|

Over 100 år med korsang

Tekst og foto: Ove Rosenkvist

Foto : Hadsten Sangforening ved 100 års jubilæet i 1994.


Hadsten Sangforening er byens ældste kulturelle forening, den blev 100 år i 1994
.

 

Søndag 14. oktober 1894 blev Hadsten Sangforening stiftet. Hadsten var blevet stationsby i 1862, og det var håndværkere og handlende her, som nu samledes om sangen. Koret havde da 15 medlemmer, og den første formand var gårdejer A.Rasmussen, Neder Hadsten, men det hele begyndte imidlertid otte dage før.

Fra Hadsten Haandværkerforenings generalforsamling 6. oktober 1894 står der i protokollen under punkt 6: ”Det vedtoges at arbejde hen til at oprette en sangforening.” Senere står der, at sangforeningen kan få 25 kroner i tilskud”…for så vidt foreningen kan præstere noget godt i retning af sang.” det må sangerne have kunnet, for kassebøgerne fra håndværkerforeningen omtaler varierede tilskud i de kommende år.

 

På Wenzels kro

 

De første år holdt mandskoret til i Wenzels kro, der lå hvor ejendommen med Hadsten Blomster nu ligger. Men så skete der det, at kromandens evnesvage søn Theodor, blev så vred på sin mor, at han satte ild på kroen, så den nedbrændte i maj 1912. Det værste var, at sangforeningens protokoller og noder også brændte. Så der findes intet skriftligt fra de første 18 år af korets historie.

Den første store koncert blev holdt i 1927, hvor otte andre kor sang ved en koncert fra trætribunen i haven ved Hadsten Kro.

Omkring 1920 stod Sct. Pauls Kirke og manglede en altertavle. Så opførte sangforeningen en revy. Overskuddet gik til et altermaleri af den norske maler Arne Lofthus, der malede det billede der i dag er skjult bag lydhimmelen i Sct. Pauls Kirke.

 

To generalforsamlinger

 

Korets mangeårige arkivar Christian Madsen sagde om Storm P’s monolog ”Sangforeningen Morgenrøden” at den var morsom, men at den havde ødelagt meget for den mandlige korsang.

I Hadsten foregår det ikke som hos Storm P, men der er mange traditioner og selskabelighed.

Der holdes to generalforsamlinger om året. Om foråret får sangerne forloren skildpadde og om efteråret grønlangkål med flæsk.

Nogle af pengene til spisningen kommer fra et sindrigt bødesystem, der bestyres af en grisemajor. Han har en sparegris, der bliver slagtet på et passende tidspunkt.

 

Urolige tider

 

Koret har en god tilgang af sangere. Der er nu 30-40 sangere og flere af dem har sunget i over 50 år.

Tiderne er hårde, der er uro i samfundet, selvom Danmark ikke er hårdest ramt af den økonomiske krise, er det vigtigt at bevare den gamle sangskat.

Da koret under 2. Verdenskrig, i 1944, fejrede sit 50 års jubilæum kom Axel Schjøtz og sang nationale sange.

Som Benny Holst skrev i Julies sang i 1976: ”…det er lettest at holde et folk i skak som slet ingen sange har.”

 

I eget hus

Udsnit af billede fra korets 90 års jubilæum oktober 1984. H.P. Sørensen, tv, der skænkede penge til sangernes hus, derefter arkivar Christian Madsen, der var sanger i over 50 år og Kurt Laursen, der var formand i 41 år.  

 

Da foreningen blev 100 år i 1994, flyttede sangerne ind i eget hus på Granvej.

En af sangerbrødrene H.P. Sørensen skænkede sit hus og et pænt beløb til sangforeningen. Det gav mulighed for at købe Jehovas Vidners Rigssal.

I maj 1945 blev vin-og tobakshandler Kurt Laursen valgt til formand. Den post havde han i 41 år, og han var med i koret til sin død i maj 2004, så der er noget om det visdomsord, der siger at sangen holder en i gang.

 

Til Sverige

 

I 1951 begyndte koret at samarbejde Norra Hallands Korsellskap i Kungsbacka i Sverige. I begyndelsen mødtes de to kor hos hinanden hverandet år. Det svenske kor var et blandet kor, med både herrer og damestemmer, mens Hadsten Sangforening er et rent herrekor. Når korene besøgte hinanden, blev der holdt en kirkekoncert og en fest. Efterhånden blev de svenske venner så gamle at det var svært at opretholde et kor. Den sidste fælleskoncert var i Galten Kirke i september 1998.

Foto : Den sidste fælleskoncert med Norra Halland Korsellskap og Hadsten Sangforening i Nr. Galten Kirke september 1998. Dirigent Vibeke Møllgaard Hansen.


Det er Hadsten Sangforenings mål stadig at være med i det kulturelle billede i den gamle stationsby.

Tillykke

Ove Rosenkvist

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Kviktest-stederne i Laurbjeg og Thorsø lukker fra og med 29. juni ... læs mere
Helstegt pattegris med tilbehør

Helstegt pattegris med tilbehør

Vi griller helstegt pattegris året rundt ... læs mere
HSK 100 års jubilæumsuge Program

HSK 100 års jubilæumsuge Program

Starter den 18.juni kl. 18 ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

Sct. Georgs Gildet donerer 10.000 kr. til STRANDBAKKEHUSET i Rønde ... læs mere
UD I NATUREN (27)

UD I NATUREN (27)

Midsommer er over os. Det er nærmest en magisk tid, hvor sommeren og naturen er frisk og ny og ligger foran os og venter ... læs mere
BÅLTALE

BÅLTALE

Af byådskandidat for Det Konservative Folkeparti Rene Schneider, Rækkevej i Hadsten ... læs mere
Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Lyngå Borgerforenings traditionelle Sct. Hans bål havde i år samlet imponerende omkring 100 deltagere ... læs mere
K: Tid til Tryghed i Favrskov

K: Tid til Tryghed i Favrskov

Af Lars Storgaard, 2. viceborgmester (K), Ulstrup og Niels Christian Selchau-Mark, byrådskandidat (K), Kollerupvej 2b, 8370 Hadsten ... læs mere
Indbrud i Selling

Indbrud i Selling

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

Morten Bisgaard spiller fortæller tidligere formand Gert Jensen HSK ... læs mere
Loading...