|

Ny behandling testes på patienter med modermærkekræft

Kræften skrumper, og overlevelsen øges markant.

 

Ny behandling testes på patienter med modermærkekræft

04-02-2016

En kombination af to forskellige behandlinger med immunterapi har vist så gode resultater i mus, at den nu testes på patienter med fremskreden modermærkekræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen, der kan få betydning, ikke blot for patienter med modermærkekræft, men for alle kræftpatienter.

- Vi har fundet et enzym i og omkring kræftsvulsten, der har mange uheldige virkninger. Når vi hæmmer det, ser det ud til at kræften både skrumper og stopper med at vokse, siger Rikke Holmgaard. FOTO: MSKCC Rikke Holmgaard

– Vi har fundet et enzym i og omkring kræftsvulsten, der har mange uheldige virkninger. Når vi hæmmer det, ser det ud til at kræften både skrumper og stopper med at vokse, siger Rikke Holmgaard. FOTO: MSKCC

Forskere har fundet ud af, at hvis de blokerer et enzym, der kaldes IDO, kan det være en effektiv måde at aktivere kroppens immunsystem til at bekæmpe kræft. Særligt i kombination med eksisterende behandling med immunterapi ser resultaterne meget lovende ud. 

Det fortæller Rikke Holmgaard, der står bag forskningen. De seneste godt fire år har Rikke Holmgaard, med støtte fra Kræftens Bekæmpelse, forsket på det anerkendte kræfthospital Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. Memorial Sloan Kettering er verdens største og ældste private kræfthospital og tilhører den absolutte elite inden for kræftbehandling og -forskning.

– Vi har undersøgt forskellige kræftsvulster og deres omgivelser, og her har vi set, at der ofte er et højt niveau af enzymet IDO i og omkring svulsten, forklarer Rikke Holmgaard og fortsætter:

– IDO har flere uheldige virkninger. Blandt andet hæmmer det de såkaldte dræberceller i immunsystemet, T-cellerne, der ellers kan slå kræftcellerne ihjel. Samtidig aktiverer IDO de celler, der tillader kræften at undslippe immunsystemet, hvilket betyder at kræften kan vokse. Og sidst men ikke mindst, så aktiverer IDO nogle celler, der blevet associeret med kræftens evne til at blive resistent over for behandling. Så hvis vi kan få ram på IDO, kan vi slå mange fluer med ét smæk, fortæller hun.

Overlevelsen forbedres markant

Der er tale om immunterapi, hvor man styrker immunforsvaret, så kroppen selv kan bekæmpe kræftcellerne. Et godt eksempel på en behandling med immunterapi er medicinen ipilimumab, der har ført til en markant bedre overlevelse for patienter med udbredt modermærkekræft. 

Men selvom immunterapi er blevet udråbt til det helt store gennembrud inden for kræftbehandling, virker det ikke på alle, og derfor forskes der fortsat i at gøre behandlingerne endnu bedre. Og her har Rikke Holmgaard og hendes kolleger gjort en væsentlig opdagelse. 

– Vi har undersøgt, om vi kan forbedre overlevelsen ved modermærkekræft og brystkræft ved at kombinere ipilimumab med en anden medicin, der hæmmer IDO – og det ser meget lovende ud. I forsøg med mus har vi påvist, at kræften holder op med at vokse, og svulsten bliver samtidig markant mindre, fortæller Rikke Holmgaard. 

Patienter i USA tester kombinationsbehandlingen

Behandlingen testes lige nu på patienter med fremskreden modermærkekræft på Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Hvis resultaterne er overbevisende, vil behandlingen hurtigt kunne komme de danske patienter til gode. Det vurderer lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen: 

– Danmark er et af de lande, der er hurtigst til at tage nye behandlinger i brug, og den medicin, der kan hæmme IDO er allerede på markedet, så det vil være meget enkelt at indføre, siger Jens Oluf Bruun Pedersen. 

Behandlingen kan bruges på alle former for kræft

Den høje koncentration af IDO kan forekomme i alle kræftsvulster, og derfor kan den nye opdagelse få indflydelse på den fremtidige behandling af alle former for kræft, fortæller Rikke Holmgaard. 

– Det er en anden måde at bekæmpe kræft på, fordi man ser på, hvorfor kroppen er mislykkedes med at bekæmpe kræften, og så hjælper den på rette vej igen. Vores resultater viser, hvor vigtigt det er at undersøge, hvilke specifikke celler der findes i og omkring svulsten og ikke kun, hvilken form for kræft, den enkelte har, og så derudfra bestemme behandlingen, siger Rikke Holmgaard. 

Læs portræt af Rikke Holmgaard

Immunterapi

Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.JUL I HADSTEN

JUL I HADSTEN

Vi glæder os ... læs mere
JULEN SIG NÆRMER...

JULEN SIG NÆRMER…

Måske snart sneen jorden dækker? Pingvinnyts julekalender nærmer sig også med gammelnisseskridt, og den kommer som nævnt med posten. Skal vi ikke nappe en juleøl i ventetiden...? ... læs mere
Har ikke råd til to gamle damer!

Har ikke råd til to gamle damer!

af motorredaktør Jørgen Kjær Hadsten ... læs mere
Nyheder for 1. division Damer

Nyheder for 1. division Damer

af Simon Buus Olsen ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Til lykke med de 20 år! ... læs mere
Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Indbydelse til Hadsten Lystfiskeriforenings 100 års jubilæum.

Den 11. januar 1921 blev Hadsten Lystfiskeriforening stiftet og har siden da været en forening, der har samlet lystfiskere omkring de herlige naturoplevelser lang foreningens vande ... læs mere
GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

Pingvinnyts julekalender fortæller fra 1.12. om postservice i svundne tider, men vi lægger ud med en tankevækkende klumme af Ole Juul, der omhandler samme emne. Dermed er vi klar til at tage hul på december ... læs mere
Nu også i Hadsten

Nu også i Hadsten

af Gert Jensen Hadsten ... læs mere
Julekoncert i Vejerslev Kirke

Julekoncert i Vejerslev Kirke

Den 12. december kan man opleve en dejlig julekoncert med Grundfoskoret i Vejerslev Kirke ... læs mere
HØST 10 gange om året

HØST 10 gange om året

Hadbjerg Ødum Selling Tidende er dit og mit blad - og bladet er kun så godt, som vi gør det ... læs mere
Loading...