Billede: Dorte Præstholm Schneider
Kører man ud af Hammelvej og drejer ned af Rækkevej, møder man et skilt, man ikke ser hver dag: ”Handicapridning”.
Skiltet hentyder til den specielle rideskole, Skovfryd, som tilbyder ridefysioterapi ud over almindelig rideundervisning og opstaldning af islandske heste.
Ridefysioterapi er i korte træk en behandling, hvor man er på hesten og hvor hestens bevægelse forplanter sig videre til rytteren og dermed giver den stimulation, man ville få såfremt man gik. Det stimulerer dermed balancen og styrker muskler samt afspænder kroppen. Ridefysioterapi ydes til patienter der lider af en række arvelige sygdomme, fysiske handicaps eller neurologiske sygdomme, muskelsvind, nedsat muskel/ledfunktion mv. Patienter med Downs syndrom, autisme og stærkt nedsat syn kan også få ridefysioterapi.
Der ydes udelukkende behandling med en lægelig henvisning.
Rideskolen Skovfryd blev oprindeligt startet tilbage i 1992 af Jane Præstholm som ”almindelig” rideskole. Jane Præstholm startede senere med ”kompenserende undervisning” med flere og flere hold, og efterhånden blev undervisningen til ridefysioterapi.
I 2007 overtog datteren, Dorte Præstholm Schneider, rideskolen.
”Jeg er oprindelig uddannet sygeplejerske og samtidig har jeg altid haft stor passion for heste. Det ligger nok i opvæksten… Og jeg synes det er helt ideelt at kombinere min sygeplejefaglighed med ridefysioterapi for handicappede ryttere.
Jeg er selvfølgelig uddannet som handicaprideinstruktør og også uddannet som certificeret underviser under DRF, men mit primære område er ridefysioterapien, hvorfor jeg har en anden til at varetage den ”almindelige rideundervisning”.
Jeg genoptog mit sygeplejejob under COVID-19 krisen, men er ikke aktiv der længere. Vi er nu tilbage i normal drift herhjemme igen med ridefysioterapien”.
”Fra Mandag til torsdag kan man se os ride omkring området ved Skovfryd og langs Rækkevej i hold på op til 5 ryttere med en hjælper til hver hest. Vi rider også i vores egen 10 tdl. skov eller inde i vores ridehal. Alt sammen for at give så stor variation i behandlingen som muligt”.
“Vi benytter udelukkende nøje udvalgte heste til hver enkelt handicaprytter. Det er vigtigt, at hestenes temperament, bevægelse og bygning er afstemt til den enkelte rytter. Vi benytter også udstrækning ekstra støtteperson eller ”bagrytter”, alt efter den enkelte rytters behov”, slutter Dorte Præstholm Schneider.
Så næste gang, du kører hen af Rækkevej, så sørg for at respektere hastighedsgrænsen på 50 km/t. Og når du møder ”karavanen”, så sæt hastigheden yderligere ned og træk godt ud i siden af vejen.