor ser man næsten flere biler samlede end i en færgekø? Ja på en parkeringsplads i en større by måske. Men færgerne og bilerne var jo en helt speciel trafikkultur, der er kraftigt på retur. Storbæltsbroen gav det endelige dødsstød til en af de mest trafikerede færgeoverfarter. Her har mange holdt i kø, og er der lavet mange postkort med motiver med færger og bilkøer. Det er der faktisk også ved mange andre færgeoverfarter. Det var dengang en rejse og en færgetur var en del af rejsen og ferien, og som var værd at skrive hjem om.

Hurtigfærgen Lasse, her må vi være i Juelsminde, sejlede 1964-73.

Så hvorfor ikke prøve at udvide interessen for de gamle postkort til også at omfatte postkort med færgelejer og biler. På sommerens markeder og loppemarkeder blev stakkene af gamle postkort gennempløjet, og det er faktisk muligt at finde en del postkort med danske færgelejer, både de stadig eksisterende, men også de efterhånden mange nedlagte. Postkortene er ikke særlig dyre, og man får ganske gratis den store udfordring med at tidsfæste dem.

Et nyere kort. Kolby Kås færgen ”Holger Danske” sejlede 1992-98.

Det er sjældent de gamle eller ældre postkort er forsynet med årstallet for fotograferingen. Måske kan et poststempel på bagsiden give et fingerpeg, måske har afsenderen sat en dato på, som man i den tids folkeskole lærte at man skulle. Er der ikke sådanne fingerpeg, må man til at granske motivet nærmere. Giver færgen et fingerpeg? Er det en nedlagt færgerute begrænser det jo perioden. Bilerne på billedet er også en god måde at begrænse tidsperioden på. Postkortet kan jo aldrig være ældre end den nyeste bil på billedet. Så kan man jo samtidig lære lidt bilhistorie.

   

Spodsbjerg-Tårs                                      Hundested-Rørvig

Fynshav færgehavn med færgen ”Fynshav”. Prøv selv med et årstal ud fra bilerne på kortet.

Det her er en af perlerne i postkortsamlingen. De tohjulede er klar til at køre ombord. Aarhus havn med færgen ”M/F Anne Marie” bygget i 1960 på Aalborg Værft og den sejlede fra 1960-85 på ruten Aarhus-Kalundborg. 25 år – godt gået, men det var ikke slut, den blev ombygget og sejlede på flere ruter inden den endte til ophugning på stranden i Indien i 2004. det kan man læse mere om på www.faergejournalen.dk. Hvilket årstal gætter vi på for dette postkort?

 

Så der kan være mange oplevelser med sådanne postkort – ofte ses der rutebiler og tog på billeder, så kan man jo lige udforske den del af trafikhistorien, for slet ikke at tale om de enkelte færgers historier – hvornår og hvorfor blev de anlagt? Hvornår og hvorfor blev de nedlagt? De er jo en del af især vores bilhistorie, de var jo bygget for at transportere det stigende antal biler over vore farvande – tidligere var der færgeruter til mange af vore små øer.

Gamle postkort fra passeringen af en grænsevagt på ferieturen kan også give anledning til opfriskning af verdenshistorien. Her et postkort sendt til et familiemedlem i København fra et delt Tyskland.

Postkortene med færger og biler finder man oftest til få kroner på markeder, loppemarkeder, netauktioner og ja man kan faktisk også finde en del på nettet. Søg på Google eller meld dig ind i en af de facebook-grupper, der for eksempel beskæftiger sig med gamle danske trafikbilleder, men det sjoveste og nok i virkeligheden det mest sportslige er vel selv at finde dem i fysisk form – enten ved selv at støve dem op eller bytte sig til dem? God fornøjelse!

Har du en speciel samlerinteresse med relation til VeteranPostens stofområde og læsergruppe – det være sig hjulkapsler, askebægre fra bilforhandlere, vimpler, puslespil med bilmotiver eller lignende hører vi meget gerne. Ring eller send et par ord til Jørgen Kjær tlf 30243177 eller mail jk@motorploven.dk

 

God fornøjelse

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
FUT i pedalerne

FUT i pedalerne

Stadig flere får øjnene op for elcyklens fortræffeligheder ... læs mere
Bliv sommerklar fra top til tå

Bliv sommerklar fra top til tå

Besøg dit lokale apotek og bliv klar til sommeren ... læs mere
Boligsiden :

Boligsiden :

Priserne på huse og lejligheder er nu steget hver måned i et år ... læs mere
Generalforsamling

Generalforsamling

Hadsten Idrætsforenings Petangue Klub ... læs mere
Hvor meget ved du om fald ?

Hvor meget ved du om fald ?

af faldforebygger Martin Finlov, - Favrskov Kommune ... læs mere
Aflysning af Lilleåmarked 2021

Aflysning af Lilleåmarked 2021

Det er med stor beklagelse, at Lions Hadsten Club aflyser Lilleåmarkedet i 2021 ... læs mere
Selvfølgelig skal Lyngås skoleelever trygt kunne krydse Hammelvej

Selvfølgelig skal Lyngås skoleelever trygt kunne krydse Hammelvej

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Varevogne er fremtidens klassikerguld

Varevogne er fremtidens klassikerguld

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Loading...