fredag d. 3. december 2021
|

Rapport: Fem metoder, der virker mod indbrud

af BOLIUS

Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden sammenfatter i en rapport, hvad der virker inden for indbrudssikring. Eksperterne bag understreger samtidig, at boligejerne ikke sidder alene med ansvaret for den præventive indsats.

 
 

Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har udgivet rapporten ’Hvad virker? Viden om indbrud’, der sammenfatter den tilgængelige viden om, hvad der virker på indbrudsområdet.

Ifølge rapporten er er sikring af boliger, nabohjælp samt tiltag mod hæleri blandt de mest effektive indsatsområder.

Det kan næppe overraske Videncentret Bolius’ trofaste læsere. Men tilbage står, at Danmark fortsat er et af de mest indbrudsplagede lande i Europa, kun overgået af Grækenland, selvom antallet af indbrud er faldet de seneste år.

I andet kvartal 2016 blev der eksempelvis sat rekord, da der for første gang i 20 år var blevet anmeldt færre end 15.000 indbrud i perioden efter sæsonkorrigering.  

Flere bør sikre mod indbrud

Men med 31.885 indbrudsanmeldelser i 2016 kvalificerer vi os fortsat til en podieplads, så der er mere arbejde forude. Først og fremmest kan vi forstærke døre, vinduer og låse i vores hjem, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Det er et yderst effektivt middel mod indbrud.

– Det er noget, vi som borgere desværre kun får gjort i begrænset omfang. I Holland og England har man i en årrække haft lovkrav om indbrudssikring i nybyggeri af boliger, og det har betydet, at antallet af indbrud i de to lande er reduceret markant. I begge lande er indbrudsraten halveret.

– Indbrudssikrede hjem smitter samtidig positivt af på ikke indbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod, siger Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden.

Du kan læse mere om indbrudssikring af din bolig i kampagnen Bo trygt!.

De fem indsatsområder, rapporten fremhæver

  1. Det, vi kan gøre selv: Beskyttelse af egen bolig med “skalsikring”
  2. Det, naboen kan hjælpe os med: Nabohjælp og involvering af nærmiljøet
  3. Det, vi kan få hjælp til i foreningen: Initiativer i f.eks. ejerforening med ændring af stisystemer m.m.
  4. Det nationale plan gennem fx lovkrav om indbrudssikring
  5. Ødelæggelse af tyvens forretning: F.eks. brug af mobile betalingsløsninger eller NemID ved køb af brugte varer

Kilder: Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden

SE MEREadd

LÆS OGSÅ: Indbrudssikring af kælderen

Indbrudssikring kan skabe problemer

Bolius’ fagekspert med speciale i indbrudssikring, Tine R. Sode, medgiver, at mange boligejere reagerer for sent på trods af, at de er bekendt med fordelene ved at investere i løsninger, som kan forpurre indbrudstyvens ærinde.

–  Mange får først gjort alvor af det, når de selv har været udsat for indbrud, eller hvis der er udsigt til at skulle betale mindre præmie til forsikringen, vurderer Tine R. Sode.

Derudover kan nogle typer indbrudssikring ifølge Tine R. Sode skabe dilemmaer, der gør det svært at sammensætte et overbevisende argument for, at indsatsen er pengene værd.

– En af sikringsmetoderne på vinduer og døre er at have en indvendig lås. Men det giver et andet problem, for så skal du hele tiden sikre, at der sidder nøgler i alle låse, mens du er hjemme.

– Hvis der opstår brand, skal du kunne komme ud af dørene, på samme måde som du skal kunne åbne vinduerne, fastslår fageksperten.

Ifølge en undersøgelse, YouGov lavede for Bolius i 2016, har 89 procent af boligejerne sikret deres boliger mod indbrud. Samme undersøgelse viste, at 99 procent af de boligejere, der har haft indbrud, efterfølgende har investeret i indbrudssikring.

 

LÆS OGSÅ: Hvornår skal du være mest opmærksom på indbrud?

Ikke udsigt til lovpligtig indbrudssikring

Fra politisk hold er der en erkendelse af, at der skal gøres noget, selvom der i folketingssalen er uenighed om, hvad der konkret kan og skal gøres. Socialdemokraterne og Enhedslisten har tidligere luftet forslag om at lovgive om tyverisikring af døre og vinduer.

Forslaget mødte modstand fra industrien, hvor virksomheder som Velfac og Eurodan påpegede, at deres produkter allerede er tyverisikret efter paneuropæiske standarder, ligesom der dengang heller ikke var støtte at hente hos den ansvarlige minister på området.

– Det er min opfattelse, at den enkelte borger selv er bedst til at vurdere, om det er relevant at gennemføre særlige sikringer mod indbrud i hjemmet som supplement til den politimæssige kriminalpræventive indsats, skrev transport- og bygningsminister Hans Christian Smidt dengang som svar på et paragraf 20-spørgsmål fra Trine Bramsen (S).

Trine Bramsen og kollegerne i oppositionen holder fortsat på, at ændringer i bygningsreglementet kan bane vejen for færre indbrud.

LÆS OGSÅ: Så mange indbrud er der i din kommune

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Legendernes Tid

Legendernes Tid

Kæmpe tillykke, Lars Toft ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

Den 3. december fylder Lars Toft Hansen 80 år. Stort tillykke! ... læs mere
UD I NATUREN (51)

UD I NATUREN (51)

Velkommen til december og dermed årstiden vinter. ☃️🛷☃️ ... læs mere
LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

Det er den 2. december, og om end postens tilsynekomst normalt vakte glæde i de små hjem, var der enkelte firbenede skabninger, som ikke havde øje for buddets kvaliteter ... læs mere
DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

Gå til Gadeberg XL - på toppen af Hadsten ... læs mere
Andel i et Romfad

Andel i et Romfad

Køb en andel i et valgfrit romfad og få 5-6 fl. egen rom med navn, nummer og årstal, samt et flot håndskrevet og indrammet certifikat.  ... læs mere
Taksterne for 2022 er vedtaget

Taksterne for 2022 er vedtaget

På byrådsmødet den 30. november godkendte byrådet i Favrskov Kommune taksterne or 2022 i Favrskov Forsyning ... læs mere
Indbrud i Foldby

Indbrud i Foldby

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...