|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Hele Danmark stod sammen om at knække cancer og resultatet blev …..

 

30-10-2017
147 millioner kroner blev der samlet ind til Knæk Cancer i den forgangne uge. En uge der bød på et kæmpe engagement fra hele Danmark, rørende historier, kreative indsamlinger og ikke mindst oplysning om kræft og forskning. Fire byer fik besøg af ’Knæk Cancer på tur’. Her kunne de besøgende få tjekket modermærker, tale med en rådgiver og deltage i en række aktiviteter.
 

Falckansatte fra Ballerup lavede denne flotte version af Knæk Cancer blomsten i en uge, hvor hele Danmark stod sammen om at knække cancer. Foto: Bjørn Nielsen

Nogle havde arrangeret fællesspisning for at samle ind. Andre havde kreeret Knæk Cancer lys, solgt perleplader eller hjemmelavede bolsjer. Instagram flød over af danskernes mange bud på Knæk Cancer blomsten. Et af de mange flotte bud kom fra de Falckansatte på Brandstationen i Ballerup, der havde stillet ambulancer og andre redningskøretøjer i formation og samtidig doneret 10.000 kr. For hver blomst gav Bootzt.com 20 kr., hvilket løb op i 350.000 kr.

Generelt var der stor aktivitet på de sociale medier. 115.000 danskere satte Knæk Cancer logoet på deres profilbillede, og en video med skuespilleren Ole Thestrup, der lider af lungekræft, nåede ud til mere end to millioner danskere. Ole Thestrup havde et klart budskab til unge mennesker: ’I må ikke begynde at ryge! Er I startet, så hold op!.’

Det er sjette år i træk, at Kræftens Bekæmpelse og TV 2 sammen kører Knæk Cancer kampagnen. Det store engagement og det flotte indsamlingsresultat glæder Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen:

Køen til at få tjekket sin hud var lang. Mere end 200 mennesker besøgte hudlægen og omkring en tiendedel blev opfordret til at søge egen læge eller en henvisning til operation.

– Det er meget rørende at opleve den gejst som danskerne viser kampagnen og de mennesker, der rammes af kræft. Knæk Cancer er en folkebevægelse – det er Danmark, når det er bedst. Pengene er allerede på vej ud til forskere over hele landet, der nu kan gå i gang med deres vigtige forskning. Heldigvis er erfaringer, at mange forskningsresultater også komme andre patientgrupper til gavn, så Knæk Cancer er med til at forbedre hele vores sundhedsvæsen.

Modermærketjek og rådgivning om kræft

Fire byer fik besøg af ’Knæk Cancer på tur’. I samarbejde med Skive, Silkeborg, Vejle og Roskilde Kommune satte Kræftens Bekæmpelse fokus på forskning, forebyggelse og patientstøtte. Det gjorde de sammen med kræftrådgivningerne, Stafet For Livet, lokalforeninger og mange lokale ildsjæle.

Mange tusinde mennesker mødte op, og hele dagen var der aktiviteter, musik og foredrag for både børn og voksne. De besøgende kunne få gode råd om kost, motion og livsstil. Mødre og teenagedøtre kom forbi og fik svar på spørgsmål om HPV-vaccinen, mange fik råd fra en rygestoprådgiver, og så kunne de besøgende springe flere måneders venteliste over og få et gratis modermærketjek hos en hudlæge. Det gjorde mere end 200 mennesker, og omkring en tiendedel blev opfordret til at kontakte egen læge eller fik en direkte henvisning til operation.

– Knæk Cancer er meget mere end indsamling. Det er en uge, der handler om at oplyse om kræft og de støttemuligheder, der findes. Det vigtig for os at komme ud i landet og vise det kæmpe lokale engagement og samtidig sætte fokus på både forebyggelse og forskning. Når vi er ude i landet, giver vi folk en mulighed for at stille spørgsmål på en uformel måde og samtidig komme hjem med en stor viden om, hvor og hvordan de kan søge hjælp og støtte, siger Sara Haugesen, projektleder på Knæk Cancer.

I alle fire byer vrimlede det også med folkeskoleelever. 0-6 klasse elever prøvede kræfter med bevægelseskonceptet Leg på streg, og 7-9 klasser elever afsluttede et undervisningsforløb, Cool uden røg, som de havde arbejdet med op til Knæk Cancer ugen. I alt deltog omkring 1000 elever.

Ingen skal stå alene med kræft

I alle fire byer, var Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning med på pladsen i teltet ’Ingen skal stå alene med kræft’. Alle med kræft inde på livet kan få gratis rådgivning og støtte i kræftrådgivningen, og det budskab kom ud til mange nye brugere i de fire byer.

Kræftrådgivningen i Roskilde var rykket ud på torvet, hvor de havde opbygget en udgave af rådgivningen. Mange lagde vejen forbi og fik en samtale med en rådgiver og blev introduceret til Kræftens Bekæmpelses støttetilbud.

Flere hundrede mennesker var forbi teltet i de fire byer. Mange fik en snak og en kop kaffe. Nogle fik hjælp her og nu og svar på nogle af de spørgsmål, der fylder i hverdagen med kræft. Andre fik et visitkort med i lommen for at kigge forbi kræftrådgivningen i den kommende tid. Enten for at få en samtale med en rådgiver eller for at deltage i en af de mange aktiviteter og tilbud, der er i huset.

– Det, der giver så god mening, når Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning rykker ud af huset, er, at vi møder nogle andre mennesker, end dem vi ser til daglig. På torvet kommer alle sociale lag, og der kom mange mænd, som vi ikke normalt ser så mange af i rådgivningerne. Vi fik en mere direkte kontakt, som er fantastisk at opleve, siger Jette Winge, rådgivningsleder i Kræftrådgivningen i Roskilde.

Torsdag holdt 13 kræftrådgivninger i hele landet åbent hus med foredrag, musik, motion og mulighed for at se de mange gratis tilbud til kræftpatienter og pårørende, som rådgivninger tilbyder. Også det var en stor succes, hvor mange kræftrådgivninger oplevede at nye brugere kom forbi.

Det går pengene til

Allerede i dag mandag den 30. oktober bliver der sendt breve ud til alle forskerne om, at de har fået penge til deres forskning. Penge der blandt andet skal bruges på et nationalt center for stråleterapi, forskning i senfølger og til Røgfri Fremtid, der arbejder for, at ingen børn og unge skal begynde at ryge. Du kan læse om alle forskningsprojekterne her

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...