|

RØGINDS POLITISKE NISSER

Selv om trafikministeren ser misfornøjet ud på dagens julekort, minder det os om, at Hadsten engang var en betydningsfuld stationsby.
I dag kommer vi også forbi Ødum – og vi ser et godt billede af svundne tiders banegårdsliv her i Hadsten…

DEN POLITISKE RØGIND

Dagens satiriske indslag: Hedenissen Kurt Villy

Foruden sine mange julekort var Carl Røgind storleverandør af humoristiske postkort og mange postkort med satiriske karikaturer af kendte politikere, datidens skuespillere samt andre kunstnere og erhvervsfolk.

Blandt ”ofrene” fandt man så prominente skikkelser som justitsminister Peter Adler Alberti, direktøren for Københavns zoologiske Have, Julius Frederik Schiøtt, kunstnerne Holger Drachmann og Herman Bang og indenrigsminister Enevold Sørensen samt mange andre.

Fælles for næsten alle disse kendte personer var, at Røgind udstyrede dem med røde nissehuer.

Lidt vel frimodigt af den gode kunstner, når man tænker på Gammelnissers gode ry og rygte. Lad gå med kunstnere og kendisser. Men datidens politikere var lige så store plattenslagere som nutidens, så den sammenligning vil Gammelnisser gerne have sig frabedt.

Gammelnisser kan man altid regne med; man aner aldrig, hvor man har en glattunget politiker. Røginds satirekort er meget eftertragtede blandt samlere og svære at få fat i, men et par stykker har heldigvis sneget sig ind i samlingen gennem årene.

Her ses direktøren for Københavns Zoologiske Have, Julius Frederik Schiøtt anno 1904, omgivet af sine to- og firbenede venner. Det fortælles, at giraffen hed Mimi, og at elefantens navn var Ellen

Manden på dagens indgangskort er politiker: Christopher Friedenreich Hage, uddannet cand. polit., løjtnant ved Artilleriet og desuden købmand – senere grosserer. Hage levede fra 1848 – 1930 og var finansminister 1901 – 1905.

Når Hage ser lidt misfornøjet ud på Røginds julekort fra 1902, skyldes det sikkert, at han på trods af sin fine stilling som finansminister måtte overtage titlen som trafikminister efter Viggo Hørups død.

Begge var ministre i venstreregeringen Deuntzer med konseilspræsident (statsminister) J. H. Deuntzer i spidsen. Denne bestred samtidig posten som udenrigsminister, og Deuntzer var i øvrigt første regeringsleder i partiet Venstres historie.

Af lokalhistorisk interesse finder vi i datidens Folketing Peder Jakobsen Kokholm Bjerre, folketingsmand for Randers Amts 3. Valgkreds og proprietær til ”Højstrup” ved Hadsten.

”Højstrup” ligger der endnu – lidt uden for Ødum og tæt på Røved – i min posttid med Tage Særkjær som ejer.

Da stationsforstander Johan Chr. Rosenørn i 1905 fyldte 65 år og samtidig kunne fejre sit 25-års jubilæum ved Hadsten Station, blev der afholdt en festmiddag på Hadsten Kro, hvor mange af byens fremtrædende mænd med damer deltog. Folketingsmand Bjerre var mødt op i stiveste puds for at holde en lille tale om Hadstens positive udvikling, som han mente for en stor dels vedkommende skyldtes den gode og ihærdige ledelse af stationen.

-Tilstandene var alt andet end gode, da De overtog stationen, sagde Bjerre til Rosenørn og fastslog, at forholdene nu var således, at enhver by kunne være tjent med dem.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Loading...