|

Ny forskning: Motion hæmmer væksten af kræft

Nye museforsøg giver håb om, at motion kan behandle kræft.

banebrydende. De seks muselunger til venstre i billedet er fra mus, der ikke har motioneret. De seks lunger til højre er fra mus, der har løbet i hamsterhjul 4-6 kilometer i døgnet. Det sorte er kræftvæv - det ses tydeligt, at der er langt mindre kræft i lungerne hos de mus, der har motioneret. - Foto: Privatfoto

Et andet sted på Rigshospitalet har patienttilbuddet Krop og Kræft allerede i 16 år lavet intensiv træning med kræftpatienter, der får kemoterapi. Ikke, fordi man har vidst, at motion muligvis kan få kræftknuder til at vokse meget langsommere, men fordi man har en række andre indikationer på, at motion er godt for kræftsyge.

»I begyndelsen troede læger og sygeplejersker, at vi tog livet af folk, men det har altså vist sig, at mange kræftpatienter får det bedre af at træne. En stor del føler sig mindre trætte, nogle får færre bivirkninger af kemoterapien, og langt de fleste rapporterer om øget livskvalitet og siger, at de bliver glade i låget af at træne«, forklarer fysioterapeut og ph.d. Morten Quist fra Rigshospitalets center for sundhedsfaglig forskning. Han var i sin tid med til at starte Krop og Kræft op og har lige siden forsket i og arbejdet med motion for kræftpatienter.

Han synes, det lyder spændende, at motion nu kan vise sig også at have en direkte behandlende effekt på kræft.

»Det er for tidligt at hive armene helt op over hovedet, når det ikke er undersøgt hos mennesker endnu. Men det gode ved fysisk aktivitet er, at der mig bekendt aldrig er rapporteret nogen negative effekter ved at kaste sig ud i det, selv om man har kræft«, siger Morten Quist.

Motion forebygger kræft

I Kræftens Bekæmpelse betegner overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen museforsøgene som »meget lovende og fantastisk spændende«.

Han forudser, at motion vil rykke frem fra at være noget, kræftlægerne anbefaler, fordi det giver velvære og bedre kondi, til at blive en aktiv del af behandlingen af kræft.

»Hvis det virkelig forholder sig sådan, at motion kan hæmme væksten af kræft, så vil det give længere liv og øge sandsynligheden for helbredelse. Jo mindre en svulst, og jo mindre aggressiv, den er, jo bedre vil kemoterapi og stråler virke. Og samtidig er der den kæmpe fordel, at motion ikke i sig selv giver nogen bivirkninger«.

For alle, der gerne vil gøre en indsats for at undgå overhovedet at få kræft, er der også godt nyt fra forskerne på Rigshospitalet og Herlev Hospital. I et sideløbende forsøg gav de mus en gift, der skulle få dem til at udvikle en langsomt voksende leverkræft, men i løbet af 10 måneder var det kun 5 ud af 16 motionerende mus, der fik kræft. I kontrolgruppen, der ikke løb i hamsterhjul, fik 12 ud af 16 kræft.

Abonnér for at få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
- Det er det bedste, jeg har prøvet

– Det er det bedste, jeg har prøvet

Christian Hasager Christensen har draget stor nytte af at deltage i et af kommunens gratis rygestopforløb ... læs mere
Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
Loading...