|

Nye tal: Så ofte bliver der fundet giftrester i drikkevandet i Favrskov Kommune

Siden 2016 er der fundet rester af sprøjtegift i 33 procent af drikkevandsboringerne i Favrskov Kommune, viser ny opgørelse. På landsplan bliver der i år sat rekord for pesticidfund i de danske grundvandsprøver.

 
Foto: Robert Anderson / Unsplash

Rent drikkevand direkte fra undergrunden er en unik ressource, som danskerne har nydt godt af i generationer. Desværre er det truet af sprøjtegifte, og i de senere år har næsten alle kommuner fundet rester af gift i vandværkernes drikkevandsboringer. Og her er Favrskov Kommune ingen undtagelse.

I perioden 2016 til september 2021 har vandværkerne undersøgt 90 aktive drikkevandsboringer i kommunen. Her er der fundet sprøjtegiftrester i 30 af boringerne svarende til 33 procent – heraf 8 over grænseværdien.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget på baggrund af et helt nyt udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter deres målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.

Se tallene for de øvrige kommuner her.

2021 bliver kedeligt rekordår
Det nye udtræk viser samtidig, at der aldrig før er fundet så mange giftrester i de danske vandværkers drikkevandsboringer som i år.

Fra 1. januar til 6. september 2021 er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer rundt om i landet. De indberettede målinger fra årets første 8 måneder bekræfter herved, at 2021 vil slå rekord i flest aktive drikkevandsboringer med pesticidfund.

I alt er der konstateret pesticidfund i 63 pct. af målingerne fra i år, og i 14 pct. af prøverne er grænseværdien overskredet. Og det vækker bekymring i Danmarks Naturfredningsforening.

– De her tal er alarmerende læsning. De understreger endnu en gang behovet for politisk handling. Heldigvis ligger en af løsningerne lige for. Vi skal beskytte de områder, hvorunder vores grundvand dannes, så vi ikke anvender pesticider her. De jorde kan så enten omlægges til økologisk jordbrug eller til natur. Vi er nødt til at bremse tilgangen af stoffer til jorden, som på sigt kan havne i vores drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

En unik ressource er ved at forsvinde
Når vandværkerne finder giftrester i drikkevandsboringerne, bliver der målt, hvor meget gift der er i vandet. Hvis mængden af gift overstiger grænseværdien, er vandet uegnet som drikkevand og ender derfor ikke i vores vandhaner, medmindre vandværkerne er tvunget til at fortynde det forurenede drikkevand.

Men hvis der fortsat bliver fundet mere gift i drikkevandsboringerne, risikerer vi at mindste en helt unik ressource, forklarer Maria Reumert Gjerding:

– Vi ser ind i en fremtid, hvor vi ikke længere kan levere rent drikkevand til alle danskere, uden at det kemisk skal renses, før det sendes ud i vandhanen. Det er en helt unik dansk ressource, vi er i gang med at sætte over styr. Det må ikke ske. Det burde også være indlysende, at man selvfølgelig ikke anvender gift lige oven på vores grundvand, siger Maria Reumert Gjerding.

 

FAKTA: Sådan er opgørelsen lavet

 • Tallene fra 2016-2019 er taget fra den årlige opgørelse fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).
 • GEUS er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
 • Danmarks Naturfredningsforening har d. 6. september 2021 foretaget et dataudtræk fra databasen Jupiter, som GEUS bruger til sine opgørelser. Her har Danmarks Naturfredningsforening indhentet tallene fra 2020 og de første 8 måneder af 2021.
 • Læs mere om opgørelsen her.

 

FAKTA: Fundandele i aktive vandværksboringer

Kilde

Antal boringer

Antal fund

>0,1µg/l

Andel fund

i %

> 0,1 µg/l

i %

2021 DN**, 8 måneder

1355

855

194

63,1

14,3

2021 DN*, 4 måneder

572

331

67

57,9

11,7

2020, DN

1737

900

208

51,8

12

2019, GEUS

2494

1130

317

45,3

12,7

2018, GEUS

2556

1043

284

40,8

11,1

2017, GEUS

2781

815

205

29,3

7,4

2016, GEUS

1842

465

53

25,2

2,9

Tabel: Fundandele i aktive vandværksboringer, data fra GEUS og fra Danmarks Naturfredningsforening. DN** dækker en 8 måneders periode fra d. 1. januar til d. 6. september 2021. * udtrækket dækker en 4 måneders periode fra d. 1. januar til d. 4. maj 2021. Et retrospektivt skema.

FAKTA: Her er der fundet giftrester i Favrskov Kommune siden 2016:

 • Aidt Vandværk I/S
 • Brundt Vandværk I/S
 • Bøstrup Vandværk, Hammelvej 268A
 • Hadsten Vandværk – Lyngå
 • Hadsten Vandværk, Neder Hadsten
 • Hadsten Vandværk, Ravngårdsvej
 • Hallendrup Fællesvandværk
 • Hinnerup Vandværk amba, Herredsvej
 • I/S Vesterbro Vandværk
 • Laurbjerg Vandværk a.m.b.a.
 • Markvang Vandværk amba
 • Thorsø Vandværk a.m.b.a. (Elmevej)
 • Gerning Vandværk (nyt)
 • Hadsten Vandværk, Granvej
 • I/S Hvorslev Vandværk
 • Sølvsten Vandværk
 • Hadsten Vandværk,Bavnehøjvej
 • Lading Vandværk
 • Søften Vandværk I/S
   
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Legendernes Tid

Legendernes Tid

Kæmpe tillykke, Lars Toft ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

Den 3. december fylder Lars Toft Hansen 80 år. Stort tillykke! ... læs mere
UD I NATUREN (51)

UD I NATUREN (51)

Velkommen til december og dermed årstiden vinter. ☃️🛷☃️ ... læs mere
LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

Det er den 2. december, og om end postens tilsynekomst normalt vakte glæde i de små hjem, var der enkelte firbenede skabninger, som ikke havde øje for buddets kvaliteter ... læs mere
DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

Gå til Gadeberg XL - på toppen af Hadsten ... læs mere
Andel i et Romfad

Andel i et Romfad

Køb en andel i et valgfrit romfad og få 5-6 fl. egen rom med navn, nummer og årstal, samt et flot håndskrevet og indrammet certifikat.  ... læs mere
Taksterne for 2022 er vedtaget

Taksterne for 2022 er vedtaget

På byrådsmødet den 30. november godkendte byrådet i Favrskov Kommune taksterne or 2022 i Favrskov Forsyning ... læs mere
Indbrud i Foldby

Indbrud i Foldby

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...