|

NYT fra LMO

Drømmer du også om en lille gård på landet?

Mange drømmer om en hyggeligt landsted med plads til nogle heste. Landbrugsrådgivningsvirksomheden LMO giver her en række råd, der kan hjælpe med at gøre drømmen til virkelighed i stedet for et mareridt.

Rundt om i landet er mange mindre landejendomme til salg. Kvaliteten varierer kraftigt, og det kan umiddelbart være svært at vurdere, om det er en god investering. Det gode liv på landet er tiltrækkende, men hvis bygningerne er uegnede at renovere, skal prisen give plads til at man kan nedrive og genopføre sin stald til de heste man eventuelt har planlagt.

»Det overrasker mange hvor dyrt det er at vedligeholde en gammel svinestald i tilsyneladende god stand. Lovgivningen sikrer alle heste en minimumshøjde i stalden, hvilket ikke gælder for grise. Derfor er en tidligere svinestald ofte meget romantisk med de buede lofter, men uegnet til hestehold. Medbring altid målebånd ved besøg på en ejendom, hvor du overvejer hestehold,« lyder rådet fra Anne Kirkegaard rådgiver hos landbrugsrådgivningsvirksomheden LMO.

Fra nedlagt landbrug til lystejendom

Ønsker man at etablere en ridehal, stald eller ridebane skal man være opmærksom på at det kræver landzone- og byggetilladelse fra kommunen. Det er ikke altid en selvfølge at denne kan gives, idet kommuner som udgangspunkt skal sikre at byggeri i det åbne land begrænses til det nødvendige og at de nødvendige bygninger placeres i umiddelbar nærhed af hinanden.

»Det kan virke fristende at aftale med sælger at vedkommende fjerner gamle bygninger, så kun hæk og stuehus står tilbage på ejendommen; klar til nyt byggeri. Men i dette tilfælde kan man risikere et afslag på flere større bygninger, hvis ikke disse er nødvendige for gårdens drift. Der ender man med en mindre stald, og slet ikke den ridehal man havde forestillet sig,« nævner LMO’s arkitekt Lene Mygind som en anden potentiel faldgrube.

Det overordnede råd fra rådgiverne er, at overtage gården med alle bygninger intakte, hvorefter man kan rydde op i bygningsmassen, efterhånden som man har tid og råd til de nye projekter i stedet for at satse på tilladelse til at opføre mange kvadratmeter på en bar grund.

»Med sund fornuft og enkle midler kan man få en meget flot ejendom ud af ret få bygninger. Med faglig hjælp fra vores rådgivere indenfor miljø, hestehold og byggeri kan vi hjælpe med at prioritere, hvilke drømme der betyder mest. Ud fra denne analyse kan vi vælge materialer ud fra økonomien i projektet,« siger arkitekt Lene Mygind og påpeger, at man ved at tænke sig om kan bevare en høj værdi af ejendommen og derved tiltrække kunder, hvis man f.eks. får lyst til at etablere en gårdbutik eller at udleje værelser.–

 

LMO’s tjekliste

LMO peger på en række temaer som bør tages med i overvejelserne inden man kaster sig ud i at købe eller renovere en landejendom.

  • Søg rådgivning inden der skrides til nedrivning eller renovering
  • Bygningers stand kan være svære at vurdere, og husk at lovgivningen skal følges ved opførelse af ny hal, stald eller ridebane.
  • En umiddelbart overflødig driftsbygning kan ofte udnyttes til bolig eller andre erhverv. Derved kan man tjene penge på sin ejendom gennem mindre investeringer
  • Det er ofte overraskende tidskrævende at vedligeholde ældre bygninger. Indhent eventuelt en vurdering fra LMO’s rådgiver
  • Orienter dig om miljøreglerne inden du begynder at holde dyr
  • Afsæt et beløb i budgettet til dyrlægeregninger
  • Det er sjovt at købe ældre landbrugsmaskiner til at passe mark og eng, men overvej samtidig et kursus i teknik på gården for egen sikkerhed.
  • Der findes mulighed for at opnå EU-støtte til skov eller mark
  • Der kan ligge en potentielt god indtjening i at udleje dine arealer til jagtselskaber

 

Lad vores ekspert team hjælpe dig!

LMO har samlet et hold af eksperter, for at kunne hjælpe dig hele vejen rundt om dit deltidslandbrug:

-Vi rådgiver dig hele vejen rundt om din bedrift, og med en mindre ejendom, som du måske driver på fritidsbasis, så skal det være nemt for dig at gå til, siger afdelingschef Maria Katja Jensen.

LMO har derfor samlet en gruppe af kompetente medarbejdere, som alle ved en hel masse om reglerne og mulighederne ved at drive et mindre landbrug.

Rådgivningen favner bredt og kan hjælpe dig med alle de spørgsmål, du måtte have. Den kan for eksempel vedrøre alt lige fra miljøregler, dyrehold, regnskab og bygningsvedligehold. LMOs team af eksperter er gearet til at kunne hjælpe dig på alle fronter.

Vi tager teten, når det gælder:

– Miljøregler – vi sætter dig ind i reglerne, før du begynder at holde dyr

– Lovgivning indenfor byg – opfører du en ny hal, stald eller ridebane? Eller har du brug for råd til vedligehold af ældre bygninger? Så hjælper vi dig godt på vej.

– Dyrlægeregninger: vi beregner dit budget.

– EU støtte: vores eksperter kender alle mulighederne.

– Bolig og erhverv: vi kan vejlede dig i, hvordan du administrerer driftsbygninger, bolig- og erhverv og eventuelt sikre muligheden for ekstra indtjening på din ejendom

– Udlejning: overvejer du at leje arealer ud til jagt? Vi fortæller dig hvordan.–

For yderligere informationer kontakt LMO: Heste og Miljøkonsulent Anne Kirkegaard  tlf. 2963 4004 eller Arkitekt Lene Mygind tlf.: 4044 7407

Vedhæftede er til fri afbenyttelse i forbindelse med pressemeddelelsen.

Kort om LMO

LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO-huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nielstrup Museum er på banen igen.

Nielstrup Museum er på banen igen.

Vi har åben, hver Onsdag & Søndag fra den 16-6 til 1-9- 2021 ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten Håndbolds store årsmøde

Hadsten Håndbolds store årsmøde

Bjarne Frislev blev førstevalget til FØRSTEHOLDET ... læs mere
Informationsmøde for kommende byrådskandidater

Informationsmøde for kommende byrådskandidater

Mødet holdes enten i Hinnerup eller Hammel.   ... læs mere
Pas på i solen og støt kræftsagen

Pas på i solen og støt kræftsagen

Vidste du, at du med dit køb af solcreme kan støtte kræftsagen? ... læs mere
Kampen for skolen – fra 1849 til 2021

Kampen for skolen – fra 1849 til 2021

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE  

PRESSEMEDDELELSE  

BYRÅDSKANDIDAT GENOPSTILLER IKKE TIL REGIONSRÅDSVALG ... læs mere
Morrismanden nåede ikke at blive færdig

Morrismanden nåede ikke at blive færdig

Af Redaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Spirituskørsel

Spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sådan sorterer Mette sit affald

Sådan sorterer Mette sit affald

Affaldssortering bør være lige så naturligt som at købe ind, mener Mette Sørensen, der selv sorterer sit affald grundigt ... læs mere
Alt det der gør dit hjem trygt og sikkert

Alt det der gør dit hjem trygt og sikkert

Beskyt dit hjem bedre mod indbrud ... læs mere
Loading...