Hvad er det gode børneliv, når man ikke passes af mor og far?
-Jeg har besøgt Hadsten Naturbørnehave, som er en privat børnehave.
I samme øjeblik du træder ind i Hadsten Naturbørnehave, kan du bare mærke, at det her er et fedt sted at være barn og personale. På hjemmesiden, kan man læse, at ventelisten er lang. Det koster det samme at gå i denne børnehave som i de kommunale. Det har bestyrelsen besluttet. Et flertal i Folketinget har besluttet, at private institutioner ikke må ”lave overskud”. Det har dog heller aldrig været ønsket i denne.
Man mærker lederens og bestyrelsesformandens store engagement med det samme og bestyrelsesformandens børn går endda ikke i børnehaven længere. Alene det adskiller sig meget fra de kommunale. Alle med børn har deltaget i forældremøder, hvor der skal findes og vælges forældrebestyrelser.
Stort set alle børn bliver passet af andre på et tidspunkt, inden de begynder deres skolegang. De er ofte afsted i rigtig mange timer hver dag. De er vores guld og vores fremtid, så det er så vigtigt, at der drages omsorg for dem, at der er tid til nærvær og opmærksomhed på det enkelte barn. Når der er behov.
Personalet i en børnehave skal ikke bare træde til, når der lyder et højt, ”fææærrdiiigg” ude fra de små toiletter. De bruger også tid og planlægning, på at skabe de gode relationer mellem børnene, den gode leg, og den almindelige dannelse, når børnene er sammen med andre i samtale, gråd, leg, konflikter, glæde med mere.
I Danmarksdemokraterne ønsker vi, at forældrene får mulighed for at vælge imellem flere typer af institutioner, både private og offentlige. Ikke fordi vi nødvendigvis tror, at private vuggestuer og børnehaver er bedre end de kommunale, men fordi de kan noget forskelligt, lige så vel som 3 kommunale er forskellige, så vil vi gerne kunne tilbyde en større palet. Hvis man selv har haft børn i institution, så ved man godt, at personalet betyder så utrolig meget for den stemning og trivsel, der er på stedet. Alene ordet institution, bør man måske se på, det lyder ikke særlig rart.
Private børnehaver har ofte en mere engageret forældregruppe fordi der er tale om et tilvalg. Det kan skyldes, at den private har en speciel profil, måske er det en skovbørnehave. Måske er ideen til institutionen udsprunget af en god ide, blandt en gruppe af forældre, som så er drivkraften. Kommunale børnehaver har jo også forældrebestyrelser, men de jo underlagt en mængde retningslinjer som er ens for alle kommunens tilbud. For mange retningslinjer, kan kvæle kreativiteten alle steder.
***
Hvad ER ulighed i sundhed egentlig for en størrelse?
I Danmarksdemokraterne arbejder vi for at fjerne uligheden i geografisk sundhed. Du skal have samme gode behandling, uanset om du bor i Ryomgård, eller om du bor i Næstved. Benamputationerne, har været med til at sætte stor fokus på den geografiske ulighed. Der kan også være meget store forskelle på ventelister.
Derudover taler man om social ulighed, som handler om systematiske forskelle mellem grupper i samfundet. Det kunne f.eks. være pensionister. Pensionister er typisk oftere til behandling på hospitalet end yngre er det. De har ofte ikke selv bil, og de har ofte færre penge til rådighed, og er dermed meget afhængige af offentlig transport i en eller anden form. I Danmarksdemokraterne vil vi arbejde for at udligne de åbenlyst urimelige forskelle på land og by.
Dem som bor i Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner er tilknyttet Regionshospitalet i Randers, og de kommer kun undtagelsesvist til Skejby.
I sidste uge besøgte jeg repræsentanter fra Midttrafik og Region Midt på Rutebilstationen og de fortalte om, at der arbejdes på at ”afskaffe” kommunegrænserne, når det handler om Flextrafik, og det er der virkelig behov for. Priserne skal harmoniseres, ikke bare her i Klyngen, men i hele landet. Man håber på en aftale i 2024!!
Et andet problem med Flextur er betalingsformen, som kun kan foregå via en APP eller kontanter. Fru Larsen på 86 har ingen APP og hvor får hun kontanter fra? Ingen banker har dem mere, hvis de da har åben. Man har arbejdet på en løsning i flere år.