|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

En saltvandsindsprøjtning for familien

27-10-2017

Poula og Kjeld lånte i sommer deres sommerhus til Heidi, der er ramt af kræft i hjernen. De ville gerne give Heidi og hendes børn og mand et lyspunkt i en hård tid, men for Poula og Kjeld har det også været en oplevelse, de ikke vil være foruden.
 

I dag åbner Kræftens Bekæmpelses portal Giv-Frirum.dk, hvor sommerhusejere kan låne sommerhuset ud til kræftpatienter og deres familier. Inspirationen kommer fra Cancer Council i delstaten Victoria, Australien – og målet er give mennesker ramt af kræft et tiltrængt pusterum i deres kræftforløb. 

Vi vil gerne give et lyspunkt

Hvis du har et sommerhus, så har du måske også erfaret, at der kan være en del uger i løbet af året, hvor det står tomt. Sådan oplevede Poula, 56 år, og Kjeld, 55 år, det i hvert fald med deres sommerhus i Ålbæk i Nordjylland. Til dagligt arbejder de som henholdsvis sygehjælper og svinefodermester og bor på et nedlagt landbrug 75 km fra deres sommerhus. En dag så de, at Kræftens Bekæmpelse efterlyste sommerhuse til kræftramte og deres familier på Facebook:

– Jeg snakkede lige med Kjeld om det, og ja så gik jeg ind og fandt linket og lagde forskellige oplysninger ind. Der gik kun 14 dage, og så blev vi kontaktet af en kræftpatient, der gerne ville låne det. Alle var rigtig søde og venlige. Hvis vi kan give nogle af dem et lyspunkt i en trist og hård hverdag, så vil vi gerne det. Det koster os jo ikke noget. Desværre har både min mor, bror og søster haft kræft, så jeg ved hvor hårdt det er, siger Poula, sommerhusejer.

En saltvandsindsprøjtning for familien

En af dem, der har lånt Poula og Kjelds sommerhus, er Heidi Fuji. Hun er 44 år og mor til to, og så er hun ramt af kræft i hjernen.

Hun er ikke i tvivl om, hvad sommerhusturen gjorde for hende og hendes familie:

– Det var en fantastisk tur, hvor vi blev sammentømret som familie og fik tankerne væk fra hospitaler og behandlinger. Det var en saltvandsindsprøjtning for vores familie, siger hun.

Kræftens Bekæmpelse har siden 2016 finpudset konceptet med sommerhusudlån til kræftpatienter og deres familier. Erfaringerne har efterfølgende dannet grundlaget for udformningen af portalen Giv-Frirum.dk. Kernen i konceptet er, at sommerhusejere og kræftpatienter der selv står for at kommunikere med hinanden om det praktisk i forhold til udlånet.

– Vi lavede kaffen, og så kom Heidi med kagen. Det var så positivt at blive kontaktet og helt uden problemer. Når vi læser i gæstebogen i sommerhuset, kan vi se, at de har haft en super god uge i naturen. Vi vil helt sikkert blive ved med at låne vores sommerhus ud gennem Kræftens Bekæmpelse og opfordrer alle til at gøre det, siger Poula.

Det var naturligt at kontakte Poula og Kjeld

Hos Heidi og hendes familie har hele forløbet været en positiv oplevelse på alle måder:

– Det virkede meget naturligt at kontakte Poula og Kjeld. Vi aftalte alt det praktiske i et par mails, og da vi kom til Ålbæk stod de klar med kaffen. Det var en stor og meget rørende gestus. Det er fantastisk at opleve at fremmede mennesker på den måde rækker en hjælpe hånd frem, afslutter Heidi.

For en kræftpatient kan fem dage i et sommerhus ved vandet være det, som giver det fornødne overskud til at håndtere sygdommen. Jeg er meget rørt over den interesse, vi mærker for vores initiativ.

Afdelingschef Laila Walther, Patientstøtte og Lokal Indsats, Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse er begejstringen også stor. Erfaringen viser, at ordningen er en succes for både sommerhusejer og kræftpatienter. At det giver mening på mange planer – og også som en udvidelse af donationsbegrebet og måden man kan arbejde frivilligt for kræftsagen på i Kræftens Bekæmpelse:

Kræftens Bekæmpelse udvider donationsbegrebet

– Kræftens Bekæmpelse ønsker at give danskerne mulighed for at støtte kræftpatienterne på mange forskellige måder. Vi har vores traditionelle måder at donere penge på – men vi mærker også en stigende interesse for at kunne donere oplevelser, hjælp og støtte til mennesker med kræft, og den vil vi gerne understøtte. For en kræftpatient kan fem dage i et sommerhus ved vandet være det, som giver det fornødne overskud til at håndtere sygdommen. Jeg er meget rørt over den interesse, vi mærker for vores initiativ, siger afdelingschef Laila Walther, Patientstøtte og Lokal Indsats, Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse har netop i uge 43 åbnet op for sitet Giv-Frirum.dk.

Første led i indsatsen er at give danskerne mulighed for at lægge deres sommerhuse op i portalen. Herefter vil det være muligt for kræftpatienter at låne sommerhusene.

Jeg vil gerne lægge mit hus op til udlån
Jeg vil gerne låne et sommerhus

Mere om Giv-Frirum.dk

I Danmark kalder Kræftens Bekæmpelse indsatsen for Giv-Frirum.dk. I Australien hedder det Holiday Break Programme. Læs mere om den australske ordning her (engelsk)

Evaluering

Kræftens Bekæmpelse gennemførte en evaluering blandt 60 sommerhusejere i 2016. Den viste at 87 pct. af ejerne synes, at kommunikationen med den kræftramte var rigtig god.

Herudover sagde 100 pct. af ejerne, at oplevelsen enten havde været virkelig god eller god.

Kort om Giv-Frirum.dk

Giv-Frirum.dk er en online-portal, hvor du som sommerhusejer kan stille dit sommerhus til rådighed for kræftramte og deres familier. Kun kræftramte kan tilgå sommerhusene via en personlig gæstekode, som særskilt tildeles af Kræftens Bekæmpelse. Derefter er det op til udlåner og den kræftramte at aftale de praktiske omstændigheder omkring lånet. Der er altid en overensstemmelse mellem mængden af tilgængelige sommerhuse og antallet af kræftramte med en gæstekode.

Spørgsmål til brugen af Giv-Frirum.dk rettes til Frederik Pihl fp@cancer.dk 
Spørgsmål til selve indsatsen rettes til Laila Walther mobil 40452370.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...