|

Posering ved biler er efterhånden en uddød disciplin

Af motorredaktør Jørgen Kjær – Hadsten

Fotoet viser min hustrus farfar og farmor (Ernst Herbert Iacobi og Astrid Hafström Iacobi) på bagsædet af en Ford T fra 1912. De to børn er min hustrus faster og onkel, hvorimod hendes far endnu ikke var født. Fotoet stammer fra det gamle Østdanmark, nemlig fra Skåne omkring Helsingborg, og året er 1912, fortæller Per Groth

 

  Jørgen Kjær

 

 

Familien er samlet, den yngste fylder tre år, der fejres sølvbryllup, man er på ferietur, en rund fødselsdag fejres eller måske har man fået nyt tøj eller frisure, og det skal foreviges med et foto – sikkert med mobiltelefonen, og far beder familien eller fødselsdagsbarnet stille sig op ved familiens UP eller VW Touran, det synes han vil være en passende baggrund! Eller far har fået den geniale ide, at familiens Citroen C4 absolut skal med på billedet af frokosten ved Gardasøen. Kunne det ske i dag?

Nej, vel? Biler som baggrund for et foto ved en større eller for den sags skyld mindre familiebegivenhed er i dag næsten utænkeligt, når man lige ser bort fra konfirmationer, bryllupper og lignende, hvor man naturligvis fragtes standmæssigt i et klassisk køretøj eller anden specialbil.

Men der var engang, hvor bilen eller motorcyklen nærmest var et medlem af familien, og derfor også skulle være med på billedet. Det udstrålede lidt klasse, lidt overskud og samtidig var det også lidt af et statussymbol at eje en bil og derfor var det naturligt at blive fotograferet sammen med den. Gerne familiens egen bil, måske den første, som man var vældig stolt over at eje. I dag undgår man nærmest bevidst, at biler kommer med på familiebillederne i modsætning til de mange billeder, man kan finde i de gamle fotoalbums. Disse poseringer ved en bil var ganske almindelige til langt op i 1960`erne/70`erne, hvor bilen efterhånden blev en almindelig hverdagsting, som naturligvis ikke skulle tage opmærksomheden fra på godt familiefoto.

En tur i familiens gamle fotoalbums kan således fortælle mange historier – hverdagshistorier, familiehistorier, der naturligvis kan knyttes til begivenheder i familien, men som ofte også bliver et stykke samtidshistorie, bilhistorie, klædedragtens historie med mere. Der er således næsten ikke grænser for, hvad der kan udledes af de gamle fotos, hvor bilen engang fik lov at være en vigtig del af motivet. Prøv selv en tur i familiens gamle fotoalbum.

Pas i øvrigt godt på de gamle fotoalbums, de er værd at bevare, og samlere har også fået øjnene op for dem, ligesom historikere og forfattere ofte graver i denne gamle fotoskat af øjebliksbilleder af hverdagslivet. I de senere år er der således udgivet flere bøger, hvis billedmateriale baserer sig på disse.

 

 

 

Christian Plum Bertelsen: -I min fars gamle Vanløse kuffert fandt jeg et billede fra 1935 fra en Københavnertur, som der står bag på fotoet, og måske hans første “hvem ved”? Men der er i 1935, hvor han var i bil, hvilken bilmodel, det er, han kører i, skal jeg ikke kloge mig på, men Jeg ved at min far mødte min mor på en sådan tur. Min far tog fast bopæl i København året efter i 1936, da han flyttede fra barndommens Sønderjylland.

 

Allan Mylius Thomsens mor på køleren i 1943. -Min mor var født i 1918, og var vokset op i noget så usædvanligt som et socialdemokratisk gårdmandshjem på Nordfyn. Hun hed Thordis Margrethe Simonsen, men blev altid kaldt Grethe. Hun kom til København i 1932, og fik en lille lejlighed i Fredericiagade 42, med lokum i gården og håndvask på trappen. Den blev delt med nabolejligheden. Mor fik arbejde blandt i et cafeteria i Torvegade på Christianshavn. I 1942 møder hun min far, der var underofficer i flåden, og de begynder at komme sammen. Min far blev med resten af flåden interneret den 29. august 1943, og herefter i en periode sendt i arbejdslejre i Hamburg. Efter befrielsen genoptog de forholdet, og blev gift i 1946 i Marmorkirken. De flyttede sammen i Fredericiagade, hvor jeg kom til verden. Her er min mor på besøg hos en veninde på Amager i 1943. Som man kan se, er bilens lygter mørklægningsblændede.

 

Tommy Hartvigsen‎ fortæller: -Billede fra 1952 sammen med mormor, morfar, farmor og mor. De lejede tit en bil og så blev hele bilen pakket til det yderste. Foto fra Østerbro

 

Dengang Tove og jeg ejede en Citroën 2CV – i varevognsudgaven – glædede det os, at andre ejere af det samme bilmærke vinkede til os, når vi mødte hinanden. Indtil vi fandt ud af, at de bare tørrede frontruden af, fortæller Jørgen Holm. Tove Aagaard Holm poserer på Svinø ved Middelfart ved en Citroën 2CV varevogn, “vaskebrættet”. Omkring 1968.

 

 

Billedet er Kollerup Gods ved Hadsten fra august 1953, og personerne, som er opstillet foran godsejer Harald Marks Pontiac Laurentian årg. 1950, er stuepigerne Ingerlise Carøe og Marie, kaldet Rie, samt godsejerinde Gerda Selchau Mark og to unavngivne feriebørn, fortæller Kurt Villy Svendsen.

 

Adler Autobahn. -Det er taget på gårdspladsen på min fars barndomshjem i Vejerslev på Mors. Min farfar og farmor og fars tre søskende. Min far står bag kameraet, fortæller Preben Buchhave. -En sjælden fugl. Produceret 1937 – 1940 i kun 5,295 eksemplarer. Den havde en 2.5 liters motor, der ydede 58 PS. Den blev meget rost ved præsentationen i 1937, men blev aldrig nogen salgssucces. Der kan ikke have været mange af dem i Danmark.

 

Steen Elkjær fortæller om den dag han fik Mercedeskuller: -Min fars Mercedes 220S og mig 3 år gammel. I dag er jeg stadig MB ejer og formand for Mercedes Benz Klub Danmark !

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Meningsmålingerne sender partiet i én retning: Nedad? ... læs mere
Bil udsat for hærværk i Laurbjerg

Bil udsat for hærværk i Laurbjerg

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KvægNYT:

KvægNYT:

Webinar om arbejdssikkerhed, Lov om Dyrevelfærd, vitamin- og mineraltildeling ved non-GM ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Børnebøgernes digitale verden ... læs mere
Loading...