|

Maries Morder – ny bog om Højbjerg Mordet

Rudi Daugsch anmelder ny bog af tidligere Se&Hør journalist Peer Kaae.

Af Rudi Daugsch

Den 10. november i år er det 50 år siden drabet blev begået. Det kaldes også Højbjerg Mordet. Da sagen har verseret i mange år, går vi lige til sagen om det uopklarede mord på Oscar Lock-Hansens kone Marie Lock-Hansen, den 10. november 1967.

I bogen kommer Det Radikale Venstre i Århus under beskydning.

Den 21-03-1950 vælges Oscar Lock-Hansen til bestyrelsen for de radikale i Århus

Ved valg til bestyrelsen den 15-03-1951 vælges Oscar Lock-Hansen til næstformand.

Som formand vælges Repræsentant Jørgen Peter Andersen.

Det samme gentager sig ved valget til bestyrelsen den 27-04-1952.

Pludselig sker der noget.

Den 13-11-1952 udtræder Oscar Lock-Hansen fra bestyrelsen. Siden findes der ikke nogen forbindelse mellem de radikale og Oscar.

Bogen gør rede for en Repræsentant ”R”. Der bliver gift med en Grethe.

I 1942 gifter Oscar Lock-Hansen sig med sin ungdoms kæreste Vera.

Lock-Hansens bliver rigtigt gode venner med Repræsentanten og dennes kone. Repræsentanten køber i 1946 en sommerhusgrund i Mariendal Havbakker. R har ondt i økonomien. Så grunden får lov at vente.

Men R og Oscar er politisk på bølgelængde. Det er de åbenbart i en sådan grad, at de også i 1950 kan blive enige om at opføre et sommerhus i fællesskab på R´s grund i Mariendal Havbakker. Byggeriet af sommerhuset starter i 1951. Der anskaffes en skurvogn, som de to par bor i under opførelsen. Oscar Lock-Hansen er uddannet tømrer og civilingeniør.

Nu er der i flere bøger henvist til politiets papirer og rapporter. Et sted kan læses:” Oscars afdøde mor havde for mange år siden betroet en bekendt i gaden, at det ikke var så godt med L-H og hans kone, og den bekendte var ikke i tvivl om, at L-H havde problemer med sit kønsliv. Han kunne ikke kønsligt tilfredsstille en kvinde på naturlig måde.”

Et andet sted:” Ægteskabet er betegnet som godt, selvom det fra flere sider kraftigt er antydet, at dræbtes bevæggrunde til ægteskabet har været ønsket om at opnå en bedre social position. De økonomiske forhold i ægteskabet må betegnes som særdeles gode.

Der er videre antydet, at dræbte har måttet affinde sig med, at manden ikke ofrede ret meget tid på hende.”

Det første citat kan læses i ”De døde De dømte De frikendte” af Palle Bruus Jensen, Kriminalhistorisk Forlag 2010.

Det andet citat findes også i den nye bog.

Ja, der sker så det, at Oscars første kone Vera i 1952 bliver gravid. Det kan hun ikke holde skjult for sin mand Oscar. Vera føder en søn den 20. marts 1953. Er det en jomfrufødsel, som den er kendt fra moderen til Det Nye Testamentes hovedperson?

Det viser sig at være formanden for Det Radikale Venstre i Århus R, der er faren. Han påtager sig ikke faderskabet. Oscar Lock-Hansen, trækker sig fra de radikale, bryder ud af sit venskab med Repræsentanten og indleder skilsmisseforhandlinger med sin kone Vera den 1. august 1953, som afgøres ved bevilling.

Noget tyder på at Oscar ikke har været helt tilfreds med situationen.

Det sensationelle er, at Oscar påtager sig faderskabet. Han betaler 600kr til ekskonen, 100kr til sønnen om måneden og Vera tildeles en sum på 14.200kr., andelen i sommerhuset betaler han også ud, så Vera har andelen i sommerhuset uden gæld, og så er de to skilt. Vera får forældremyndigheden over sønnen. Det bliver et stort prestige tab for Vera. Ifølge forfatteren er der mange penge på spil????? Ja, men hvad har det med drabet på Marie at gøre i 1967?

Det er ikke Veras utroskab, der er skilsmissegrund. Nej, det er Oscar, der har været Vera utro med en kontordame fra Oscars ingeniørfirma Lock-Hansen & Søren Jensen. Hendes navn er på det tidspunkt Marie Rohde Jørgensen.

Den 5. september 1953 gifter Oscar Lock-Hansen sig med Marie Rohde Jørgensen. Det forgår på Ebeltoft Rådhus.

Bogen fortæller, at da Oscar forlod ingeniørfirmaet i 1965, blev der mere tid for Oscar til Marie. Når Oscar, der var lektor på Århus Teknikum, skulle møde sent, gik han ofte tur i Marselisborg Skoven og Kirkeskoven med hunden Mads og Marie om morgenen. Det virker som en nyhed, der ikke har kunnet læses i tidligere litteratur om sagen. Så hvordan disse oplysninger er fremkommet, må guderne vide?

Parret var værter for en del fester i parrets gildesal i huset på Hestehavevej. Her deltog byens borgmester Bernhard Jensen, byens politimester Ib Trolle, den førende advokat i byen Sigvald Storm Mortensen og flere prominente gæster. Sigvard Storm Mortensens juniorpartner Hugo Schmidt deltog ikke i festerne, som det ellers er angivet i bogen.

I august 1967 begynder Marie og Oscar at forberede udarbejdelsen af et testamente og en ægtepagt. De henvender sig til vennen Højesteretssagfører Sigvard Storm Mortensen. Testamentet og ægtepagten bliver underskrevet fredag den 3. november 1967 af ægteparret. Det skulle være ægteparrets venner, som har tilskyndet ægteparret til at oprette testamente og ægtepagt, da Oscar er født den 30. november 1914 og Marie den 13. juni 1924, der er en aldersforskel på knap 10år og ikke 11år som bogen foreskriver. Kan man hakke en hæl og en tå, så bliver sovsen ikke grynet.

Så er det, jeg vil opfordre læseren til også at læse bogen. Ægtepagten skal godkendes af Århus Stiftsamt, men bliver i første omgang sendt galt i byen. Stiftsamtet modtager ægtepagten om morgenen den 10. november 1967 på drabsdagen. Efter godkendelse af ægtepagten hos stiftsamtet er Marie officielt eneejer af villaen og grunden. Det kommer ikke til at ske, da hun dræbes kl. 10.50 samme formiddag.

R-Repræsentanten er født den 16. juli 1908 i Thisted. Politiets signalement på gerningsmanden fortæller, at han er 35-40år. Denne Repræsentant er den 10. november 1967, ja regn selv på det, han er 59 år gammel.

Sønnen som Oscars første kone fødte i 1953, som Oscar har påtaget sig faderskabet for, men aldrig har haft noget med at gøre, skal jo også arve, når Oscar forlader denne verden. Testamentet kan jo ikke forhindre sønnens tvangsarv, men ÆGTEPAGTEN fjerner jo en del af den kage, som sønnen egentlig var arveberettiget til. Her er motivet til drabet på Marie! Det er der ingen andre, der har kunnet se end bogens forfatter.

Dette bliver R, den senere folketingspolitikker for Det Radikale Venstre, så fortørnet over at forfatteren i bogen skriver:

”Kuriøst er det, at Repræsentantens navn står på kandidatlisten, mens politiet fra Århus og omegn sidder og overvåger vælgerne med en kopi af Asger Muchitschs fantomtegning – for derefter at forfølge enhver, der blot ligner, til deres gadedør.”

Der var valg til folketinget den 23. januar 1968, hvor Repræsentanten blev valgt ind i folketinget i Randers Kredsen for Det Radikale Venstre, men har også kunnet vælges i Århus på det tidspunkt.

Det kan kun tolkes som, at Repræsentanten er drabsmanden.

At han ikke ligner den udarbejdede fantomtegning er klart. Hushjælpen udarbejder en fantomtegning sammen med Århus Stiftstidendes daværende tegner. Den tegning kan, ifølge nu pensionerede kriminalbetjent Preben Nibe, ikke bruges til noget som helst. Så det står klart, de betjentene i Århus og omegn der fik tegningen udleveret, med påtegningen FORTROLIGT FORTROLIGT, har spildt deres gode kræfter på bl.a. at følge vælgere, der kunne ligne fantomtegningen til et folketingsvalg i Århus området, hjem til deres gadedør.

I 2002 udgav den tidligere kriminalbetjent Eigil V. Knudsen en bog på Gyldendal, der omtaler Højbjerg Mordet, som der blev nedlagt fogedforbud imod. Denne bog indeholdt fantomtegningen, som politiet ikke ville offentliggøre. Skæbnen ville, at nogle få anmelder eksemplarer ikke blev konfiskeret. Herved kunne antikvarboghandler Rørbæk og journalist Skovsted i 2006 udgive bogen ”Den usandsynlige morder”. Her kan fantomtegningen ses, den er meget bedre, end de fantomtegninger, som man ellers ofte kan se brugt i Amerika.

Har Marie aldrig opdaget, at Oscar hver måned betalte børnepenge til sin tidligere kone? Kendte Marie intet til stridighederne mellem sommerhusbyggerne? Ja, så dum har hun næppe været! Så hun kendte godt det senere folketingsmedlem Jørgen Peter Andersen, som var far til Veras søn. Men forfatteren er sikker på, at Marie ikke kendte sin drabsmand!

I de først af politiets papirer står der omkring hushjælpen, som gerningsmanden traf med et skud i underlivet. Det er da det ringer på fordøren kl 10.50, og Marie går ud for at åbne:

”Vidnet hørte, at manden forlagde nu afdøde et eller andet, og hun er ikke i tvivl om, at han havde noget, han ville vise nu afdøde. Hun hørte nu afdøde svare ham og er overbevist om, at hun gav udtryk for ikke at være interesseret. Hun hørte, at manden sagde et eller andet, og nu afdøde svarede noget i retning af: ”Nå” og efter et kort ophold:” Ja, hvis DE kan gøre det hurtigt, så kom indenfor”.

Det kan man ikke læse i den nye bog, her er brugt en udlægning fra en Nibe/Toldbod rapport fra 1970.

Spørgsmålet er nemlig om gerningsmanden, som ikke kan være Repræsentanten, ville låne en telefon?

Hvem har til repræsentant Jørgen Peter Andersen lækket, at Oscar og Marie oprettede en ægtepagt? Ifølge mine oplysninger, så var det nære venner, der havde forslået det.

I bogen berettes om drabsmandens våbenkyndighed, er det en radikal politikker, der tilhører venstrefløjen i partiet, som der jo står at læse i bogen? Repræsentanten har under krigen trykket illegale blade for modstandsbevægelsen sammen med en kammerat.

Ja, det er Public Relations på højt plan.

Især når forfatteren beretter, at Repræsentanten afgår ved døden den 15. oktober 1976. Da hans adoptivdatter kommer hjem til afdødes bopæl for at rydde op i gemmerne, finder hun nogle fotoalbum. Hun blader siderne igennem de mange sorte album, hvor den flittige fotograf har klæbet billeder ind fra et langt liv.

Men to ansigter mangler.

Alle billeder af Vera og Oscar Lock-Hansen er revet ud.

Hermed er Repræsentanten drabsmanden. Det er det endelige bevis.

Repræsentant Jørgen Peter Andersen:

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Lej en PØLSEVOGN

Lej en PØLSEVOGN

Knud Slagter er klar med en dejlig pølsevogn ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Nyt etagebyggeri i Hinnerup med parkeringskælder, grønt gårdrum og fælleshus

Nyt etagebyggeri i Hinnerup med parkeringskælder, grønt gårdrum og fælleshus

Boligselskabet AL2bolig ønsker at opføre 75 attraktive og bynære etageboliger i Hinnerup ... læs mere
Færdselsuheld i Galten ved Hadsten

Færdselsuheld i Galten ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Vestjysk Banks bestyrelse offentliggør redegørelse om købstilbud ... læs mere
Nielstrup Museum er på banen igen.

Nielstrup Museum er på banen igen.

Vi har åben, hver Onsdag & Søndag fra den 16-6 til 1-9- 2021 ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten Håndbolds store årsmøde

Hadsten Håndbolds store årsmøde

Bjarne Frislev blev førstevalget til FØRSTEHOLDET ... læs mere
Informationsmøde for kommende byrådskandidater

Informationsmøde for kommende byrådskandidater

Mødet holdes enten i Hinnerup eller Hammel.   ... læs mere
Pas på i solen og støt kræftsagen

Pas på i solen og støt kræftsagen

Vidste du, at du med dit køb af solcreme kan støtte kræftsagen? ... læs mere
Kampen for skolen – fra 1849 til 2021

Kampen for skolen – fra 1849 til 2021

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Loading...