|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Børn skal ikke lære at ryge i skolen

Hver femte af de unge, der ryger, røg første gang i skoletiden. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, der ønsker røgen helt ud af skoledagen. Flere og flere skoler bakker op og gør skoletiden røgfri, så rygning hverken er tilladt på eller uden for skolens område.

– Alle skoler burde have røgri fremtid, så alle børn får samme mulighed for at vokse op uden røg, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Når elever med spidsede blyanter og friske madpakker igen sætter sig på skolebænken efter sommerferien, bliver det for nogles vedkommende til en skoledag helt uden røg. Flere skoler og kommuner har nemlig gjort skoletiden røgfri, så eleverne ikke må ryge i skoletiden. Hverken på skolens område eller uden for matriklen. 

Rygevaner dannes i ungdommen

Det glæder Kræftens Bekæmpelse, for rygevaner grundlægges tidligt i livet. Mere end 8 ud af 10 rygere begyndte, inden de fyldte 18 år. Og et rundspørge fra 2016, som Kræftens Bekæmpelse står bag, viser, at hver femte tog det første sug i løbet af skoletiden. 

– Børn skal ikke lære at ryge i skoletiden. Når elever ser kammerater og voksne ryge, er det med til at gøre rygning til noget almindeligt og noget, som voksne accepterer, siger Niels Them Kjær projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at skoletiden er røgfri for både elever og lærere. For rygning smitter: Jo flere rygere på skolen, jo flere vil også begynde.

Lotus Sofie Bast, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, er enig i anbefalingen.

– Vi ved, at unge påvirkes af rygning i omgivelserne, og at rygeregler har en forebyggende effekt. Derfor giver det god mening at sikre, at børn og unge ikke er udsat for rygning i deres dagligdag, siger Lotus Sofie Bast. 

Tilbagemeldingerne fra skoler med røgfri skoletid er også, at røgfri skoletid virker. For når eleverne ikke kan ryge i skoletiden, samles de om andre aktiviteter end rygning. Cigaretter bliver ikke en del af det sociale fællesskab, og det betyder et tydeligt fald i antallet af elever, der ryger. 

Tre ud af fire ønsker lovgivning om røgfri skoletid

Alle kommuneskoler i Syddjurs, Aalborg og Randers har allerede indført røgfri skoletid. Og flere og flere skoler rundt om i landet tager beslutningen om blive røgfri på eget initiativ. 

– Alle skoler burde have røgfri skoletid, så alle børn får samme mulighed for at vokse op uden røg. Tre ud af fire danskere ønsker, at politikerne lovgiver på området, men der sker ikke noget. Derfor er det fantastisk, at flere kommuner og skoler selv tager initiativ, siger Niels Them Kjær. 

Og det kan de roligt gøre. For ikke kun de voksne ønsker røgfri skoletid. Otte ud af ti 16-25-årige synes, at røgfri skoletid på grundskoler er en god idé. Halvdelen mener, at det også bør gældeungdomsuddannelser. 

Ungdomsuddannelser tøver

Blandt mange unge tager rygningen for alvor fat, når de starter på en ungdomsuddannelse. Alligevel er viljen til at stramme rygereglerne mindre på gymnasier og erhvervsskoler end på grundskoler. Det ærgrer Kræftens Bekæmpelse. 

– Røgfri skoletid på ungdomsuddannelser ville også have stor effekt. Vi hjælper ikke andre end tobaksindustrien, når vi accepterer, at unge under 18 ryger, siger fra Niels Them Kjær. 

I Norge, hvor skoletiden er røgfri på både grundskoler og ungdomsuddannelser, ryger markant færre unge.

Skoler med røgfri skoletid
  • Alle folkeskoler i Aalborg, Randers og Syddjurs kommuner
  • Nogle grundskoler, eksempelvis på Falster, København, Halsnæs, Vejle og Horsens
  • Produktionsskoler i Middelfart, Randers og Ikast.
     

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Fordebat om solcelleanlæg

Fordebat om solcelleanlæg

Et projekt med et solcelleanlæg ved Voldby er blevet revideret og sendes nu i en fordebat frem til 13. oktober 2021 ... læs mere
Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

af Michael Jensen - Formand og kandidat ved kommunalvalget for Venstre Favrskov ... læs mere
Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Venstre: Læg ideologien væk, så vi får mest muligt for pengene

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Uansvarlig kørsel i Lyngå!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Boligsalget flader ud

Boligsalget flader ud

og rammer næstlaveste niveau for året ... læs mere
Hvem i  Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Hvem i Søndergade i Hadsten har 30 års JUBILÆUM ????

Torben og Peter fylder 30 år tirsdag ... læs mere
Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Usædvanligt jubilæum, 75 år.

Flemming Mortensen har været sanger i 75 år ... læs mere
STOR SEJR

STOR SEJR

Hadsten Håndbold piger vandt stort over AGF ... læs mere
Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Regionsledelse kaster ansvaret fra sig

Når Region Midtjylland kommunikerer via sociale medier, er det et ledelsesmæssigt ansvar, at sikre, at budskaberne forstås ... læs mere
Loading...