|

Mørke og lys.

“Fru Silkjærs gode øjeblikke”

Konni Silkjær

.

Det er søndag. Nytårsaftensdag. Klokken er 13 og vi beslutter langt om længe at stoppe al 0vertagelse af ydererligere 600 kbmvm som skal være klar til håndværkere  og  ny ansat møbelpolstrer

2.januar-aktivitet på Balderus. Nu skal vi altså bare have fri! Truende kaos 2. januar eller ej! Allerede fra den tågede morgenstund bestemmer vi, at vi skal gå tur i Bramslev bakker på denne sidste dag i året.
Klokken er 14, da vi skal til at køre, øsregner det. Vi kigger på hinanden. Manden spørgende, som i: Skal vi virkelig det? Fruen er mere fast i blikket: Ja, det skal vi virkelig.
Han lusker af og vender lidt senere tilbage med regnvejrudstyret: Arbejdstøjet fra dengang han skulle klædes på til at lægge gran på kirkegården i storm og regn og slud. Jeg studerer ham kort, mens han langsomt får sig møvet i dette brun/grønne tøj fra forrige århundrede, som har den indlysende fordel at kunne klare alt – lige med undtagelsen af at se checket ud. Et par ox-on læderarbejdshandsker fuldender looket. Jeg beslutter hurtigt, at det går. Det skal vi ikke til at diskutere nu. Det er heldigvis snart mørkt – og vi møder nok alligevel ikke nogen mennesker i dette møgvejr.
Nybrygget kaffe og julesmåkager bliver pakket og det letter på hele scenariet. Vi kører af.

Jeg har glemt hvor langt der egentlig er til Bramslev Bakker! 63 km! Det er langt at køre for bare at gå en tur i øsende regn… men det ER besluttet og sådan bliver det. Vi ankommer klokken kaffetid. Regnen siler ned. Det tager tre sekunder at beslutte, at vi begynder med kaffen. I bilen, forståes. Vi deler rationen i to, så der er noget at komme tilbage til. Manden har ikke travlt med at få drukket ud. Det er dejlig lunt og aldeles tørt i bilen…

Jeg bliver en anelse utålmodig. Vi skal nå godt 5 km inden det bliver mørkt og det ville allerede være lidt af en overdrivelse at kalde det lyst her kl 15.30 i dette vejr. Vi må afsted. Han overgiver sig.

Vi har ikke gået mere end 10 meter, før vi er klar over hvorfor vandringsmanden, som passerede os under kaffen, havde gummistøvler på. Stien formelig sejler i vand. Muldlaget gør den fuldstændig fedtet og vi skøjter afsted, som to bambier på glatis. Jeg har aldrig prøvet noget lignende!
Manden er som altid den mest kække af os to, så et bambi spring bliver belønnet med en våd, mudret bag, og senere undgår har lige med nød og næppe et fald på ryggen. Det ville være blevet til et gedigent mudderbad og et helt særligt syn. Jeg tror desværre aldrig, jeg var kommet over det, hvis det var sket. Jeg er færdig af grin over bare at se hans paniske redningsaktion med et træ som nærmeste hjælper. Det var kosteligt! Vel på benene igen venter han tålmodigt på, at jeg får styr på min latterkrampe. Det er muligt at vejret er kedeligt, men det er turen bestemt ikke!
Vi går op og ned på denne skrænt i en halv time og det er simpelthen en kunst at holde sig på benene. Vi får ikke set meget andet natur end mudder. Noget af det finder ovenind i mine trekking støvler. Men ellers er de åbenbart vandtætte! Det bliver testet adskillige gange. Derimod begynder der at komme meldinger indefra den formummede kæmpe(nde) foran mig. “Det ville nu have været rart, hvis tøjet her stadig havde været vandtæt…” Jeg siger ingenting. Da vi kommer ned på mere fladt terræn, vil jeg holde ham i hånden. Uldvante til læderhandske. Det er et ømt syn. Men jeg får den undvigende og undskyldende besked: “Jeg får kolde fingre, når du klemmer hånden”. Læderet er dyngvådt og iskoldt. Og lidt senere endnu kommer et temmelig spagfærdigt og opgivende:” Jeg troede mine trekking støvler var vandtætte…”.

Eftersom det efterhånden ikke kan blive værre og det er alt for sent at vende om, fortsætter vi. Vi når endelig fjorden. Her ligger en kæmpe flok svaner for anker. Vi hører dem, inden vi ser dem. De har den hyggeligste lyd, – ligesom også lyden af regnen på min aldeles vandtætte regnfrakkehat har det!
Solen er ved at gå ned. Skyerne giver sandelig ikke længere vand af sig , og skilles endog i vest. Det er den smukkeste himmel – garneret med sporadisk fyrværkeri. Vi bliver stående og nyder synet – og nu også den hørlige og beroligende lyd af stille vandskvulp fra fjorden. Min tidligt vandskadede mand er salig. Han er vokset op ved fjord.

Efter en stund i nærmest lykkelig stilhed, melder min uro for nattemørkets frembrud sig igen og hvad vi måtte skulle stumle os igennem uden at kunne se noget. Jeg bryder stilheden med et:” Vi må hellere komme videre inden det bliver mørkt”
Så falder årets replik:” Det bliver ikke mørkt” Jeg skal lige til at protestere, og så forsætter han – med vægt og en helt speciel ro i stemmen: “ Det er kun udenpå, det bliver mørkt”

Jeg mærker vand i øjnene. Det er ikke regn. Replikken får lov til at stå. Stå og lyse mig ind i det nye år. Velkommen 2018!

vh Konni

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SOLO UHELD

SOLO UHELD

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kære Revygæster

Kære Revygæster

Vi har modtaget følgende fra Revyens administrator Jens-Ole Hesel ... læs mere
STÆRKT BEKYMRENDE!

STÆRKT BEKYMRENDE!

Fra fredag d. 18. til lørdag d. 19. september blev 589 registreret smittet med Covid-19 ... læs mere
EFTERLYSNING 

EFTERLYSNING 

Hadsten Håndboldklub efterlyser DIG ... læs mere
Budgetaftale på plads i Favrskov

Budgetaftale på plads i Favrskov

Byrådet i Favrskov er nået til enighed ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
112-appen lukker og slukker

112-appen lukker og slukker

Rigspolitiet oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 487.

Ugens naturbilleder nr. 487.

Tiden går og inden længe må vi sige farvel til skønne september. Dagen er aftaget med godt 5 1/2 time og solen er nu på himlen fra ca. 7 morgen til 7 aften ... læs mere
Regionsbudget i den rigtige retning

Regionsbudget i den rigtige retning

Region Midtjyllands budget for 2021 er nu på plads, og der indgår mange af Alternativets mærkesager i budgettet ... læs mere
Bogsalg på Favrskov Bibliotekerne

Bogsalg på Favrskov Bibliotekerne

Gør et kup, når bibliotekerne sælger bøger, blade og cd’er til faldende priser ... læs mere
Favrskov Affald nedjusterer forventningerne til 2020

Favrskov Affald nedjusterer forventningerne til 2020

Sara Funch, direktør i Favrskov Forsyning ... læs mere
Loading...