|

Nytårsløjer i krigstid – Pantefogeden i Lyngå kidnappet

Spændende historie fortalt af Herluf Nydam Jensen, Hadsten

Nytårsløjer i krigstid

Det første jeg husker fra min barndom omkring nytårsaften var, at der var en god, lidt løssluppen stemning, alle i huset var i godt humør, og min far skød 2 skud med jagtgeværet kl.24,00.

Senere var det muligt at købe nytårsskyts hos købmand Hoffrits i Lyngå. Det var mindre kinesere og i værste fald nogen blå lynkinesere, dem skulle man passe på.

Ugen efter nytårsaften var fingrene noget ømme af kulde, og især hvis man fik sluppet de små kinesere lidt for sent, gjorde det avs.

Ellers var det mægtigt skægt at fjerne ting, der stod ude og gemme dem et eller andet sted.

De voksne gik mere op i nytårsmaden, og mange steder blev der spillet kort til langt ud på natten.

Én episode har jeg fået fortalt af mine forældre og senere af Lissi Rasmussen, datter af ejerne på Vivildgård, hvor det hele begyndte, og episoden den kom sågar i landets aviser. Det fortælles:

En nytårsaften i et af de første krigsår med sne og kulde, var gartner Christian Jensen og frue Elna Jensen inviteret over til Sigrid og Marius Justesen smedemester på modsatte side af det, der nu hedder Lyngåvej, til mad og hygge nytårsaften.

Den kidnappede pantefoged Christian Jensen ses her sammen med sin hustru Elna Jensen

Nu var det sådan at i store Vivild var tre gårdejere samlet på Vivildgård hos Elna og Michael Pedersen, til stede var Mine og Frands Christensen, Hedvig og Eli Madsen. De var faktisk vant til, at gartner parret også var med, men Smedens havde været hurtigere med at invitere. Så gode råd var dyre for tre mand til whist, det syntes de ikke var ideelt, så efter mad og drikke fik de en god ide. Man blev enige om at hente gartneren. Forkarlen fik besked om at spænde for slæden og rask gik det i kaneføre til Lyngå, hvor de fik fat i en stor dreng, der blev sendt op til smeden for at spørge efter gartneren, da der var en, der gerne ville snakke med ham.

Intetanende gik gartneren ned igennem den lille smøge, der er imellem værksted og  det lille udsalg, hvor smeden havde  cykler og tilbehør.

På lur stod gårdmændene fra Vivild, og idet gartneren træder ud af smøgen får han smidt et stort tæppe over hovedet og holdt fast og ført hen til og op i kanen.

Fuld fart på hestene og det fortælles, at der blev kørt tre gange rundt om brugsen og Telefoncentalen, så gartneren ikke anede, hvor han blev bragt hen. Der blev ikke mælet et ord før de nåede Vivildgård, der blev sløret løftet og gartneren blev beværtet godt og bænket ved kortbordet.

Inden da tror jeg alle har sundet sig lidt og taget telefonen og ringet til smeden for at fortælle, hvad der er sket, og hvor gartneren befandt sig, og at man selvfølgelig ville bringe gartneren hjem i god behold efter et godt spil kort. Hvad reaktionen i Lyngå var, melder historien ikke noget om.

Nu var det sådan, at gartner Jensen var i sognerådet som kasserer og dermed også pantefoged. Rygterne nytårsdag har garanteret løbet som en ild over hele sognet og været det store samtaleemne i lang tid. Meget hurtigt når det også en journalist, der selvfølgelig skriver artiklen med overskriften ”Pantefoged kidnappet nytårsaften i Lyngå ” – god overskrift og god historie.

Ja sådan var det før fjernsynets tid, da havde man tid til at lave nytårsløjer.

Sognets præst Fibiger Erlandsen er i København lige efter nytår og kommer hjem og beretter, nu er Lyngå kommet på Danmarkskortet med historien om den kidnappede pantefoged. Det havde han læst i et af de københavnske formiddagsblade.

Senere får gartner Jensen underretning fra en bekendt i Amerika, som bor i Omaha-Nebraska, hvor historien også skulle være trykt i avisen der.

 

Herluf Nydam Jensen

GODT NYTÅR

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

Projekter med GADEBERG - XL i Hadsten

Projekter med GADEBERG – XL i Hadsten

Hvad skal du i gang med??? ... læs mere
Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer - fx på terrasser. Læs, hvad der bliver ulovligt ... læs mere
Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Af Rasmus Foged - Folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Alternativet +45 23 70 18 70 ∞ Rasmus.Foged@altern - ... læs mere
Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Byrådsmedlem Anders g. Christensen , Hadsten er spidskandidat ... læs mere
DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

Vær med i det landsdækkende læsefællesskab, der mødes og diskuterer seks af sæsonens stærkeste danske romaner ... læs mere
Borgermøde med mange spørgsmål

Borgermøde med mange spørgsmål

I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen. Der var et fint fremmøde i Uhresalen til borgermødet om budgetforslaget. I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen.   Previuos slideNext slide Omkring 45 personer deltog i gårsdagens borgermøde ... læs mere
Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Af Indbakke Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Fordebat om solcelleanlæg

Fordebat om solcelleanlæg

Et projekt med et solcelleanlæg ved Voldby er blevet revideret og sendes nu i en fordebat frem til 13. oktober 2021 ... læs mere
Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

af Michael Jensen - Formand og kandidat ved kommunalvalget for Venstre Favrskov ... læs mere
Loading...