|

Ødum Skole – det er en ommer

På Hadsten Lokalarkiv er der fundet et billede, som viser en ældre skolebygning end den nuværende, (forsamlingshuset) som blev bygget i 1888. Men det stemmer ikke, huset er ifølge den offentlige BBR meddelelse bygget i 1910, og det stemmer heller ikke helt, da jeg fra Kurt Villy Svendsen har fået et postkort fra 1907, og her er motivet af skolen, som så må været blevet bygget tidligere!
Billedet af den ukendte skolebygning, som er dukket op i lokalarkivets gemmer er blevet indleveret til en arkivsamling i 1962, længe før Hadsten Lokalarkiv kom til i lokalerne på Hadsten Skole i 1970.

Billedet af den ”ukendte” Ødum Skole. Billedet er taget i 1880. Vejen mod højre, der går forbi sprøjtehuset er Ødumvej, mod øst ned mod hovedvejen. Jeg kan ikke skrive ned mod hverken Brugsen eller nu OK, for det havde ingen tænkt på dengang.

Skolen – det er en ommer

Af Martin Møller

Den 6. maj 2012 havde jeg et indlæg på Pingvinnyt.dk om ”Den gamle skole i Ødum 1720-1963” og her i Høst, i marts 2015, men nu er der kommet flere ting frem i lyset om skolen, så derfor er det en ommer.
Ødum Skole var en af de 241 Rytterskoler, Kong Frederik IV lod opføre, som en folkegave, i anledning af hans 50-års fødselsdag. Landet var delt op i 12 rytterdistrikter og Ødum Skole hørte til Dronningborg Rytterdistrikt sammen med Spentrup, Borup, Gimming, Harridslev, Voldum, Råsted, Hallendrup, Kristrup og Mejlby.
Skolerne blev bygget i 1720-1727 efter samme tegning og med samme indretning.

Tegningen som Rytterskolerne blev opført efter
Manden bag skolerne, Frederik IV

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvornår skolebygningen, som vist herover, blev brudt ned i Ødum er nu uvist, og jeg var af den opfattelse, at det var den bygning, der havde fungeret som skole, indtil den vi kender i dag blev bygget. Men det er ikke rigtigt.

På Hadsten Lokalarkiv er der fundet et billede, som viser en ældre skolebygning end den nuværende, (forsamlingshuset) som jeg tidligere har skrevet, blev bygget i 1888, men det stemmer ikke, huset er ifølge den offentlige BBR meddelelse bygget i 1910, og det stemmer heller ikke helt, da jeg fra Kurt Villy Svendsen har fået tilsendt et postkort, som er skrevet på Ødumgård i 1907, og her er motivet af skolen, som så må været blevet bygget tidligere!
Billedet af den ukendte skolebygning, som er dukket op i Lokalarkivets gemmer er blevet indleveret til en arkivsamling i 1962, længe før Hadsten Lokalarkiv kom til i lokalerne på Hadsten Skole i 1970, og billedet er heldigvis ikke gået tabt.

Det spændende billede er indleveret i 1962 af forhenværende tømrermester Kristian Olesen, som havde haft tømrerforretning i Ødum i mange år, og drevet tømrerforretningen, Ødumvej 27, som nabo til skolen, hvor hans far, Hans Olesen, havde været skolelærer fra 1859-1880, og hvor han døde 18. dec. kun 45 år gammel. Hans Olesen var gift med Ane Marie på 45, og begge kom fra Odder, desuden var datteren, Oline Kirstine Olesen, født i Odder i oktober 1859, lærerinde på skolen.
Forhenværende tømrermester Kristian Olesen døde på Randers Kloster i 1966.
Tømrerforretningen købte min svigerfar, tømrermester SP Sørensen i 1948, og som han drev mange år frem.

Billedet af den ”ukendte” Ødum Skole.

Billedet er taget i 1880. Vejen mod højre, der går forbi sprøjtehuset er Ødumvej, mod øst ned mod hovedvejen. Jeg kan ikke skrive ned mod hverken Brugsen eller nu OK, for det havde ingen tænkt på dengang.
Kristian Olesen skriver på bagsiden, at det er ham, 4 år gammel, der står til venstre af de fire personer ved husgavlen. Næst efter er det hans søster Clara Johanne på 7 år, næstefter er det storebror Ole Bendix på 13, alle født i Ødum, og yderst til højre, tjenestepigen Karla Hansen på 19 år.
Kristian Olesen skriver også, at det lille hus til venstre på billedet er sprøjtehuset.

Forhenværende, nu afdøde malermester Åge ”Koch” Bjerregård fortalte mig for mange år siden om sprøjtehuset i haven mellem tømreren og skolen, men det har ikke været muligt at få yderligere oplysninger om det, så det er dejligt, at det findes på billedet.
På det gamle sognekort for Ødum, har jeg fundet de førstelærere, der må have undervist i skolebygningen på billedet. I samme periode er er der på sognekortet vist en række lærerinder.

Lærer Hans Olesen 1859-1880
Lærer JP Mønsted 1880-1888
Lærer Peter Nygaard 1899-ca. 1940

 

 

 

 

 

 

Lærer Niels Bisgaard 1888-1899

 

Der mangler oplysning om lærerne efter Nygaard stopper og frem til omkring 1948.

Det gamle postkort, skrevet på Ødumgård i 1907, viser skolen som vi kender den, bygningen bagud var gymnastiksal, da jeg gik i skole, bemærk at den er stråtækt, dog ikke da jeg kom i skole, så det kan ikke siges, at jeg har gået i den stråtækte. I baggrunden ses “skorstenen,” Ødumgård og tv. Kirkely (JC Møbler) mere om det en anden gang.

Her ses skolen i 50erne, bemærk bindingsværksbygningen til højre, det var skolens tørvehus, i gavlen var der to små rum med støbejerns toilet, uden sæde, og ingen vask eller vand i øvrigt så hænderne kunne vaskes. Det lille blikskur nederst tv. var drengenes pissoir, hvor lugten sørgede for, at man blev hurtigt færdig. I skolegården foran skolen ses drikkekummen, hvor man kunne drikke en tår vand. Taget med de to skorstene forrest er nuv. Ødumvej 27.

Da jeg gik i skole i Ødum fra 1955 og frem til 1959 var der to klasser, betteklas’ og stueklas’, eleverne fra 1-4 klasse i et klasseværelse, indgangsdøren ses midt i bygningen, og 5-7 klasse i det andet klasselokale, med indgang fra gården, nu indgangen til forsamlingshuset. de små klasser blev undervist af lærerinden og de store af førstelæreren.

Lærerne på skolen i min skoletid i Ødum ses herunder:

 

Lærer Jensen 1948/49 – 1957
Lærer Johansen 1957-1963
Lærerinde Fru Mikkelsen. Var der altid, her 1955

På loftetagen over den nuværende forsamlingshussal havde Fru Mikkelsen, og husbond Andreas lejlighed og i den nuværende lejlighed holdt førstelæreren til.
Lejligheden er i dag udlejningslejlighed og lejligheden på loftetagen eksisterer ikke længere.

Her ses et tidligt billede af Ødum Skole, bemærk landevejen er en grusvej. Bemærk også at store dele af bygningen er tilgroet med efeu.
Skole og gymnastiksal ca. 1955, legepladsen ses foran. På legepladsen var et område med sand, hvor vi skulle lave længdespring i gymnastiktimerne, ja selvfølgelig i det tøj, vi havde på den dag. Spydkast foregik på en mark i nærheden.
Her er boldspillet i gang på legepladsen, vist nok 1956-57.
Her er lærer Johansen, vist nok, ved at dele drengene op til en gymnastiktime, nok noget med boldspil.

I 1959 ændres skolestrukturen i Ødum Hadbjerg Kommune, da skolerne, i henhold til ”Bekendtgørelse af Lov om folkeskolen, 18. juni 1858”, åbenbart ikke længere kunne leve op til kravet for undervisning, så det blev sådan, at fra skoleårets begyndelse, april (ja dengang gik skoleåret fra april til april) 1959, skulle 1. og 2.  klasserne gå i skole i Selling, 3. og 4. klasserne i Ødum og 5, 6 og 7. klasserne skulle gå i Hadbjerg skole indtil en helt ny centralskole ville stå færdig i Hadbjerg i 1963.
Alt det kan der læses om i Høst fra marts 2015.

Her en plantegning af Ødum Skole, som jeg og min kone husker det så ud, da vi gik i Ødum Skole fra 1955 til 1960. Tegningen er ikke i noget målforhold, kun som vi kan rekonstruerer det ud fra gamle skolebilleder og billeder af huset.

Gymnastiksalen og legepladsen foran bygningen skilte kommunen fra og solgte som byggegrund, og gymnastiksalen fulgte endda med i købet. På grunden i dag ligger Ødum Torv 4.

Ødum Skole blev overtaget af Ødums borgere og blev til forsamlingshuset som vi kender i dag.

Postet af

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

Modelbanen oplever en stor stigning i besøgstallet her i højsæsonen, hvor voksne kun skal betale 45 kr., børn 25 kr. og pensionister kun 40 kr. En familiebillet koster nu kun 115 kr ... læs mere
Foredrag med Daniel Svensson

Foredrag med Daniel Svensson

Mit livs kamp – på banen og udenfor banen ... læs mere
SENIORDANS starter

SENIORDANS starter

EVA sender en sommrhilsen ... læs mere
Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Forestillingen hedder NYE TONER og er stort set identisk med den forestilling som var planlagt gennemført i marts ... læs mere
Pas på med ukrudtsbrænderen

Pas på med ukrudtsbrænderen

BRANDFARLIGT HAVEREDSKAB ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" (læs ny historie)

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” (læs ny historie)

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 475.

Ugens naturbilleder nr. 475.

Sikke en drejning vejret har taget😖Men husk lige dette: UD PÅ TUR - ALDRIG SUR😊Her kommer fotos fra Kollerup møllesø samt fra søen og bøgeskoven i Skanderborg ... læs mere
Færdseksuheld

Færdseksuheld

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Nye juni-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser stigende salgspriser for alle boligtyper. Det bringer den gennemsnitlige kvadratmeterpris for både villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse op på det højeste niveau i de seneste 10 år ... læs mere
Loading...