|

Om det nye orgel i Sct. Pauls Kirke i Hadsten

Tekst af Organist Steen Hansen

Foto af orgelet, der knapt er færdig bygget

 

Det er ikke helt let i en kort artikel at give et bare nogenlunde dækkende billede af, hvordan det nye, store orgel er opbygget, og hvilke ligheder det har. Derfor vil jeg gerne invitere alle interesserede til en orgelfremvisning lørdag 23. november kl. 14.00 med efterfølgende koncert. Men lad mig i det følgende forsøge at formulere en foreløbig idé om de intentioner, der ligger bag det nye instrument.

I 2008 besluttede menighedsrådet at arbejde for, at der blev bygget et nyt orgel til kirken. Det eksisterende orgel fra 1970 på 11 stemmer forekom dels at være for beskedent til en forholdsvis stor kirke med et højt aktivitetsniveau (f.eks. har flere landsbykirker på egnen større orgler), dels at være klangligt utilfredsstillende.

Orglet var med sin meget skarpe klang typisk for det ”neobarokke” ideal, som
mange af datidens små instrumenter blev bygget ud fra. Karakteristisk var f.eks. manglen på den helt uundværlige, bærende Principal 8´, og i det hele taget prioriteringen af højereliggende registre.
Menighedsrådet ønskede derfor et større orgel med flere klanglige ressourcer, der kunne tilgodese et større repertoire og give det liturgiske orgelspil flere muligheder. Og det skulle være et instrument med en bredere, varmere klang, der bedre kunne understøtte salmesangen.

Provst og provstiudvalg støttede projektet fra starten, men finansieringen kunne desværre først findes i 2015. Derefter kunne vi gå i
gang med at skaffe de nødvendige myndighedsgodkendelser samt vælge arkitekt og orgelbygger. Det blev en årelang proces, der blev forlænget af, at der undervejs blev besluttet at koble orgelsagen sammen med en stor restaurering af kirken, men i foråret 2018 kunne der skrives kontrakt med orgelbyggeriet Frobenius om et orgel på 25 stemmer.

Orglet har flg. disposition, dvs. udvalg af registre:

DET NYE ORGEL I SCT. PAULS KIRKE
Tekst | Organist Steen Hansen
HOVEDVÆRK

Bordun 16´
Principal 8´
Rørfløjte 8´
Oktav 4´
Gedaktfløjte 4´
Quint 2 2/3´
Superoktav 2´
Terts 1 3/5´
Mixtur III
Trompet 8´
SVELLEVÆRK
Gedakt 8´
Flute harmonique 8´
Salicional 8´
Vox coelestis 8´
Principal 4´
Tværfløjte 4´
Waldfløjte 2´
Quartian II
Horn 8´
Obo 8´
PEDAL
Subbas 16´
Principal 8´
Gedaktbas 8´
Oktav 4´
Fagot 16´

De 25 registre (eller stemmer) har hver deres klang som organisten ved hjælp af et håndbetjent registertræk kan vælge. Det kan klinge alene eller sammen med andre registre, hvilket med 25 registre naturligvis giver et stort antal kombinationsmuligheder. 

De er udvalgt, så hvert register har sin meningsfulde funktion i helheden. Det kan der siges rigtigt meget om, men lad mig pege på nogle af de vigtigste forhold:
www.hadstenstorpastorat.dk
15
1) Registrene er grupperet i 3 såkaldte værker, der har hver deres orgelhus, og spilles fra hver deres klaviatur. Hovedværket står centralt på pulpituret og spilles fra nederste manual. Svelleværket er placeret bagved i tårnrummet og spilles fra øverste manual. Endelig er pedalværkets registre fordelt på 2 pedaltårne i siderne, og spilles naturligvis fra pedalklaviaturet.

2) Hvert register har dels et navn og et fodtal. Navnet angiver klangen. Det kan f.eks. være en fløjteklang, en strygerklang eller en træeller messingblæserklang. Vigtige er principalerne (Principal 8´, Oktav 4´, Superoktav 2´), der med deres brede klang udgør rygraden i orglet. Fodtallet angiver registrets tonehøjde, således at 8´ (=8 fod) er den normale tonehøjde, dvs. som på et klaver. 4´ ligger en oktav herover og 2´ yderligere en oktav over. Hensigten er, at man på den måde kan forstærke grundtonens naturligt forekommende overtoner. 

3) Ved udarbejdelsen af dispositionen har jeg, sammen med vores orgelkonsulent John Horsner, gået efter et instrument, hvor et bredt repertoire kan realiseres. Vi befinder os i en kulturhistorisk situation, hvor et stort repertoire, der dækker adskillige århundreder står til vores rådighed.

Det er et repertoire, der stiller meget forskelligartede klanglige krav, så der må træffes et valg mellem, om man vil bygge en decideret stilkopi (f.eks. tysk barok), eller et mere universelt orienteret instrument. Begge dele har fordele og ulemper.

Vi har altså valgt en løsning, der indeholder inspiration fra forskellige tider og steder, dog med en klar hældning mod romantikkens orgelbygning, hvilket først og fremmest kan ses i svelleværket med registre som Flute harmonique, Vox coelestis, Horn og Obo.

4) Nævnes bør også et par mekaniske og elektroniske hjælpemidler. Svelleværket har (deraf navnet) fortil nogle sveller, der kan åbnes og lukkes ved hjælp af et fodbetjent trin, så der opnås en effektiv crescendo/diminuendo-virkning. Endelig er orglet udstyret med setzerkombinationer, hvor der på forhånd kan forudprogrammeres et meget stort antal registerkombinationer, der hurtigt kan fremkaldes ved et tryk på en knap – et uvurderligt hjælpemiddel i en gudstjeneste- og koncertsituation.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Cykl 60 eller 100 km lørdag 12. september 2020 ... læs mere
Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Beboerne på plejecentrene kan igen få besøg på mere normal vis ... læs mere
PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
annonce  : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær kan du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
Loading...