|

Priserne stiger: Standardhuset er blevet 400.000 kroner dyrere på 10 år

Salgsprisen på villaer og rækkehuse steg i august til over 15.000 kroner per kvadratmeter. Dermed skal købere på jagt efter det almindelige standardhus i dag betale cirka 400.000 kroner mere for huset end for 10 år siden. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

 

I august steg salgspriserne for villaer og rækkehuse igen, og dermed lander den gennemsnitlige kvadratmeterpris for denne boligtype i august på 15.001 kroner. Det viser de nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Det er tredje måned i træk, at huspriserne stiger til det højeste niveau i de seneste 10 år.

Set i det brede perspektiv svarer prisstigningen til, at det almindelige standardhus på 140 kvadratmeter er blevet cirka 400.000 kroner dyrere, end hvis man købte det på tilsvarende tidspunkt tilbage i 2010.

”For husejerne betyder det i store træk, at deres bolig er blevet 40.000 kroner mere værd for hvert år, der er gået. Men med til det perspektiv hører også, at det er en prisstigning, der især er båret frem siden 2015, da huspriserne faktisk faldt i de første par år efter årtiskiftet,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”For boligkøberne betyder det umiddelbart, at det er blevet sværere at komme i nærheden af drømmehuset. Men når det er sagt, så har vi siden 2015 haft et meget lavt renteniveau, og det kombineret med, at det generelle lønniveau samtidig er steget, gør, at mange stadig har plads i budgettet til at købe et hus, selvom huspriserne stiger. Dertil kommer også, at der er store lokale forskelle i priserne.”

Ikke overraskende er det især i kommunerne omkring København, at salgspriserne på villaer og rækkehuse er steget mest igennem de seneste 10 år.

Sommerhuse og ejerlejligheder sætter også rekord

Zoomer vi lidt ind og ser nærmere på prisudviklingen alene i løbet af det seneste år, er salgspriserne for huse steget med 4,1 procent siden august sidste år. Men trods det rekordhøje niveau på de 15.001 kroner per kvadratmeter, er det ikke husene, der er steget mest i pris det seneste år.

Det største spring i salgspriserne ser vi for sommerhusene, der koster 10 procent mere nu end på samme tidspunkt sidste år. Også ejerlejlighederne er steget i pris – konkret 6,4 procent det seneste år. For begge boligtyper gælder det, at priserne nu er på det højeste niveau i 10 år.

”Det er en markant udvikling, vi har set i priserne for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse det seneste år, og det er en udvikling, som især er båret frem af et generelt lavt udbud og den ekstraordinære høje handelsaktivitet, som har været gældende for alle tre boligtyper i løbet af sommeren,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Men vi bevæger os nu ind i efteråret, hvor vi traditionelt set vil opleve stagnerende og let faldende priser for sommerhusene, og et øvrigt boligmarked, der efter alt at dømme vil gå lidt ned i gear. Men intet er, som det plejer at være i Danmark i øjeblikket – heller ikke på boligmarkedet. Det bliver derfor spændende at følge udviklingen igennem de kommende måneder.”

Udviklingen i salgspriserne for de enkelte boligtyper:

Boligtype

Gns. pris aug. 2010 (kr. pr. kvm.)

Gns. pris aug. 2019 (kr. pr. kvm.)

Gns. pris august 2020 (kr. pr. kvm.)

Ændring seneste måned

Ændring seneste år

Ændring seneste 10 år

Villaer og rækkehuse

12.083

14.413

15.001

1,3%

4,1%

24,1%

Ejerlejligheder

19.534

27.868

29.653

1,1%

6,4%

51,8%

Sommerhuse

15.526

16.445

18.095

3,5%

10,0%

16,6%

(Tabellen indeholder den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hele landet fordelt på boligtyper. Tallene i Boligsidens Markedsindeks er beregnet ud fra et tre-måneders glidende gennemsnit. Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

Kontakter
 

Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

Billeder
 
Links
 
http://www.boligsiden.dk
Om Boligsiden.dk
 
Boligsiden.dk
Kronprinsensgade 6, 2
1114 København K

7027 4999
http://www.boligsiden.dk/

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på www.boligsiden.dk/nyheder og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

Rentefald: Nu kan du få et 30-årigt lån med en rente 0,5 procent ... læs mere
Høj Stene ved Gudenåen indviet

Høj Stene ved Gudenåen indviet

Favrskov fik torsdag 8. oktober 2020 sin nyeste og ældste attraktion: Skibssætningen Høj Stene ved Gudenåen ved Vejerslev ... læs mere
Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Vind 10.000 kroner: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

Vind 10.000 kroner: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

Er du mest til gåture eller sofahygge? Løb eller ludo? Forskningsprojektet Danmark i Bevægelse sætter nu fokus på danskernes bevægelsesvaner ... læs mere
Bilejer overraskede tyv

Bilejer overraskede tyv

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi ... læs mere
Loading...