|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om kost mod kræft og hjertesygdomme

15-08-2019

Fornøj dig i frugt og gnask løs i grønt. Frugt og grønt er nemlig rige på de såkaldte flavonoider, der kan mindske risikoen for at dø af hjertekarsygdom og kræft med op til 30 pct. Det viser international forskning fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse, som netop er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Fødevarer som indeholder flavonoider, kan mindske risikoen for at dø af hjertesygdom og kræft. Stofferne findes blandt andet i frugt og grønt.

Hvis man i løbet af en dag får en kop te, et æble, en appelsin, 100 gram blåbær og 100 gram broccoli, har man gjort noget godt for sin sundhed. På den måde har man nemlig kombineret fødevarer, som tilsammen giver 500 milligram flavonoid. Og hvis man får det dagligt, kan man ifølge den nye undersøgelse mindske risikoen for at dø af hjertekar-sygdomme eller kræft, med op til 30 pct. 

Foruden frugt og grønt findes flavonoider også i eksempelvis nødder, te, chokolade og rødvin, og det er ikke første gang at deres positive effekt på kræft og hjertekar-sygdomme er vist. Men med det nye studie er det første gang, at effekten er vist i en stor befolkningsundersøgelse. Nærmere bestemt er undersøgelsen baseret på data fra 56.048 danskere, som er fulgt gennem 23 år. 

– Resultaterne understreger endnu engang, at det gavner sundheden at følge kostanbefalingerne og spise blandt andet frugt og grønt dagligt, siger professor Anne Tjønneland, der er forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse og har deltaget i den nye forskning. 

Sundt for alle
Den positive effekt af flavonoider sås hos alle deltagerne i undersøgelsen og med stigende effekt op til de 500 milligram flavonoider. Der var imidlertid særligt to grupper af deltagere, som skilte sig ud. De mennesker, som enten røg, eller som dagligt drak over to genstande alkohol, havde nemlig særligt gavn af en flavonoid-rig kost. 

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at de skadelige effekter af eksempelvis rygning, ikke kan opvejes af nok så store mængder flavonoider. 

– Man vil stadig gøre langt mere for sin sundhed ved at holde op med at ryge, siger Anne Tjønneland. 

Man kan med fordel vælge forskellige fødevarer med flavonoider, så man får så mange forskellige former for flavonoider som muligt, siger professor Anne Tjønneland, der har deltaget i forskningen. Foto: Tomas Bertelsen.

Kosttilskud giver ikke samme effekt
For nogle kan det måske være fristende at ty til kosttilskud for at være sikre på at være dækket ind med mængden af flavonoider. Men det kan ikke anbefales, ifølge Anne Tjønneland. 

– Flavonider er fra naturens hånd over 4.000 forskellige stoffer, og den variation får man ikke i en pille. Desuden er der ingen undersøgelser, der viser, at kosttilskud med flavonoider giver den gavnlige effekt, man får via flavonoider i kosten, siger hun. 

Derimod anbefaler hun, at man vælger forskellige fødevarer, så man får så mange forskellige former for flavonoider som muligt. Og indenfor frugt og grønt kan man med fordel vælge de farverige varianter, fordi mange af de stoffer, der giver frugt og grønt deres farver, netop er flavonoider.

Her kan du læse mere om Kræftens Bekæmpelses råd til at spise sundt.

Hvorfor er flavonoider sunde?

Den nye undersøgelse giver ikke svar på, hvorfor flavonoider er sunde for os, men fra tidligere forskning ved man, at stofferne kan hæmme kræftcellers vækst og samtidig blandt andet kan sænke blodtrykket og mindske betændelsestilstande i kroppen. Noget, som ellers kan give kræft og hjertekarsygdomme.

Forskerne samarbejder

Forskningen er blevet til i et samarbejde mellem australske forskere fra University of Western Australia, Edith Cowan University og Royal Perth Hospital, samt forskere fra Herlev og Gentofte Universitetshospital, Syddansk Universitet, Hjerteforeningen, IARC i Frankrig, Queen’s University i Nordirland, Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital og Kræftens Bekæmpelse.

Her kan du læse mere om forskningen hos Kræftens Bekæmpelse

 

Danske data gør forskning muligt

Den nye undersøgelse er blevet mulig takket være Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse, Kost, kræft og helbred, som har indsamlet data fra over 57.000 danskere. De har svaret på spørgeskemaer om deres kost og livsstil og har givet biologisk materiale, som prøver fra blod-, fedtvæv, urin og tånegle.

Læs mere om undersøgelsen ‘Kost, kræft og helbred’

Flere undersøgelser ønskes

Der kan være mange årsager til, at nogle mennesker i en undersøgelse har lavere risiko for bestemte sygdomme end andre. Forskelle i motionsvaner, øvrige kostvaner og andre livsstilsfaktorer kan spille ind. Og selv om forskerne gør deres bedste for at udelukke, at forskellene mellem deltagerne i undersøgelsen skyldes forskelle i deres livsstil, kan det ikke fuldstændig udelukkes, at der er andet end flavonoiderne, der spiller ind. Derfor er der stadig brug for mere forskning i, hvordan og hvorfor flavonoiderne gavner vores sundhed, mener Anne Tjønneland.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten ... læs mere
Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Det er gammel tradition at stå tidligt op pinsemorgen for at se ”solen danse” ... læs mere
Ses vi til Torsdagstræf?  

Ses vi til Torsdagstræf?  

kynd dig at sætte kryds i kalenderen den 11. juni 2020, kl. 15-17.30, hvor vi besøger BMS i Søften.   ... læs mere
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i uge 22 og 23, 2020 ... læs mere
Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup, Social- og Sundhedsudvalget ... læs mere
Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Af Byrådsmedlem Morten Bang - Venstre ... læs mere
Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
Loading...