|

Ødum – det skønneste sted

Kommentar til Martin Møllers
artikler

ØDUM – FINDES DER SKØNNERE STED I VORT LAND

Hvad et postkort kunne fortælle

Kommentar af Kurt Villy Svendsen
PingvinNyts læsere kan i denne tid glæde sig over en række artikler af Martin Møller, som beretter om det gamle Ødum. I denne uge fortalte han om Ødum Kirkes historie og kom i den forbindelse ind på, at der ikke kendes ret mange billeder af kirken fra ”gammel tid”. Nogle af dem, der findes, stammer fra postkort, og Martin Møller præsenterer et brevkort med seks forskellige motiver fra Ødum, hvoraf det ene viser kirken. Billederne er placeret omkring to vers med overskriften: HILSEN FRA ØDUM.

–Bemærk teksten, skriver Møller. Og der lægges da heller ikke skjul på byens herligheder på kortets forside: -Dejlige Ødum, hør, hvor det klinger! Findes der skønnere Sted i vort Land, spørges der blandt andet i et af versene.

Jeg har set lidt nærmere på kortets bagside. Afsenderen hedder Ane, og selv om hun ikke røber sit efternavn, kan det ved hjælp af Folketællingerne og Kirkebogen for Ødum konstateres, at kortets afsender er Ane Kathrine Poulsen, født den 4.10.1883.

Ane er syerske og bor såvel i Folketællingen 1911 som 1916 hjemme hos forældrene, amtsvejmand Rasmus Poulsen og fru Dorthe. Ane fortæller, at far er i Hadsten med stueuret, og mor er til øjenlæge i Århus. Og så glæder hun sig i øvrigt til snart at høre fra Niels.

Det meget velholdte brevkort afstemples i Hadsten den 14.12.1915 og sendes til Kusk Niels Nedergaard, Faurskov pr. Lerberg. Seksdelte postkort med vers er sjældne, og desuden er dette ekstra specielt på grund af frankeringen. Da såvel Ødum som Lerberg (nu Lerbjerg) postalt var underlagt Hadsten, gjorde daværende postlov det gældende, at lokalporto kunne anvendes. Det vil sige, at et postkort kunne sendes for 3 øre mod landsportoens 5 øre; en besparelse, befolkningen satte pris på dengang, da postkortene i udbredelse kunne minde lidt om nutidens SMS-beskeder.
Når man skrev et postkort, var det i så godt som 100 % af tilfældene fremme ved modtageren dagen efter. Og brevkassen behøvede ikke engang at være placeret i skel!

Her ved årsskiftet 1915-16 er Niels Marius Nedergaard ganske rigtigt kusk på Faurskov Hovedgaard; stedet som har lagt navn til den nuværende storkommune. Niels Nedergaard er født den 20.10.1886, og på Faurskov regerer forpagterparret Jørgen Vilhelm Jørgensen og fru Wilhelmina. Foruden kusken består den faste arbejdsstyrke af to stuepiger, en kokkepige og en husjomfru. Endvidere en forvalter og tre karle i mark og stald. Alle bor på Faurskov, og det er nærliggende at antage, at der er tilknyttet flere mere eller mindre fastansatte arbejdere fra lokalområdet.

Men Faurskovs dage som hovedgård er ved at være talte. Den 16. marts 1922 forsvinder Niels Nedergaards tidligere arbejdsplads. En notits i Hadsten og Omegns Folkeblad kundgør, at Statens Jordlovsudvalg på grund af jordens udstykning afholder offentlig auktion på Faurskov. Der bortsælges blandt andet 10 gode, jyske arbejdsheste, to gråskimler, samtlige maskiner og arbejdsredskaber samt alle seks arbejdsvogne.

Men hvad med Ane Poulsen? Hørte hun mere til Niels? Ja – de to nøjedes ikke med brevvekslingerne og de venlige hilsner. Den 1. maj 1917 kan pastor Vollquartz erklære parret for rette ægtefolk at være, da sognepræsten vier dem i Ødum Kirke. Og nu er Niels Nedergaard ansat som tjenestekarl i Ødum Præstegård!

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.K: Tid til Tryghed i Favrskov

K: Tid til Tryghed i Favrskov

Af Lars Storgaard, 2. viceborgmester (K), Ulstrup og Niels Christian Selchau-Mark, byrådskandidat (K), Kollerupvej 2b, 8370 Hadsten ... læs mere
Indbrud i Selling

Indbrud i Selling

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

Morten Bisgaard spiller fortæller tidligere formand Gert Jensen HSK ... læs mere
17.000 satte huset til salg i 1. kvartal:

17.000 satte huset til salg i 1. kvartal:

Halvdelen blev solgt i løbet af to måneder ... læs mere
En jubi-fest med modige børn og flot udsmykning

En jubi-fest med modige børn og flot udsmykning

Høj sol over Østervangskolen - og forsinket fødselsdagsfest med mange fine indslag ... læs mere
Så syng da Thorsø......

Så syng da Thorsø……

Sommersang ved søen - så syng da Danmark lad hjertet tale…… ... læs mere
Tak skæbne!

Tak skæbne!

Det er i aften - mandag den 21. juni - at Danmarks ”skæbne” afgøres… ... læs mere
HSK `s 100 års Jubilæums reception

HSK `s 100 års Jubilæums reception

Fodbolden i Hadsten fylder 100 år ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Loading...