|

PÅSKENS POSTKORT

Der findes påskekort med æg, børn, kyllinger og harer. Påsken handler imidlertid først og fremmest om Jesu lidelse og død.
Se en række fremragende påskemotiver her på PingvinNyt…

PÅSKENS POSTKORT

Påskepost bragt af Kurt Villy Svendsen

I denne påsketid tænker jeg på en salme fra drengeårene: Perleporten!

I barndomshjemmet fik vi med mellemrum besøg af et missionsk ægtepar ved navn Martensen, og den benede, hvidhårede og 190 cm høje, gamle mand kunne synge med en indlevelse, så hårene rejste sig på hovedet af en 10-årig skoledreng.

”Han har åbnet Perleporten, så at jeg kan komme ind, ved sit blod der har han frelst mig og bevaret mig som sin”, gjaldede Nicolaj Martensens røst i den lille stue på heden ved Varde, medens hans magre hustru, Kristine, med spinkel stemme peb med i baggrunden.

Det var Langfredag, Jesus hang på korset og gjorde mig til sin og påtog sig mine synder. Et stærkt udsagn, men evigt gældende, selv om vi desværre ikke i år fik lov til at høre påskeevangeliet fra prædikestolen. Jeg tog derfor plads i min bedste stol og åbnede albummet med gamle påskepostkort.

Påskekort blev der skrevet mange af i forrige århundrede. I antal når de ikke tilnærmelsesvis julekortene, men det er min erfaring, at deres udbredelse kan måle sig med nytårskort. Jeg valgte at koncentrere mig om få udgaver med lokal oprindelse.

Lad os starte med ”Nadveren”. Kortet sendes 25.5.1916, og som der står: ”En hilsen fra hjem til hjem”. Kristine skriver til Frøken Anna Jacobsen i Vinderød, og selvsamme Anna var såmænd bedstemor til min gamle ven i Hadsten, Bjarne Plus Petersen.

Det er Skærtorsdag, denne rene torsdag, hvor Jesus spiser påskemåltidet sammen med sine disciple, hvis fødder han senere vasker som en tjenstlig gestus.

Men det er også Skærtorsdag, forræderen lurer i baggrunden: Judas! Og Jesus ved det og udfordrer ham, så Judas må forlade selskabet, formodentlig med bøjet nakke.

Motivet fra Gethsemane Have skyldes Frøken Marie Gjødesen; landbopigen fra Askildrup, som havde sin gang i Hadsten, hvor hun handlede postkort i byens ”Flensborglager”. Hendes enorme postkortsamling kom for mange år siden i min besiddelse efter at have gemt sig i USA, hvor en god ven ved skæbnens gunst fik øje på den.

Sent Skærtorsdag gik Jesus over Kedron Bæk og ind i Gethsemane Have for at kæmpe sit livs kamp med Gud. ”Tag den bitre kalk fra mig, for alting er dig muligt”, bønfaldt Jesus. Han var meget bange, og Gud sendte en engel som støtte i en kamp, der var så svær, at Jesus´ sved faldt til jorden som bloddråber.

”Korsfæst – korsfæst ham” skreg mængden i ekstase, og lidt uden for Jerusalem på Golgata, en høj, der har form som en hovedskal, korsfæstede de Jesus – sammen med to røvere – for at fuldende fornedrelsen. Da han syg af tørst og smerte bad om vand, rakte de ham eddike på en svamp.

”Jesu Kors” (1919) kommer også fra Frøken Gjødesens samling.

Sidste påskekort i denne omgang sendes til Anna Jensen på gården ”Duelund” i Vissing pr. Lerbjerg (1909) og stammer fra Lis Kristensens fornemme samling. Lis er en efterkommer fra ”Duelund”:

Jesus gøres klar til gravlæggelsen – et meget smukt og rørende motiv – og Påskemorgen sker så underet: Jesus sejrer over døden og genopstår. Til næste år genopstår påskeprædikenen også i vore kirker. Forhåbentligt!
 
Fortsat Glædelig Påske til PingvinNyts læsere 🙂

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 479.

Ugens naturbilleder nr. 479.

I dag kommer du med ad kunststien ved Ramten og Dystrup Sø. Kunstværkerne er stillet til rådighed af kunstnere fra Djursland. Et besøg værd😊 ... læs mere
Smukke blomster

Smukke blomster

Grøftens naturlige blomster i Søndergade ... læs mere
Forslag til Budget 2021-24 fra foreninger, bestyrelser mv.

Forslag til Budget 2021-24 fra foreninger, bestyrelser mv.

oreninger, institutionsbestyrelser, samarbejdsudvalg mv. har haft mulighed for at indsende forslag til Budget 2021-24 ... læs mere
Bliv klar til hverdagen med produkter fra dit lokale apotek

Bliv klar til hverdagen med produkter fra dit lokale apotek

Hverdagen nærmer sig igen – er du klar? ... læs mere
Hvad blev der af drømmene og håbet for fremtiden?

Hvad blev der af drømmene og håbet for fremtiden?

Læserbrev d. 4.aug 2020 af Lone Glarbo (V), Favrskov Byråd, medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Århusvej 55, 8382 Hinnerup.  ... læs mere
Nu tages første spadestik til en ny kræftrådgivning i Aarhus

Nu tages første spadestik til en ny kræftrådgivning i Aarhus

Styrkelse af kræftområdet. Om et år forventes en helt ny, moderne kræftrådgivning at stå klar til kræftpatienter og pårørende i Skejby. Og det glæder Aarhus Kommune, Aarhus Universitetshospital og Kræftens Bekæmpelse sig over. Torsdag 13. august tages første spadestik til ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse  :  Kom til generalforsamling - hjemmefra

Kræftens Bekæmpelse : Kom til generalforsamling – hjemmefra

Er du nysgerrig på, hvad der sker på kræftområdet i Favrskov, og hvilke tilbud der er til patienter og pårørende lokalt? Så deltag i vores digitale generalforsamling i Kræftens Bekæmpelse Favrskov ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Nye indbrud i containere med værktøj

Nye indbrud i containere med værktøj

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Foredrag med Daniel Svensson

Foredrag med Daniel Svensson

Mit livs kamp – på banen og udenfor banen ... læs mere
Danmark dejligst

Danmark dejligst

I år har mange danskere fået øjnene op for deres eget land ... læs mere
Loading...