|

RØGINDS GAMMELNISSETRANSPORT

Den 10. december skal vi på Centralhotellet, og vi kører med Hadstens gamle rutebil gennem Søndergade. Dette er i sandhed et juletransportafsnit: Spring på Pingvinvognen, før den kører i remise…

RØGINDS JULETRANSPORT

Dagens transport: Kurt Villy Svendsen

Man skulle næsten tro, den gode Carl Røgind havde det gamle danske folkeeventyr ”Hanens romerrejse” i tankerne, da han i 1903 tegnede dette prægtige julekort med motiv at glade nisser og deres mangeartede transportmidler. I husker nok eventyret, hvor hanen vil til Rom og være pave.

Til det formål skal hanen bruge en vogn og finder meget passende en gammel træsko, som han spænder et par mus for. Undervejs møder han og hønen det ene sjove dyr efter det andet, som alle vil med, og hver gang råber hanen:

”Er vognen aldrig så lille

og hestene aldrig så små –

det er bedre at køre end at gå –

sæt dig op bagpå”!

Et godt transportmiddel blev jeg også præsenteret for på en vellykket sensommerudflugt til Aars, hvor jeg blandt andet oplevede det lokale ”Nutidsmuseum”, og især stedets afdeling for gamle postsager fangede interessen.

Det var en voldsom oplevelse for den gamle hedning, som på én og samme dag blev konfronteret med flere specielle overraskelser. For det første prøvede jeg at køre i en bus med sikkerhedsseler, og desuden mødte jeg den gode Tjener Boldt fra ”Matador” i Aars. Han var større, end jeg havde regnet med.

Jo, den er god nok. Per Pallesen i Boldts skikkelse stod og hvilede sig op ad en gavl i bymidten, da vi kørte sightseeing gennem staden, og jeg tog et billede af Pallesen, som i øvrigt stammer fra Aars, hvor han blev bankuddannet.

En medpassager fortalte beredvilligt, at en journalist engang sagde til Pallesen, at han spillede Boldt med stor overbevisning: -Man skulle næsten tro, du kendte ham, sagde journalisten.

-Det gør jeg, svarede Pallesen: -Det er tjener Pedersen fra Hotel Aars!

I Hadsten havde vi også før i tiden et hotel – Centralhotellet – og det er foran dette etablissement, bussen holder. Bussen var i øvrigt af mærket NAG Büssing – og ikke forsynet med sikkerhedsseler på sæderne eller friskluftsdyser i loftet.

Hadstens gamle hotel findes endnu; i dag under navnet Centralkroen. I hoteltiden aflagde et af byens ældre postbude ofte stedet et besøg efter udstået virke, og på et tidspunkt op mod jul først i 1960´erne fik man i postbudehjemmet feriebesøg af et barnebarn fra Århus, en sød, lille pige.

Pigen holdt meget af sin bedstefar, og han viste hende naturligvis Hadstens seværdigheder; heriblandt Centralhotellet. Hen ad dagen kom parret hånd i hånd spankulerende op ad havegangen til det lille rødstenshjem, og pigens bedstemor spurgte, hvordan eftermiddagen var gået.

-Jo, svarede det bitte pus: -Det var en dejlig dag. Jeg har fået sodavand og slik af nogen rare mænd – og to stykker kage af en tjener…

-Nå, frittede bedstemor: -Men bedstefar – fik han ingenting?

-Ok jo, bedstefar drak bajere, og så fik han også noget, de kaldte akkevit, men det kunne bedstefar ikke li´, for det hældte han i kaffen…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Loading...