Foto: Region Midtjyllands medlemmer underskriver budgetaftalen
Patienter i Region Midtjylland skal have sundhedstilbud tættere på deres hjem, og der skal sikres hurtigere adgang til behandling. Sådan lyder centrale elementer i den budgetaftale 2025, som et samlet regionsråd indgik tirsdag 5. september.
– Med budgetaftalen styrker vi hospitalerne, så de er rustet til de store udfordringer, sundhedsvæsnet som helhed står over for. Samtidig har vi nu skabt rammerne for, at midtjyderne i fremtiden får sundhedstilbud og behandling tættere på deres bopæl. Sundhedsvæsnet er under forandring i disse år. Også i Region Midtjylland, og jeg vil gerne rose regionsrådet for en rigtig god aftale, der griber ansvaret for den forandring og på samme tid sikrer penge til en række initiativer, der direkte gavner patienterne, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Med budget 2025 fordeler regionsrådet et samlet budget på 34,5 mia. kroner til regionens tre hovedområder. Sundhed, socialområdet samt regional udvikling.
Sundhed tættere på borgerne
Aftalen er præget af et sundhedsvæsen, der er presset af både ventelister, mangel på medarbejdere og stadigt stigende efterspørgsel på sundhedstilbud som følge af en befolkning, hvor der kommer markant flere ældre i de kommende år. Regionen står dog på et robust økonomisk grundlag på baggrund af Politisk spareplan 2024 og en god økonomiaftale for 2025.
Med budgetaftalen fordeler regionsrådet 96,6 mio. kroner til hospitalerne, så de kan møde fremtidens øgede efterspørgsel på behandling. 25 mio. kroner bliver afsat til initiativer, der skal sikre sundhedstilbud så tæt på patientens hjem som muligt. Der nedsættes et midlertidigt politisk udvalg, som, sammen med relevante eksperter, skal afdække, hvor der kan ske etablering eller udflytning af tilbud til det nære sundhedsvæsen inden for rammerne af regionens eksisterende sundhedshuse.
Slut med flersengsstuer i psykiatrien
På psykiatriområdet ønsker regionsrådet at understøtte den udvikling, der er i gang på baggrund af den psykiatriplan, regionsrådet vedtog i december 2023. Herunder skal flersengsstuer være afskaffet medio 2026, og der skal øget fokus på bl.a. traumebaseret behandling, forsøg med nedtrapning af medicin og anvendelse af psykoterapi.
– Der er brug for forandringer i behandlingen af vores psykiatriske patienter. Derfor har vi gennem flere år prioriteret midler til bl.a. hurtigere udredning og kapacitet. Der er et stort og vigtigt arbejde i gang som stiller høje krav til medarbejdere og ledere om nytænkning af både behandlingsformer og tilgange. Med budgetforliget ønsker vi at sende et signal om, at vi politisk bakker op om det arbejde, siger Anders Kühnau.
Revideret helhedsplan for Silkeborg
Med budgetaftalen cementerer regionsrådet sine ambitioner for Regionshospitalet Silkeborg, som en vigtig del af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland med fokus på hurtige udredningsforløb i Medicinsk Diagnostisk Center og hurtig udredning og behandling af patienter i Center for Planlagt Kirurgi.
Der afsættes 5 mio. kroner til styrkelse af kapaciteten i Center for Planlagt Kirurgi. Derudover skal der med udgangspunkt i det allerede afsatte beløb på 78 mio. kr. i anlægsmidler til Regionshospitalet Silkeborg udarbejdes en revideret helhedsplan for hospitalet i løbet af efteråret 2024.
Socialområde i udvikling
De otte regionale specialområder løser i dag nogle af de mest krævende opgaver for kommunerne på det mest specialiserede socialområde. I budgetaftalen 2025 fremhæver partierne i regionsrådet et ønske om at udvikle og styrke regionens position som en attraktiv samarbejdspartner for kommunerne på socialområdet med udgangspunkt Visions- og udviklingsplan for Socialområdet i Region Midtjylland, der blev vedtaget i 2023.
Bredt samarbejde om den regionale udvikling
På det regionale udviklingsområde er der balance i økonomien i den kollektive trafik. Regionsrådet fremhæver i budgetaftalen bl.a. sin ambition om, at regionen styrker sin indsats på klimaområdet, så regionen også i fremtiden er en markant aktør på området.
Det skal ske i stærke partnerskaber med kommuner, vidensinstitutioner, erhvervsliv og andre aktører.
Byggeri og anlæg
Region Midtjyllands anlægsramme er på 831 mio. kroner. Sammen med budget 2025 godkender regionsrådet Investeringsplan 2025-2033. Investeringsplanen rummer regionens egne rammer for nye byggerier, renoveringer, it og medicotekniske investeringer.
Det er en forudsætning i Investeringsplan 2025-2033, at anlægsrammen i årene 2026-2033 forbliver på samme niveau som i 2025.
Region Midtjyllands budget bliver vedtaget endeligt på regionsrådsmødet 25. september 2024.
Fakta om budgetforlig 2025
• Region Midtjyllands har et samlet budget på 34,5 mia. kroner fordelt på tre hovedområder:
◦ Sundhed: 32,1 mia. kr. (incl. anlæg på 0,8 mia. kr.)
◦ Social: 1,8 mia. kr. (incl. anlæg på 0,07 mia. kr.
◦ Regional Udvikling: 0,6 mia. kr. (ingen anlæg)
• Aftale om Budget 2025 for Region Midtjylland er vedtaget af et samlet regionsråd.