Modelfoto
Krigen mellem Rusland og Ukraine har nu raset i 2,5 år.
NATO er blevet udvidet med Sverige og Finland, fordi truslen fra Rusland er øget.
Danskerne er blevet opfordret til at sikre sig forsyninger til mindst 3 dage, og truslen om en større konflikt i Europa har fået politikerne til at skrue voldsomt op for militærudgifterne. Også her i Danmark, hvor der måske også er et særligt ministerium for beredskab og sikkerhed på vej.
Beredskabsstyrelsen har fået til opgave at kortlægge alle danske beskyttelses- og sikringsrum. Ansvaret for offentlige beskyttelsesrum ligger hos den enkelte kommune, og i Favrskov Kommune har man overdraget tilsyn og vedligehold til det fælleskommunale Beredskab og Sikkerhed, som ejes af Favrskov- Randers-, Norddjurs- og Syddjurs Kommuner.
På dette link ses opgørelsen:
https://www.bsik.dk/sites/default/files/media/Beskyttelsesrum%20i%20Favrskov.pdf
Det samlede antal personer, der er plads til er 12.723.
Det fremgår ikke af opgørelsen, hvorvidt de forskellige beskyttelses- og sikringsrum er klargjorte til brug.
Som det fremgår er rummene spredt over vidt forskellige lokaliteter – lige fra kælderrum under detailforretninger og private virksomheder til kommunens folke- gymnasie og andre skoler.
Kommunen bestemmer
Det er den enkelte kommune selv, der suverænt bestemmer, hvor mange der skal være plads til i kommunens beskyttelses- og sikringsrum, ligesom det er den enkelte kommune, der har ansvaret for vedligehold, klargørelse og drift. Og opførelse af nye rum.
Den enkelte kommune er også frit stillet med hensyn til at rummene bruges til andre formål i fredstid.
Først hvis staten/Forsvarsministeriet beordrer rummene klargjort til at kunne beskytte befolkningen, har kommunerne pligt til at sørge for, at det sker.
Er det nok?
PingvinNyt.dk har stillet en række spørgsmål til borgmester Lars Storgaard, der som formand for Økonomiudvalget har det øverste ansvar for for Favrskov Kommunes andel af det fælleskommunale Beredskab og Sikkerhed:
Spm.: Er det OK, at der p.t. kun er plads til hver fjerde Favrskov-borger?
Svar: Antallet og placeringen af beskyttelsesrum er historisk betinget. Efter 2. verdenskrig vurderede man, at risikoen for luftangreb var størst i de store byer. Derfor blev der etableret flere beskyttelsesrum i byer som Aarhus og Randers i forhold til antallet af borgere i byerne sammenlignet med øvrige byer. Derfor har der aldrig været plads til alle borgere i Favrskov Kommune i beskyttelsesrum, hverken i dengang eller nu.
Spm.: Er der udarbejdet en tidsplan for hvor hurtigt, rummene skal ryddes og være klargjort?
Svar: Rummene er ikke gjort klar, og de kan derfor ikke umiddelbart tages i brug i tilfælde af uvarslede hændelser. Der er i dag ikke adgang til de på liste oplyste beskyttelsesrum. De er aflåste og sikret mod hærværk. Hvis situationen kræver det, kan forsvarsministeren anmode kommunerne om at gøre de offentlige beskyttelsesrum klar, og ministeren kan udstede regler om klargøring af sikringsrum inden for et vist tidsrum (varsel). Dette tidsrum (varsel) er ikke fastsat på nuværende tidspunkt.
Spm.: Er der aktuelle planer om at opføre flere beskyttelses- og sikringsrum?
Svar: Nej. Der er ikke en militær trussel mod Danmark. De trusler vi i stedet skal gøre os klar til, har en anden karakter i 2024. Vi skal have planer for at kunne opretholde driften af samfundets kritiske funktioner, hvis fx elektricitet eller vand forsvinder i en periode, uanset om det er pga. klimahændelser eller forsyningssvigt/ hybridkrig. Så for os som kommune handler det om at være klar til krisestyring mere bredt set.