|

PÅ AFVEJE I FAURSKOU…

Det er den 1. december. Velkommen til PingvinNyts julekalender.
I dag kommer to unge damer galt af sted i Hadstens julesne. Se samtidig dagens spændende gamle julekort med muntre nisser…

Velkommen i PingvinNyts juleunivers. Nisserne styres – hvis muligt – af Kurt Villy Svendsen

PÅ AFVEJE

– EN JULEHISTORIE

I 1935 påbegyndte Ellen Helleberg Rasmussen som elev i København uddannelsen til trafikassistent ved DSB, som på daværende tidspunkt havde haft ansættelsesstop i 10 år. Der var 40 elever på holdet; heraf udgjorde kvinderne 10 %.

Efter sin eksamen i 1938 blev hun tilknyttet Glyngøre, men pr. 1.1.1939 gjaldt det Hadsten, hvor stationsforstanderen hed Charles Frost. Den 31.12.1938 klokken 18 satte Ellen for første gang sine ben i Hadsten.

-Da jeg stod på perronen i Hadsten den vinteraften, var det første, jeg hørte, kanebjælder, fortalte hun mig engang over en kop kaffe i det store hus på Dr. Larsens Vej 8, medens øjnene lyste af glæde over mindet:

-Det lød så smukt, og jeg var sikker på, det varslede godt for fremtiden.

Som enlig kunne man ikke dengang tilkomme en lejlighed, og der var mangel på beboelse i Hadsten, men til al held havde Ellen fået et lille, men hyggeligt værelse på Afholdshotellet i Østergade 21 – bygningen, der i dag rummer resterne af Nordea og byens velrenommerede ejendomsmæglervirksomhed Danbolig.

Hotellet var et velbesøgt sted med såvel teatersal som biograf, og der var jævnligt foredrag, sang, gøgl og dans.

Her lærte Ellen hurtigt personalet fra P. O.-købmandshandlen at kende. Næsten alle ansatte indenfor detailhandel, håndværk og landbrug var i 30´erne ansat med kost og logi, men personalet fra P. O. spiste på Afholdshotellet.

Den unge trafikassistent fik en jævnaldrende veninde i boghandlerdatteren Inger Drøhse, og de havde en oplevelse, som ikke længere deles af mange i byen. Pigerne nåede at komme i biografen i den gamle teatersal i Afholdshotellet, hvor de så ”Præsten i Vejlby”, men den 1. marts 1939 kunne de besøge byens nye biograf på bakken i Nørregade og se ”Livet på Hegnsgaard”.

Tæt på julen 1939 faldt sneen tæt over Hadsten, mens de unge damer kom gående gennem Afholdshotellets gård. Der var liv i rejsestalden, for staldforpagter Jørgensen kom i det samme trækkende med sin gamle og meget rolige hest, så Inger Drøhse blev overmodig og sagde: -Goddag Jørgensen. Gi´r De ikke en kanetur, nu hvor føret er til det?

-Det har jeg sgu´ ikke tid til, brummede staldforpagteren, men så skruede Ellen Rasmussen (som dengang var ugift og hed Bach) charmen på: -Jamen, vil De så ikke bare spænde for, Jørgensen – så kan jeg sagtens selv køre den…

-Nå, råbte Jørgensen: -Har De virkelig forstand på det, Frøken Bach? Joh, så må De da gerne låne Gamle Blis…

Under megen latter kørte de to kåde piger af sted; over banen gik det i højt humør og ud af det daværende Ballevej til Faurskov, hvor de i fin stil svingede ind i skoven. Det var et prægtigt kaneføre, og turen ind på de smalle, snedækkede skovveje var som taget lige ud af H. C. Andersens eventyr.

Men ak – de to piger havde ikke taget højde for, at man på grund af skovarbejde havde spærret vejen med en aflåst bom, og da det var søndag, var der naturligvis ingen arbejdere.

-Ja, så holdt vi jo der med skov på begge sider, lo Ellen. -Og den gamle hest blev stående – støt som en klippe.

-Ved du, hvordan man bakker med sådan en, spurgte hun Inger Drøhse.

-Nej, svarede veninden: -Men er det ikke noget med at sige HRYYY HRYYY HRYYY?

Derpå rykkede de i tømmerne i ti minutter, mens de skiftedes til at ”hry´e”, men Blis var urokkelig. Pigerne begyndte at fryse bravt og følte sig efterhånden lidt i knibe, for gå fra hesten ville de ikke. Pludselig dukkede en ung mand op mellem træerne. Det var en af kommiserne fra Karl Larsens Købmandsgaard i sydbyen, og ham havde Ellen set før.

-Åh, Olsen, råbte hun. -De har vel ikke forstand på at bakke med en hest?

-Jow, svarede denne: -A er fra Dybvad, så det er a født op med. Hvis damerne lige vil stige af…

På den måde blev Inger Drøhse og Ellen Bach reddet, men de var ikke helt så kæphøje på hjemvejen.

Kunstneren bag dagens julekort, afsendt henholdsvis 24.12.1915 og 23.12.1914, er Ludvig Møgelgaard, (født 1873 i København; død samme sted 1928.)

Foruden at være landskabsmaler tegnede Møgelgaard utallige flotte og sjove julekort og benyttede gennem karrieren pseudonymerne W. Krogh og Hans Hollberg.

Inden denne julekalender er til ende, vil jeg præsentere kort med alle tre signaturer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Generalforsamling I NATTERAVNENE  Hadsten-Hinnerup 2021

Generalforsamling I NATTERAVNENE Hadsten-Hinnerup 2021

Den årlig ordinære generalforsamling for Natteravnene i Hadsten–Hinnerup er netop afholdt ... læs mere
LETBANE TIL HINNERUP

LETBANE TIL HINNERUP

Af Charlotte Green, Byrådsmedlem, Det Konservative Folkeparti ... læs mere
FLERE BØRN MED HANDICAP SKAL SPILLE HÅNDBOLD

FLERE BØRN MED HANDICAP SKAL SPILLE HÅNDBOLD

Skrevet af Katrine Munch Bechgaard ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
HSK Fodbold får ny samarbejdsklub

HSK Fodbold får ny samarbejdsklub

Den 1. januar 2021 indgik vi i HSK Fodbold en ny samarbejdsaftale med Randers FC, der betyder, at vi i de kommende år vil være en del af Randers FC Klubfællesskabet ... læs mere
UD I NATUREN (3)

UD I NATUREN (3)

Det nye år er godt i gang og oplevelserne venter på dig. Selvom vi ikke ved hvad året bringer, kan vi stadig gå på opdagelse i naturen ... læs mere
Snestorm i Søndergade og omegn 1996

Snestorm i Søndergade og omegn 1996

Flere milde vintre i træk får erindringen om en rigtig snestorm til at udviskes. Derfor er det på tide at vise, hvordan Kjørmes i 1996 satte hele Søndergade og omegnen på stand by ... læs mere
2 bilister standset af politiet

2 bilister standset af politiet

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ja til COVID vaccinepas

Ja til COVID vaccinepas

Af Christian Møller – Nielsen, regionsrådsmedlem(V), fhv. lægefaglig direktør ... læs mere
Byrådsmøde foregår via Skype

Byrådsmøde foregår via Skype

På grund af den aktuelle corona-situation bliver byrådsmødet tirsdag 26. januar 2021 kl. 19 i Favrskov Kommune afviklet som et Skype-møde ... læs mere
Taget for narkokørsel m.m.

Taget for narkokørsel m.m.

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...