|

OG FREDEN KOM

Det er den 4. maj, og i aften sætter vi lys i vinduerne.
Kurt Villy mindes Friis Johansen og fortæller en historie om majdagene i 1945

Af Kurt Villy Svendsen

OG FREDEN KOM…

Som postbud i 1980ernes Hadsten husker jeg endnu Friis Johansen på Kirkevej 37, når han tog imod ved postkassen. Friis Johansen – gammel garder – ragede stadig godt op i landskabet, og det samme var tilfældet under besættelsen, hvor Friis, som mange ved, blev en væsentlig del af Hadstens bidrag til modstandsbevægelsen.

Det er som bekendt den 4. maj i dag med tilstundende befrielsesaften, og mange vil markere den glædelige begivenhed ved at holde en smuk skik i hævd: Lys i vinduerne!

Men lad os i dag gå tilbage i tiden, og se på, hvad Friis Johansen foretog sig i foråret 1945 – altså i disse dage for 76 år siden – hvor Friis var stærkt eftersøgt af tyskernes forhadte sikkerhedspoliti ”Gestapo”, og hvor han havde rejst rundt i Jylland på forskellige skjulesteder.

Hvor tager en ung mand hen, når han er kendt i lokalbefolkningen og med sine omkring to meters højde og tilsvarende drøjde tilmed rager godt op i landskabet samtidig med, at Gestapo er ude med snøren?

I første omgang rejste Friis Johansen til Skanderborg, hvor han opsøgte Palmer Nielsen, som tidligere ejede Centralhotellet i Hadsten.

Palmer Nielsen havde overtaget ”Haandværkerforeningen” i Skanderborg, og der kunne Friis kortvarigt gemme sig. Derefter havde han aftalt med Kaj Jensen fra Hadsten Kjolefabrik, at de begge skulle sætte kurs mod København for om muligt at komme til Sverige. Friis var da også i hovedstaden en tid, men besluttede alligevel at vende tilbage til Jylland.

Efter en 18 timers togrejse nåede han til Aalborg, hvor han boede hos en kammerat i Sjællandsgade, men et par dage efter blev kursen sat mod ”Ussinggaard” tæt på Horsens, hvor Hadsten Mølle havde skaffet ham arbejde.

-Jeg tog imidlertid forkert af stationerne, fortalte Friis: -Jeg glemte at stå af ved Eriknauer Trinbræt og fortsatte til Løsning, og så måtte jeg gå langs skinnerne ud til gården…

På turen blev han tre gange standset af tyske vagtposter, og hver gang blev han visiteret og kufferten efterset, men Friis viste legitimationen som ”Jens Nielsen”, og hvor utroligt det end kan lyde, klappede fælden ikke.

Friis Johansen arbejdede hos Godsejer Ohm på ”Ussinggaard” i 11 dage, men så begyndte rygtet at gå på egnen, at der da vist var en fra Hadsten på holdet, så Friis dampede af – hjem til forældrene på Østervangsvej.

Her kunne han naturligvis ikke blive ret længe, men en dag traf han Karen Egestad, som rådede ham til at køre over til hendes farbror – Søren Stenz – ude ved Raasted.

To af sønnerne havde været i Hvidstengruppen. Andreas Stenz var flygtet til Sverige, og Jens Stenz sad i fangelejr i Tyskland, blandt andet sammen med Barner Andersen, hvis bror – Henning – og syv andre medlemmer af gruppen blev henrettet af tyskerne den 29. juni 1944.

Her blev Friis godt modtaget og var der i halvanden måned. Medens han en dag gik og skovlede sne iført en stor, mørk regnfrakke, kom en tilfældig lokal beboer forbi og spurgte Søren Stenz:

-Nå, er det en politibetjent, du har på kost?

-Det kender a æ´ nøj´ til, svarede Stenz: -A har æ´ spurgt efter det…

Først i april var Friis med til at forårsklargøre markerne omkring Raasted, og alle var efterhånden klar over, at krigen nærmede sig sin afslutning, hvad det tyske bidrag angik. I slutningen af måneden opsøgte Friis noget familie i Langaa, hvor han gjorde nytte i haven.

Den 4. maj om aftenen blev der tid til et glas vin med familien, da frihedsbudskabet kom, hvorefter Friis Johansen skyndte sig til Hadsten.

Her blev han – sammen med de øvrige modstandsfolk under ledelse af blandt andet Moberg Jørgensen og Kurt Laursen – sat til at sørge for ro og orden samt tage sig af den store mængde tyske krigsefterladenskaber.

En anden opgave var at gøre op med værnemagerne og overløberne. Friis Johansen deltog i arrestationerne af dem, der havde været for nævenyttige, og der var også et par stikkere, som blev afhentet.

-Den slags havde vi helt styr på, sagde Friis og tilføjede: -Der var jo nogen, der ikke havde deres alibi i orden. Der er ingen grund til at nævne navnene, men nogen af dem slap nu for nemt om ved det. På den anden side set – hvor var skellet..?

Elna havde under sin mands fravær stadig modtaget hans løn, og denne venlighed fra Hadsten Mølles side ville Friis ikke udnytte, så han vendte ret hurtigt tilbage til sit gamle arbejde.

På dagens motiv er frihedskæmperne fra Hadsten samlet foran stationen. Friis Johansen står som nr. 2 fra højre i øverste række. Det sorthvide billede er fra jernbaneoverskæringen i Hadsten. Den dag gik det tilbage for den tyske værnemagt.

Indledningsbilledet er fra forsiden af Hadsten og Omegns Folkeblads frihedsudgave.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ønsker en læreplads som tømrer

Ønsker en læreplads som tømrer

Dennis Engelstad vil gerne i lære, som tømrer ... læs mere
Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Skovgruppen i Børnehuset Vesterskovvej  i Hadsten kunne i dag hejse det grønne flag sammen med borgmesteren ... læs mere
Forslag fra Flemming

Forslag fra Flemming

Hvem er Flemming ??? ... læs mere
Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
Loading...